Άγνωστη η επιστροφή των κλιμακίων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων για το 2016. Που πιέζουν οι δανειστές

Άγνωστη η επιστροφή των κλιμακίων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων για το 2016. Που πιέζουν οι δανειστές
Eurokinissi

Η ταχύτητα και ο χρόνος υλοποίησης θα κρίνουν την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες στόχος είναι οι ελεγκτές να επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «η δουλειά που έχει να γίνει είναι αρκετή και για αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος».

Ωστόσο, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων παραμένει άγνωστη. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times φαίνεται να μεταθέτει την αξιολόγηση για τον Νοέμβριο. Όπως δήλωσε αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν και κοινοτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την άποψη ότι η εκλογική διαδικασία δεν προκάλεσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, οι ίδιοι παράγοντες γνωρίζουν ότι η επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα δεν θα είναι εύκολη δουλειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι των θεσμών αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων δεν μπορούν να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του προγράμματος πριν η κυβέρνηση αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα γραφής σε σχέση με την υλοποίηση των Μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει ήδη, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει τον «οδικό χάρτη» σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις. Για αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να βρεθούν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγξουν των πορεία του κυβερνητικού έργου ενώ παράλληλα θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια στην κατάρτιση των νομοσχεδίων αλλά και των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων.

Η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων θα προετοιμάσει την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, ενώ παράλληλα οι τεχνοκράτες των θεσμών θα συγκεντρώσουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού και την εφαρμογή των Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τα μέτωπα

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη στο μέτωπο των δημοσιονομικών προκειμένου να αποφύγουν την λήψη επιπλέον μέτρων. Ήδη οι απόψεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών διίστανται σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την απόδοση των μέτρων και την επίτευξη των στόχων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας κρύβει θετικές εκπλήξεις αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο, εξαιτίας της μικρότερης από το αναμενόμενο ύφεσης, αλλά και της απόδοσης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως εκτιμούν στη κυβέρνηση αυτό θα οδηγήσει σε υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, γεγονός που θα επιτρέψει να αποφευχθούν ορισμένα από τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.

Αντίθετα, οι δανειστές φαίνεται πως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Ελληνικής πλευράς, Ως εκ τούτου διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το 2016, τα οποία θα πρέπει να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016.

Οι πιέσεις όμως από την πλευρά των δανειστών δεν εξαντλούνται μόνο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μάχη αναμένεται να δοθεί και για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου πρέπει να γίνει και για την κατάρτιση της τελικής λίστας με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί στην ώρα της η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των μέτρων-δράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τον Νοέμβριο, προκειμένου αυτή να εγκριθεί αρχικά από το Euro Working Group και στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Δημοφιλή