Βοηθήστε κι εσείς στους πρόσφυγες με το πάτημα ενός κουμπιού - Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δράση της Taxibeat και της ΜΕΤΑδρασης

Βοηθήστε κι εσείς στους πρόσφυγες με το πάτημα ενός κουμπιού - Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δράση της Taxibeat και της ΜΕΤΑδρασης
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Λύση στους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά δεν έχουν χρόνο, δίνει το Taxibeat και η ΜΕΤΑδραση.

Ένα ταξί θα μπορέσει να έρθει στην πόρτα σας και να παραλάβει όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που θέλετε να προσφέρετε αλλά δεν έχετε τον χρόνο -ή τον τρόπο- να βοηθήσετε.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Τα πράγματα που θα συγκεντρώσουμε θα ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά προς τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω, αλλά και προς την Ειδομένη (δια ξηράς).

Όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνία της ΜΕΤΑδρασης, Μαρη-Λώρα Καποδίστρια, ενώ δεν είναι αυτή η βασική δράση της ΜΚΟ -αλλά η διερμηνεία προς τους ανθρώπους που φτάνουν στα νησιά ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές- από πέρυσι άρχισαν να ακούν από τις ομάδες τους ότι υπάρχουν τρομερές ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παπούτσια. «Δεν είναι αυτή η κύρια δράση μας αλλά είδαμε ότι υπήρχε ανάγκη. Δεν μπορούσαμε να είμαστε αδιάφοροι και αμέτοχοι σε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας», λέει στην HuffPost Greece.

«Φέτος το πρόβλημα θέριεψε και βλέπαμε ότι υπήρχε πολύς κόσμος που ήθελε να βοηθήσει αλλά δεν είχε τρόπο. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με το Taxibeat. Κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει τι θα ακολουθήσει», μας λέει. Και αυτό γιατί η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτη. «Είναι συγκινητικό το πόσοι άνθρωποι έχουν ενδιαφερθεί», μας τονίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για να επαναληφθεί η δράση και άλλη ημέρα εκτός της 30ης Σεπτεμβρίου. Τα πράγματα που θα συγκεντρωθούν θα τα επιμεληθούν οι ομάδες της ΜΚΟ για να γίνει η σωστή διανομή τους προς τα νησιά και την Ειδομένη.

Η υπεύθυνη επικοινωνία του Taxibeat, Μαρία Μουζακίτη, μας είπε ότι για εκείνη την ημέρα θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 120 οδηγοί ταξί, ενώ επειδή η ανταπόκριση του κόσμου είναι άνευ προηγουμένου, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν και μικρά βαν.

Παράλληλα, πάνω από κάθε προσδοκία ήταν και η ανταπόκριση στην έκκληση για εθελοντές. «Έχουμε περισσότερες από 300 συμμετοχές χωρίς να έχουμε κάνει κάποιο ειδικό κάλεσμα» μας λέει η κ. Μουζακίτη.

Πώς και τι μπορείτε να προσφέρετε

Για να στείλετε βοήθεια κι εσείς, ετοιμάστε τα είδη που θέλετε να δώσετε. Ανοίξτε το Taxibeat την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 11 το πρωί με 5 το απόγευμα. Πατήστε το κουμπί με το ειδικό σήμα και καλέστε οδηγό.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτά που χρειάζονται κυρίως είναι:

• Παπούτσια, σαγιονάρες και παντόφλες, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, σε καλή κατάσταση

• Είδη προσωπικής υγιεινής, όπως αφρόλουτρα, υγρό σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σερβιέτες και χαρτί υγείας

• Είδη για μωρά, όπως πάνες, μωρομάντηλα, παιδικά γάλατα και κρέμες σε σκόνη

• Πετσέτες, σεντόνια, fleece κουβέρτες

• Ρούχα ζεστά, άνετα, καθαρά και σε καλή κατάσταση, ανδρικά και εφηβικά (όχι γυναικεία) καθώς και αδιάβροχα

• Συσκευασμένα τρόφιμα, έτοιμα για κατανάλωση, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου (κρουασάν, τσουρέκια, μπισκότα, γάλα εβαπορέ, χυμοί κ.α.)

• Παιχνίδια, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, μπάλες και ό,τι άλλο μπορεί να δώσει χαρά σε ένα παιδί

• Αναπηρικά αμαξίδια & πατερίτσες

• Μεγάλες σακούλες σκουπιδιών

Φυσικά δε χρειάζεται να συγκεντρώσει κάποιος είδη από όλες αυτές τις κατηγορίες. Αλλά καλό αν προσφέρετε διάφορα είδη, να μπουν σε διαφορετικές σακούλες τα ρούχα για παράδειγμα, τα παπούτσια ή τα τρόφιμα. Έτσι θα γίνει πιο εύκολη η συλλογή και η διανομή από τους εθελοντές.

Πώς αλλιώς μπορείτε να βοηθήσετε

Ήδη η εταιρεία έχει λάβει εκατοντάδες αιτήσεις εθελοντών που θέλουν να βοηθήσουν την Τετάρτη. Η φόρμα για τους εθελοντές έχει κλείσει και όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα ειδοποιηθούν με email.

Ο χάρτης των περιοχών της Αττικής που θα καλύψει η δράση

Επειδή το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, συνιστάται υπομονή και κατανόηση αν δεν υπάρχει αμέσως διαθέσιμο όχημα.

Δημοφιλή