Θαλάσσια γραμμή στήριξης στο καθεστώς Άσαντ από τη Ρωσία

Θαλάσσια γραμμή στήριξης στο καθεστώς Άσαντ από τη Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Jevgenijs Slihto/Flickr

Μια θαλάσσια γραμμή στήριξης προς το καθεστώς Άσαντ εδραιώνει η Ρωσία, καθώς φαντάζει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ αυτής και της Δύσης όσον αφορά στον συριακό εμφύλιο και τη μάχη κατά του ISIS- με τον πρόεδρο Πούτιν να επιθυμεί σύμπραξη με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, τη στιγμή που η Δύση επιδιώξει αλλαγή κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, το «Αλεξάντρ Τκατσένκο» ένα παλιό πλοίο που συνήθως μετέφερε επιβάτες από τη Ρωσία στην Κριμαία, σταμάτησε τα δρομολόγιά του στα τέλη του Αυγούστου καθώς μισθώθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση με σκοπό την επέκταση της ρωσικής γραμμής εφοδιασμού προς τις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, εν μέσω αναφορών περί αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Συρία, το σκάφος έδεσε στο λιμάνι της Ταρτούς, όπου η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση. Κατευθυνόμενο προς τα εκεί, είχε σταματήσει στο Νοβοροσίσκ, όπου φόρτωσε λευκά φορτηγά.

Το ταξίδι του σκάφους αυτού, που προέκυψε κατόπιν ανάλυσης δεδομένων περί αφίξεων σκαφών σε λιμάνια και πληροφορίες από πηγή του χώρου του maritime intelligence, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης της θαλάσσιας κίνησης μεταξύ Ρωσίας και Συρίας. Όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει επιβεβαιωθεί τι ήταν στα φορτηγά, ή αν κατέβηκαν από το πλοίο στην Ταρτούς. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το αν μίσθωσε το σκάφος, με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών – που ασχολείται με θέματα βοήθειας προς το εξωτερικό/ ανθρωπιστικής βοήθειας υποστήριξε πως δεν είχε γνώση σχετικά με το φορτίο.

Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει παραδεχτεί αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις μεταφορές μέσω θαλάσσης ανάμεσα στις δύο χώρες, με περισσότερα ταξίδια από όσα δικαιολογούνται από τη συνήθη εμπορική δραστηριότητα.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο μέσος όρος των δρομολογίων από το Νοβοροσίσκ στην Ταρτούς ήταν ένα πλοίο τον μήνα στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2014- Σεπτεμβρίου 2015. Ωστόσο, στην περίοδο μεταξύ 9 και 24 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον έξι φορτηγά σκάφη που σάλπαραν από το Νοβοροσίσκ κατέφθασαν είτε στην Ταρτούς ή στη Λατάκια, που είναι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα προεδρεύει συνδιάσκεψης αρχηγών κρατών στα Ηνωμένη Έθνη με θέμα την αντιτρομοκρατία, με σκοπό τη συγκέντρωση υποστήριξης για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις στο ISIS και τις «θυγατρικές» του, με στόχο την αποκοπή από τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Δημοφιλή