Heavy metal και Διάστημα: Ο νεαρός επιστήμονας που βρήκε νερό στον Άρη, η γεωλογία και η κιθάρα του

Heavy metal και Διάστημα: Ο νεαρός επιστήμονας που βρήκε νερό στον Άρη, η γεωλογία και η κιθάρα του
www.lujendraojha.net

Η ανακοίνωση της NASA περί εντοπισμού αξιόπιστων στοιχείων για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Άρη έκανε τον γύρο του κόσμου, δίνοντας νέα ώθηση στις ελπίδες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Πρωταγωνιστής της όλης υπόθεσης είναι ένας νεαρός – μόλις 25 ετών- επιστήμονας από το Κατμαντού του Νεπάλ: Ο Λουτζέντρα Οτζά, ο οποίος το 2011, όταν ήταν τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρατήρησε για πρώτη φορά τα ίχνη των ροών στη διάρκεια των θερμότερων εποχών του Άρη. Ως αποτέλεσμα της παρατήρησής του δημοσιεύτηκε η πρώτη εργασία του στο επιστημονικό περιοδικό «Science», την οποία συνυπέγραφε ο σύμβουλος- καθηγητής του, Άλφρεντ ΜακΓιούεν, υπεύθυνος για τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στις οποίες έγινε ο εντοπισμός των «χειμάρρων».

Σήμερα, ο Λουχέντρα (Luju), χωρίς υπερβολή στην κορυφή του επιστημονικού κόσμο ύστερα από την ανακοίνωση της NASA, βρίσκεται στο Georgia Tech των ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει το διδακτορικό του σε έναν περίπου χρόνο. Ωστόσο, μπαίνοντας κανείς στην προσωπική του ιστοσελίδα, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει δεν παραπέμπει και πολύ σε...επιστήμη, καθώς ανάγεται στην εποχή που, αντί για το Διάστημα, το ενδιαφέρον του μονοπωλούσε η metal μουσική, και συγκεκριμένα μια από τις πιο ακραίες υποκατηγορίες του, το death metal.

Ο νεαρός επιστήμονας βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του CNET, όπου υπογραμμίζεται το νεανικό, αντισυμβατικό του στυλ, με το αστείο μήνυμα στον τηλεφωνητή του κινητού του και τα διάφορα ενδιαφέροντά του, μεταξύ των οποίων και η σεισμολογία. Όσον αφορά στη σχέση του με τη μουσική, λέει ότι ήταν «η παλιά ζωή του»: «Ήμουν μάλλον φτωχός με τη μουσική, δεν έβγαζα αρκετά λεφτά, οπότε είπα να αφήσω τη μουσική και να πάω στην επιστήμη, ίσως να βγάζω πιο πολλά λεφτά εκεί. Αλλά δεν υπάρχουν λεφτά ούτε στην επιστήμη».

Έφτασε στις ΗΠΑ (Αριζόνα) από το Νεπάλ σε εφηβική ηλικία και λίγο καιρό μετά άρχισε να συνεργάζεται με τον ΜακΓιούεν, που επέβλεπε την κάμερα υψηλής ανάλυσης του MRO. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «πολυτεχνίτη» (jack of all trades), χωρίς να επικεντρώνεται στους τομείς των επιστημών που έχουν να κάνουν με το Διάστημα. Μπορεί να δουλεύει πάνω στην αποστολή Insight της NASA, για την περαιτέρω μελέτη του «Κόκκινου Πλανήτη» και τους σεισμούς στον Άρη, αλλά περνάει επίσης και πολύ καιρό στο Νεπάλ, μελετώντας τους σεισμούς στα Ιμαλάια. Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του έχει να κάνει με την εξέλιξη των πλανητών σαν τη Γη. «Έχω πάθος για τη μελέτη των σημερινών γεωλογικών χαρακτηριστικών των πλανητικών σωμάτων στο Ηλιακό Σύστημα. Έχω δουλέψει πάνω στη Γη, τον Άρη, τη Σελήνη, αστεροειδείς, κομήτες και έχω επίσης “καταχωρήσει” διάφορους μετετωρίτες. Με τη βαθιά γνώση ότι είμαι ενοποιημένος νους και σώμα που αποτελείται από αστρόσκονη, δεν ασκώ επιστήμη, απλά προσπαθώ να κατανοήσω τη γένεσή μου, και να μοιραστώ αυτή τη γνώση», γράφει σχετικά.

Και πώς τα κάνει αυτά; Όπως απαντά στο CNET, απλά «δεν κοιμάμαι και δουλεύω πάνω σε πολλά διαφορετικά πράγματα, που ίσως δεν θα έπρεπε. Ίσως θα έπρεπε απλά να χαίρομαι τη ζωή μου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή