Ρωσικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς αμάχους στη Συρία

Ρωσικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς αμάχους στη Συρία
A picture taken on September 30, 2015 shows damaged buildings and a minaret in the central Syrian town of Talbisseh in the Homs province. Russian warplanes carried out air strikes in three Syrian provinces, including Homs, along with regime aircraft on September 30, according to a Syrian security source. Earlier in the day, the Syrian Observatory for Human Rights, a Britain-based monitor, reported at least 27 civilians had been killed in air strikes in the Homs province, adding that the strikes hit Rastan, Talbisseh and Zaafarani. The other Syrian security source said the Russian strikes had hit Rastan and Talbisseh in the province of Homs. AFP PHOTO / MAHMOUD TAHA (Photo credit should read MAHMOUD TAHA/AFP/Getty Images)
A picture taken on September 30, 2015 shows damaged buildings and a minaret in the central Syrian town of Talbisseh in the Homs province. Russian warplanes carried out air strikes in three Syrian provinces, including Homs, along with regime aircraft on September 30, according to a Syrian security source. Earlier in the day, the Syrian Observatory for Human Rights, a Britain-based monitor, reported at least 27 civilians had been killed in air strikes in the Homs province, adding that the strikes hit Rastan, Talbisseh and Zaafarani. The other Syrian security source said the Russian strikes had hit Rastan and Talbisseh in the province of Homs. AFP PHOTO / MAHMOUD TAHA (Photo credit should read MAHMOUD TAHA/AFP/Getty Images)
MAHMOUD TAHA via Getty Images

Αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους μέσα στα έδαφος της Συρίας ξεκίνησε η Ρωσία, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι οι βομβαρδισμοί έχουν γίνει σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το ΙΚ με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. H Μόσχα αργά το βράδυ της Τετάρτης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τους βομβαρδισμούς και υποστήριξε ότι έχουν πληγεί οκτώ στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία δεν φαίνεται να στοχοθέτησαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ενδέχεται να επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Χομς και σε άλλα τμήματα της συριακής επικράτειας.

Τους ισχυρισμούς του αμερικανού αξιωματούχου επιβεβαίωσε και η συριακή αντιπολίτευση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της, τουλάχιστον 36 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, από τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα.

«Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που διεξήχθησαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» έγραψε ο Χάλεντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.

Έντονη αντίδραση του Τζον Κέρι

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (...) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε επίσης μιλώντας ενώπιον των ομολόγων του των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορεί να νικηθεί στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ στην οποία προέδρευε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει θετικά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εάν όμως στοχοθετήσουν πραγματικά το ΙΚ στην εμπόλεμη χώρα.

Ακόμη ο Κέρι ξεκαθάρισε ότι οι βομβαρδισμοί της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ θα συνεχισθούν, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει «σοβαρές ανησυχίες» για το γεγονός πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττει στόχους σε περιοχές όπου δεν έχει παρουσία το ΙΚ.

Το υπ. Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει τις καταγγελίες

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε επίσης ότι το υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει τη δραστηριότητα των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας για να προσδιορίσει ποιους στόχους πλήττουν.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ποιοι είναι οι στόχοι των πληγμάτων αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω των αντιφατικών δημοσιευμάτων περί του ότι η Ρωσία πλήττει μάλλον αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Το υπουργείο Αμύνης προφανώς εξετάζει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Συρίας», είπε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους.

Ανησυχία και από το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην επικράτεια της Συρίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

Κρεμλίνο: Προσωρινή η στήριξη στον συριακό στρατό

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ωστόσο πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην χώρα.

«Πρόκειται για μια προσωρινή υποστήριξη για την περίοδο των επιθέσεων που εξαπολύει ο συριακός στρατός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην Μόσχα.

«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αυτή δεν αποτελεί μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν δίαυλοι ανταλλαγής πληροφοριών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά στο εξής», πρόσθεσε.

Παράλληλα αποσαφήνισε πως η αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία δεν θα επεκταθεί στο Ιράκ και πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της Συρίας. Επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από την Μόσχα να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους τζιχαντιστές σε ιρακινό έδαφος.

Γαλλία: Οι Ρώσοι προσφέρουν στήριξη στον Άσαντ

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία φαίνεται ότι στοχεύουν στο να παράσχουν στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς στοχοθετούν μάλλον οργανώσεις της αντιπολίτευσης, παρά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, εκτίμησε σήμερα μια γαλλική διπλωματική πηγή.

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν (την περιοχή) πρόκειται, δεν είναι το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) που στοχοθετούν, αλλά το πιθανότερο οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά να πολεμήσουν το Ντάες» επισήμανε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ καλεί τη Μόσχα να δώσει διευκρινίσεις

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας κάλεσε παράλληλα την Μόσχα να διευκρινίσει τους στόχους και τις μεθόδους των επιθέσεων.

«Οι τελευταίες ειδήσεις για ρωσικές επιθέσεις από αέρος δεν μειώνουν την ανησυχία μου για την κατάσταση στην Συρία. Δεν έχουμε ως τώρα αξιόπιστες ενδείξεις για τους στόχους και τις μεθόδους αυτών των επιθέσεων. Η Ρωσία (...) έχει ίδιο συμφέρον να φροντίσει τώρα, το συντομότερο δυνατό, η ίδια για αποσαφήνιση», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ από τη Νέα Υόρκη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω παρεξηγήσεων.

«Με το βλέμμα σε αυτό που συνέβη σήμερα μπορώ μόνο να επαναλάβω την δήλωση του ίδιου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σήμερα στη Νέα Υόρκη, ότι "όταν θέλουμε να φθάσουμε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, πρέπει όλοι να συνεισφέρουν ώστε να συντονιστούν οι διεθνείς προσπάθειες στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους". Αυτό ισχύει και για τις ρωσικές ενέργειες», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ελπίζει «ότι δεν έκλεισαν τώρα όλες οι πόρτες οι οποίες τις τελευταίες μέρες είχαν ανοίξει με κόπο – και στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου [των ΗΠΑ Μπαράκ] Ομπάμα και του προέδρου [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν».

Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ακόμη ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει μόνο στρατιωτική λύση αυτής της διένεξης και ότι πρέπει να βρούμε τώρα την εισαγωγή σε μια πολιτική διαδικασία. «Για αυτό χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ και την Ρωσία, τους Άραβες γείτονες, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία και την Ευρώπη. Έχουμε πίσω μας μια άλλη πολυετή διαπραγματευτική διαδικασία με το Ιράν, στην οποία οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη. Αυτό είναι μια καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε με κάποιες διευρύνσεις την –ελπίζω ακόμη δυνατή– λύση στην διένεξη της Συρίας», κατέληξε.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι έπληξαν το ΙΚ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ωστόσο ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε σήμερα "χειρουργικής ακριβείας" αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» γνωστοποίησε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε σήμερα 20 πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας, πραγματοποιώντας πλήγματα σε οχτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Το υπουργείο ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους και κέντρα επιχειρήσεων σε μια ορεινή περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Από τις επιθέσεις δεν επλήγησαν πολιτικές υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είχε υποστηρίξει ότι τα δημοσιεύματα περί του ότι η ρωσική ΠΑ πλήττει στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με το ΙΚ αποτελούν παραποίηση των γεγονότων.

Παράλληλα, πηγή των υπηρεσιών Ασφαλείας της Συρίας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποίησαν τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» που βρίσκονται σε τρεις επαρχίες της Συρίας.

«Τα ρωσικά και συριακά μαχητικά διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Βρετανία προς Ρωσία: Επιβεβαιώστε ότι χτυπάτε το ΙΚ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, χαιρέτισε τη βούληση της Ρωσίας να κάνει χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα πρέπει να επαληθεύει ότι οι επιδρομές που εξαπολύουν αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθετούν μέλη του ΙΚ και της Αλ Κάιντα και όχι αντάρτες οι οποίοι ανήκουν σε άλλες οργανώσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει... ότι η στρατιωτική δράση που ανέλαβε στη Συρία σήμερα το πρωί στρέφεται εναντίον στόχων του ΙΚΙΛ (σ.σ. η παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) και οργανώσεων προσκείμενων στην αλ Κάιντα και όχι εναντίον μετριοπαθών αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Χάμοντ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος (της Συρίας) είναι ασύμβατες με την αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου εναντίον του ΙΚΙΛ στη Συρία», έκρινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας.

Ρωσία καλεί Κίνα και ΗΠΑ

Στο μεταξύ η Ρωσία «θα παρουσιάσει σήμερα» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του απηύθυνε κάλεσμα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα στον πόλεμο κατά του ΙΚ. Μια «εμπλοκή της Κίνας» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την μάχη ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Πούτιν: Προληπτική δράση κατά της τρομοκρατίας

Λίγο νωρίτερα, την Τετάρτη, το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομοφώνως εξουσιοδότηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ. Ο ίδιος είπε πως είχε προηγηθεί αίτημα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό», σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ' όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη

Συρία».

Ο Άσαντ επιβεβαιώνει ότι ζήτησε βοήθεια

Την ίδια ώρα, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.

«Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ (...) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αναλυτές η ανάληψη δράσης από την Μόσχα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Δύσης, διότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση και συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασάντ. Οι ίδιοι λένε πως εάν οι δυνάμεις του Ασάντ σε συνεργασία με τους Ρώσους επιτύχουν σοβαρό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος τότε αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ωστόσο προβληματισμός εκφράζεται για το εάν ο στόχος των επιχειρήσεων θα είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος ή θα περιλαμβάνει και αντάρτες - αντικαθεστωτικούς.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως οι αντίστοιχες αεροπορικές επιθέσεις από τις δυτικές δυνάμεις δεν συνάδουν με τη διεθνή νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο FOX NEWS επικαλούμενο ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατάξει την άμεση αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών της που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αίτημα που φέρεται πως δεν έγινε δεκτό.

Το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία στέλνει βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και τουλάχιστον 500 στρατιώτες, μαζί με στρατιωτικό υλικό στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή είχε εκληφθεί σαν μια προσπάθεια του Πούτιν να κρατήσει τον Ασάντ στην εξουσία.

Δημοφιλή