«Βροχή» θα πέσουν τα εκκαθαριστικά και τα ειδοποιητήρια της εφορίας τον Οκτώβριο

«Βροχή» θα πέσουν τα εκκαθαριστικά και τα ειδοποιητήρια της εφορίας τον Οκτώβριο
Eurokinissi

Βροχή θα αρχίσουν να πέφτουν από τον Οκτώβριο τα εκκαθαριστικά και τα ειδοποιητήρια της εφορίας, ακολουθώντας τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος να λήγει σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το φορολογικό ημερολόγιο του Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει αναρτήσει στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις, ενώ έως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Θα έχει προηγηθεί από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε έξι τουριστικά νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος), ενώ στις 16 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει και για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα περίπου 6,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXIS αναρτημένα τα εκκαθαριστικά και ειδοποιητήρια τα οποία θα αφορούν:

1.Το συμπληρωματικό εκκαθαριστικό του φόρου πολυτελείας σε όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά θα σταλούν σε όσους υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις εντός του Ιουλίου και έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση, χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του φόρου πολυτελείας. Στους υπόλοιπους η εκκαθάριση έγινε απευθείας με τον νέο «φουσκωμένο» φόρο πολυτελείας

2.Τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά σε όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος εξαιτίας της αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%, όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο.

3.Αυξημένη θα είναι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος και για τους αγρότες. Όπως προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο για τα εισοδήματα του 2014 θα πρέπει να κρατηθεί αναδρομικά το 55% από το 27,5% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

4.Τα «ραβασάκια»για τον ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να καταφθάνουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αργότερα έως τις 20 το μήνα, όπως έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη οι ΔΟΥ έχουν λάβει από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ολοκληρώσουν τον έλεγχο όλων των τροποποιητικών δηλώσεων του E9 για το 2014, το αργότερο έως τις 9 Οκτωβρίου προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο λογαριασμός αναμένεται και φέτος να είναι ίδιος όπως και το 2014, ωστόσο οι δόσεις θα είναι πιο «βαριές» καθώς η εξόφληση θα γίνει σε 5 και όχι σε 6 δόσεις όπως είχε γίνει πέρυσι. Έτσι όλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο δεν θα έχουν και φέτος καμία έκπτωση.

5.Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία δεν θα έχουν αλλαγές σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Δημοφιλή