Εθνική Λυρική Σκηνή: Τελευταία σεζόν στο κέντρο της Αθήνας, με παραστάσεις "μπεστ-σέλερ"

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τελευταία σεζόν στο κέντρο της Αθήνας, με παραστάσεις "μπεστ-σέλερ"
ELS

«Την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 βιώσαμε ιδιαιτέρως έντονα συναισθήματα. Πολλές φορές αστειευόμενοι λέγαμε ότι είναι η "χρονιά του παραλόγου", αφού, από την μια είχαμε τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών και από την άλλη είχαμε οικονομικά προβλήματα, τα οποία επηρέασαν τη λειτουργία μας». Κάπως έτσι, με ελαφρά γλυκόπικρο αλλά χιουμοριστικό τόνο ξεκίνησε την ομιλία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, το μεσημέρι της Τετάρτης στο φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια». Το γλυκόπικρο στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016, άλλωστε. Και αυτό γιατί πρόκειται για την τελευταία πλήρη καλλιτεχνική περίοδο όπου η ΕΛΣ θα έχει για έδρα της το ιστορικό Ολύμπια της Οδού Ακαδημίας, το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 έως σήμερα (με μια μικρή διακοπή από το 1954 έως το 1957, οπότε κατεδαφίστηκε το πρώτο θέατρο Ολύμπια και στην θέση του ανεγέρθη το σημερινό).

Ο απολογισμός της περασμένης σεζόν, όπως τον παρουσίασε ο κ. Μιχαηλίδης ήταν θετικός, καθώς παρά τα πολλά προβλήματα πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις που άγγιξαν σε πληρότητα το 95% (Τριστάνος και Ιζόλδη), έργα μεγάλου ρίσκου που αναδείχθηκαν σε ορμητικές επιτυχίες και γέμισαν ασφυκτικά το Μέγαρο σε όλες τις παραστάσεις τους (Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη), μεγάλες συνεργασίες, όπως αυτές με τις όπερες της Ουαλίας και της Σκωτίας και πολλές επιτυχημένες συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, οπερέτες και παράλληλες περιοδείες.

Όπερα της Βαλίτσας / «Παλιάτσοι» (Νίκος Στεφάνου - Μαρία Κόκκα - Διονύσης Τσαφταρίδης - Πέτρος Σαλάτας - Βαγγέλης Χατζησίμος)

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της ΕΛΣ φυσικά παραμένει, με τα 23.6εκ. ευρώ που λάμβανε η Λυρική το 2008, και τα οποία έγιναν 13.3εκ. το 2013, να έχουν φτάσει τα 10.3εκ. το 2014, τα ίδια που αναμένεται να λάβει και για το έτος 2015. Όπως σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης σε ερώτηση δημοσιογράφου, 10εκ. ευρώ είναι μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας της ΕΛΣ.

«Βρισκόμαστε εντός πραγματικότητας! Βιώνουμε την οικονομική κρίση, όπως όλοι και προσαρμοζόμαστε απολύτως σε αυτήν. Δεν περιμένουμε θαύματα από την Πολιτεία, ούτε θεωρούμε πως μπορούμε να έχουμε 98,9 εκατομμύρια επιχορήγηση όπως η όπερα του Παρισιού για παράδειγμα», τόνισε ο κ.Μιχαηλίδης κατά την ομιλία του, συνεχίζοντας «Η Λυρική με βάση το επίσημο business plan έως το 2020 μπορεί να λειτουργήσει με ετήσια επιχορήγηση 14, 5εκ ευρώ, δηλαδή όσα χρειάζεται και σήμερα. Η δική μου προτεραιότητα -και έως τώρα και του Διοικητικού μας Συμβουλίου με το οποίο έχουμε αγωνιστεί από κοινού-, είναι να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία για την επιβίωση και ανάπτυξη της ΕΛΣ. Αυτή την στιγμή η ΕΛΣ απολαμβάνει μία αξιοπιστία στο εξωτερικό: οι καλλιτεχνικές επιλογές, το διεθνές προφίλ, η προοπτική και η συνέπεια αναγνωρίζονται πλέον από όλους. Αυτή η αξιοπιστία δεν πρέπει να αφήσουμε να κλονιστεί! Η απόλυτη φυγή προς τα εμπρός είναι λοιπόν ο δικός μας μονόδρομος».

Σχετικά με την μετάβαση της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και την παράδοση του έργου, να έχουν προγραμματιστεί για το 1ο εξάμηνο του 2016, ενώ μέσα στο 2017 αναμένεται η επίσημη λειτουργία της ΕΛΣ στις νέες τις εγκαταστάσεις εντός του Κέντρου Πολιτισμού. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάλιστα βοηθά σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης με μια χορηγία της τάξης των 5εκ ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και η προετοιμασία της δεύτερης σκηνής της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού. Η δεύτερη σκηνή θα δημιουργεί τον φυσικό χώρο μέσα στον οποίον θα αναπτυχθεί ένα πλέγμα δράσεων αφιερωμένο στην εκπαίδευση, την κοινωνία και τη σύγχρονη δημιουργία.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λίγο πριν την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος της ΕΛΣ, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε μια τελευταία αλλά πολύ σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τις φετινές τιμές των εισιτηρίων: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η ΕΛΣ προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους χώρους, η οποία φτάνει έως και το 33% σε κάποιες από τις κατηγορίες τιμών, όπως τα φοιτητικά και τα παιδικά εισιτήρια. Για τους άνεργους συμπολίτες μας υπάρχουν εισιτήρια των 5 ευρώ στις παραστάσεις του θεάτρου Ολύμπια».

Στην κομβική αυτή στιγμή, λίγο πριν την μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή ρίχνει τους προβολείς της στη σπουδαία ιστορική της διαδρομή, επιλέγοντας να παρουσιάσει, ως κορμό του φετινού προγράμματος της, έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια.

«Καρυοθράυστης» (Μαρία Κουσουνή - Στράτος Παπανούσης)

Παράλληλα με την σημασία που δίνεται στην ιστορική διάσταση, η ΕΛΣ έχει πάντα στραμμένη τη ματιά της προς το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων μέσων. Έτσι μέσα στην σεζόν 2015-2016 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη» με προβολή παραστάσεων της ΕΛΣ σε κινηματογραφικές αίθουσες. Μέσα στη σεζόν 2015-16, θα γίνουν οι πρώτες προβολές στις ακόλουθες 13 πόλεις: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κω, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίο. Παράλληλα στις πόλεις αυτές θα γίνονται ειδικές προβολές στους ίδιους χώρους, για τους μαθητές των σχολείων. Στόχος της ΕΛΣ είναι το πρόγραμμα αυτό να αναπτυχθεί σταδιακά και να ταξιδέψει όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Επισήμως, η σεζόν ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου με τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου. Πρόκειται για την παραγωγή του 2010 σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.

«Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» (Fondazione Arena di Verona)

Στις 13 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις δύο ιστορικές όπερες της Ιταλίας: το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας και την Αρένα της Βερόνας. Πρόκειται για την όπερα «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», την εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και Ιουλιέττας όπως τη μελοποίησε ο Βιντσέντζο Μπελλίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.

Στις 22 Νοεμβρίου, ξεκινά η νέα φιλόδοξη παραγωγή για παιδιά της Λυρικής, με τον τίτλο «Καρμενσίτας». Μια παραμυθένια παραγωγή, όπου το μπαλέτο και η όπερα βρίσκουν έναν μαγικό τρόπο για να απευθυνθούν στα παιδιά.

Στις 5 Δεκέμβρη ο «Καρυοθράυστης» θα ταξιδέψει στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον Γιώργο Βράνο.

«Μποέμ» (Λουτσάνο Γκάντσι - Τσέλια Κοστέα)

Στις 10 Δεκεμβρίου, η «Μποέμ» του Πουτσίνι θα μας μεταφέρει στο Παρίσι του Τουλούζ Λωτρέκ, με τις παγωμένες σοφίτες και τα καπνισμένα μπιστρό, εκεί δηλαδή όπου τοποθέτησε τη δράση η Λίνα Βερτμύλλερ, επιλέγοντας μια σκηνοθετική γραμμή απολύτως συνεπή στο πνεύμα του έργου.

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Πουτσίνι στο Μέγαρο Μουσικής στις 17 Ιανουαρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο και Ηλία Βουδούρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

«Μαντάμα Μπαττερφλάι» (Χορωδία ΕΛΣ)

Στις 13 Φεβρουαρίου, ξεκινά ο καινούριος «Κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι και σε συμπαραγωγή με το φημισμένο Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας.

Στις 12 Μαρτίου, το αριστούργημα του Βέρντι ο «Ριγολέττος», φέρνει τον Δημήτρη Πλατανιά στη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια, για να ερμηνεύσει τον ρόλο που τον έκανε διάσημο στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και στην film noir σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου.

Στις 3 Απριλίου έρχεται στο Ολύμπια η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, η οποία δημιουργεί ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ, του Μπαχ και του Χαίντελ, οι οποίοι παρότι έζησαν την ίδια εποχή δεν συναντήθηκαν ποτέ.

«Η Φόνισσα» (Ειρήνη Τσιρακίδου - Παιδική Χορωδία ΕΛΣ)

Στις 15 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί η όπερα σταθμός για την σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρσι, σημείωσε ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, μιας και σεβάστηκε την παπαδιαμαντική ψυχή και δημιούργησε έναν νέο μουσικό κόσμο για την αρχετυπική οπερατική ηρωίδα: την Φραγκογιαννού. Μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, η Φόνισσα θα αναμετρηθεί με το αναπόφευκτο ριζικό της, για τέσσερις παραστάσεις, στην περιστροφική σκηνή της Αίθουσας Τριάντη, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Στις 13 Μάιου μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της νέας μας σεζόν, η νέα παραγωγή του «Βαφτιστικού» σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού θεατρικού σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα. Τον Βαφτιστικό θα διευθύνουν οι Γιώργος Αραβίδης, Ανδρέας Πυλαρινός.

Στις αρχές Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιαστεί η νέα «Αϊντα» σε σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας.

Η σεζόν θα κλείσει με την «Κάρμεν», που αναβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος τοποθετεί την ιστορία της διάσημης όπερας στην σημερινή Ευρώπη της μετανάστευσης και των κλειστών συνόρων.

«Ριγολέττος» (Δημήτρης Πλατανιάς - Χορωδία ΕΛΣ)

Η καθιερωμένη συνάντηση της όπερας με τη μόδα θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 19 Μαΐου στο θέατρο Ολύμπια. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, που βασίζεται σε μια ιδέα της Ίσμας Τουλάτου η οποία έχει και την γενική καλλιτεχνική επιμέλεια, είναι «Dammi i colori» («Δώσ’ μου τα χρώματα»). Πιστό στον πειραματικό χαρακτήρα του, το πρότζεκτ που φιλοδοξεί να εξερευνήσει νέους τρόπους σύγκλισης ανάμεσα στους δυο λαμπερούς κόσμους, την φετινή σεζόν αφιερώνεται στην μόδα του make up με special guest τον Αχιλλέα Χαρίτο και τον Κωνσταντίνο Ρήγο πίσω από την σκηνοθεσία και τη χορογραφία.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα και να μάθετε περισσότερα για τις παραστάσεις, τις ημερομηνίες και τα εισιτήρια στο επίσημο site της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δημοφιλή