Τρεις πρώην Πρωθυπουργοί ερίζουν για την γαλάζια «σφραγίδα» στη ΝΔ με φόντο τις υποψηφιότητες για την προεδρία

Τρεις πρώην Πρωθυπουργοί ερίζουν για την γαλάζια «σφραγίδα» στη ΝΔ με φόντο τις υποψηφιότητες για την προεδρία
eurokinissi

Το μακρινό 1980, στην πρώτη κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παρέμβει υπέρ του Γεωργίου Ράλλη, με αποτέλεσμα να ηττηθεί για μόλις τρεις ψήφους ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που θεωρείτο φαβορί.

35 χρονιά μετά, η ιστορία επαναλαμβάνει, μόνο που αυτή τη φορά, δεν είναι ένας, άλλα τρεις οι πρώην Πρωθυπουργοί που «ερίζουν» για τον επόμενο ηγέτη.

Με την επίσημη πλέον υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την κατάθεση υποψηφιότητας σήμερα Παρασκευή από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ της Πέμπτης φέρεται να κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 50 υπογραφές - συμπληρώνεται το καρέ των επίδοξων αρχηγών στη ΝΔ και πλέον το μόνο που απομένει αφορισμός της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου γαλάζιου ηγέτη.

Στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο με τρεις πρώην Πρωθυπουργούς - Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και τον επίτιμο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - να παίζουν το δικό τους παιχνίδι επιχειρώντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επηρεάσουν ή ακόμα και να ελέγξουν την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Πιο ξεκάθαρη είναι η θέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνοντας μάλιστα δυναμικά στη μάχη της συλλογής υπογραφών υπέρ του υιού του, ενώ η υπογραφή του θα βρίσκεται - τιμής ένεκεν - στην τελευταία θέση στη λίστα με τα 50 μέλη της ΝΔ που θα κατατεθεί.

Διαφορετικές είναι οι περιπτώσεις των κύριων Καραμανλή και Σαμαρά τους οποίους οι πληροφορίες φέρουν να βρίσκονται στα χαρακώματα με αιχμή όχι τόσο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος, άλλα για την επόμενη μέρα στην Κεντροδεξιά παράταξη, την φυσιογνωμία και την πολιτική ταμπέλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αώο την αρχή κιόλας της κούρσας της διαδοχής ο Κώστας Καραμανλής σε όλες τις επαφές που είχε με πλήθος γαλάζιων στελεχών διεμήνυε την ανάγκη επιστροφής της ΝΔ στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την «δεξιά» στροφή που ακολούθησε η ΝΔ επί προεδρίας Σαμαρά.

Ίσως για αυτό και ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη φημολογούμενη - αρχικά - υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη και την πρόθεση υποψηφιότητας από τον Αδώνιδα Γεωργιάδη.

Το ίδιο αρνητικός ηταν και για την περίπτωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στον οποίο μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, του είχε συστήσει να μην είναι υποψήφιος.

Αντιθέτως, καθοριστικό ήταν το τετ α τετ που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαρακη στον οποίο μάλιστα προσέφερε σχεδόν ανοιχτά την στήριξη του, στο πρόσωπο του «προσωρινού» προέδρου, γέρνοντας κατά πολύ την πλάστιγγα και προκαλώντας - όπως ήταν φυσικό - εκνευρισμό στους συνυποψήφιους του.

Παράλληλα, άλλα με δίκη του ιδεολογική ατζέντα κινήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ο Αντώνης Σαμάρας επιδιώκοντας μια υποψηφιότητα που θα έφερνε στο προσκήνιο την σφραγίδα του τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε επίπεδο πολιτικού στίγματος.

Ίσως για αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από την πλευρά του τελευταίου γαλάζιου Πρωθυπουργού έπεσαν στο τραπέζι τόσα πολλά ονόματα, ενώ ο ίδιος είχε επαφές με όλους σχεδόν τους διεκδικητές της ηγεσίας, μέχρι να σταθμίσει τα δεδομένα και να ανάψει το πράσινο φως για την τελική υποψηφιότητα από τον Αδώνιδα Γεωργιάδη.

Δημοφιλή