Γαλάζιες ίντριγκες για την ημερομηνία των εκλογών

Γαλάζιες ίντριγκες για την ημερομηνία των εκλογών
Eurokinissi

Μετά το αλαλούμ με την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη που έφερε στην επιφάνεια τις έριδες και τις προσωπικές στρατηγικές πρώην πρωθυπουργών και κορυφαίων στελεχών, σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης αναδεικνύεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, με έντονες διαφωνίες και το ρήγμα της ενότητας να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.

Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή σε νέα της συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος.

Από τη μία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήδη από την έναρξη της κούρσας διαδοχής επιμένει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προτείνοντας ως πιθανή ημερομηνία της 25η Οκτωβρίου, την ίδια στιγμή που δυο άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητούν οι εκλογές να γίνουν σε ένα μήνα και σίγουρα όχι νωρίτερα από τις 15 Νοεμβρίου.

Υπόγειος πόλεμος όμως βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά και για την διαδικασία διεξαγωγής τους, από το πόσες κάλπες θα στηθούν και σε ποια σημεία, ακόμα και για το κόστος συμμετοχής των πολιτών που θα κληθούν να πάρουν μέρος.

Το συμβολικό τίμημα των 2 ευρώ για κάθε μέλος είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί εντυπωσιακά ακόμα και στα 20 όσους πάνε να ψηφίσουν και εγγραφούν την τελευταία στιγμή στους γαλάζιους εκλογικούς καταλόγους, με τους πολέμιους αυτής της τελευταίας πρότασης να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την συμμετοχή.

Είναι ενδεικτικό ότι στη διαδοχή του 2009 ανάμεσα σε Σαμαρά και Μπακογιάννη είχαν προσέλθει περισσότεροι από 800.000, ενώ είχαν στηθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 1500 κάλπες, ωστόσο με δεδομένα τα άσχημα οικονομικά του κόμματος σίγουρα θα πρόκειται για σαφώς πιο περιορισμένη διαδικασία.

Εκ των πραγμάτων τα βλέμματα στρέφονται στην κοινή παρουσία τριών εκ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, αφού θα κληθούν από κοινού να συγχρονιστούν - έστω και για τρεις ημέρες - τον βηματισμό τους και να σηκώσουν το βάρος της αντιπολιτευτικής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια διαδικασία που πολλοί θεωρούν ως το πρώτο κρας τεστ συνοχής της γαλάζιας παράταξης εντός Κοινοβουλίου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη - τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους δηλαδή - σε μια προγραμματισμένη συνάντηση, για τον σχεδιασμό της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν.

Ο τέταρτος υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του, με ομιλίες σε κομματικά στελέχη και παρεμβάσεις στα social media.

Δημοφιλή