H American Apparel κύρηξε πτώχευση: Ο αργός θάνατος μιας αμφιλεγόμενης εταιρείας

H American Apparel κύρηξε πτώχευση: Ο αργός θάνατος μιας αμφιλεγόμενης εταιρείας
This July 9, 2015 photo shows signage at the American Apparel store in the Shadyside neighborhood of Pittsburgh. (AP Photo/Keith Srakocic)
ASSOCIATED PRESS
This July 9, 2015 photo shows signage at the American Apparel store in the Shadyside neighborhood of Pittsburgh. (AP Photo/Keith Srakocic)

Έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα Μέσα, τόσο με τις σεξουαλικά φορτισμένες διαφημιστικές καμπάνιες της, όσο και με τη φήμη που ακολουθεί τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της, Ντοβ Τσάρνεϊ. Ο λόγος για την αμερικανική εταιρεία ένδυσης American Apparel, η οποία κήρυξε πτώχευση τη Δευτέρα.

Η εταιρεία, που έχει ως βάση της το Λος Άντζελες, δεν έχει παρουσιάσει κέρδη από το 2009, και έρχεται να προστεθεί σε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό εμπόρων λιανικής στις ΗΠΑ που απευθύνονται σε εφήβους και νέους ενήλικες και δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις αλλαγές της εποχής.

Ωστόσο, η American Apparel, η οποία είναι η μοναδική εταιρεία λιανικού εμπορίου ένδυσης που κατασκευάζει τα ρούχα της στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα και τα εργοστάσιά της θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά κάτω από μια συμφωνία αναδιάρθρωσης που έγινε με τους περισσότερο εγγυημένους δανειστές. Η εταιρεία αναμένει ότι θα «κουρέψει» το χρέος της από 300 εκατ. σε 135 εκατ.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος χαμένος αναμένεται να είναι ο 46χρονος Τσάρνεϊ, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου τον Δεκέμβριο, μετά από κατηγορίες κακοδιαχείρισης, όπως για παράδειγμα ότι έκανε κακή χρήση εταιρικών κεφαλαίων, αλλά και ότι δεν σταμάτησε έναν υπάλληλο από το να ανεβάσει κείμενα στο Ίντερνετ τα οποία δυσφημούσαν πρώην εργαζόμενους της εταιρείας.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές άσχημες φήμες που ακολουθούν τον Τσάρνεϊ. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση. Πρώην υπάλληλοι τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσε ακατάλληλες λέξεις και έκανε ακατάλληλες χειρονομίες, ότι έκανε τις συνεντεύξεις για δουλειά φορώντας μόνο τα εσώρουχά του και ότι προσλάμβανε γυναίκες που τον ενδιέφεραν σεξουαλικά.

Οι περίεργες και σοκαριστικές ιστορίες που τον αφορούν είναι πολλές.

Αρχικά ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι του άρεσε να δουλεύει με τα εσώρουχά του «όλη την ώρα», αλλά υπάρχει μία περίπτωση που ξεπερνά όλες τις άλλες: όταν, σύμφωνα πάντα με αναφορές, ήταν διεύθυνε ένα επιχειρηματικό meeting φορώντας μόνο μία... κάλτσα στο επίμαχο σημείο του.

Έχουμε όμως και άλλα. Όπως εκείνη τη φορά, το 2004, που η δημοσιογράφος Κλοντίν Κο είπε ότι ο Τσάρνεϊ αυνανίστηκε μπροστά της πολλές φορές, ενώ ήταν παρούσα και μία άλλη υπάλληλος. Ο Τσάρνεϊ δεν τον αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήταν «συναινετικό, ευχάριστο και για τις δύο πλευρές και έγινε σε ιδιωτικό μέρος».

Το 2012, ένας πρώην υπεύθυνος σε ένα κατάστημα της εταιρείας, κατηγόρησε τον Τσάρνεϊ ότι πήγε να τον πνίξει, ότι του πέταξε λάσπες και ότι τον αποκάλεσε «αδερφή» μαζί με άλλες βρισιές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή η έφεση του Τσάρνεϊ στα «γαλλικά», κάθως φέρεται να αποκαλούσε τις υπαλλήλους του «τσούλες», ενώ χρησιμοποιούσε και τη λέξη «μ***ί».

Δεν θα μπορούσαμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστες τις διαφημίσεις της εταιρείας, οι οποίες έχουν προκαλεί αμέτρητες φορές αντιδράσεις και έχουν αποκαλεστεί πορνογραφικές και γεμάτες σεξουαλικά υπονοούμενα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 2009 η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει το 30% του εργατικού δυναμικού της στο Λος Άντζελες, όταν μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι δούλευαν χωρίς άδεια.

Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον κόσμο που έστρεψε την πλάτη του σε μια εταιρεία με τέτοιο ήθος και χαρακτήρα; Εμείς πάντως όχι.