Έκοψαν τo χέρι οικιακής βοηθού επειδή διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας. Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας – Σαουδικής Αραβίας

Έκοψαν τo χέρι οικιακής βοηθού επειδή διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας. Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας – Σαουδικής Αραβίας

Μια συγκλονιστική ιστορία εργασιακή κακοποίησης έγινε γνωστή και έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα η Ινδία διαμαρτυρήθηκε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας αφού ο Σαουδάραβας εργοδότης μιας Ινδής οικιακής βοηθού της ακρωτηρίασε το χέρι επειδή διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας της.

Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ κατήγγειλε τη «βίαιη» επίθεση που δέχθηκε το θύμα, η Καστούρι Μουνιραθινάμ, 55 ετών, η οποία νοσηλεύεται στο Ριάντ.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά την εσπευσμένη αναχώρηση από το Νέο Δελχί ενός Σαουδάραβα διπλωμάτη που κατηγορούνταν για κλοπή.

«Ακρωτηριασμός του χεριού μιας Ινδής: Είμαστε ιδιαίτερα ταραγμένοι από τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν σε αυτή την Ινδή στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε η Σουάρατζ στον λογαριασμό της στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο, το εξηγήσαμε στις σαουδαραβικές αρχές», πρόσθεσε.

Η Μουνιραθινάμ υπέστη μια σειρά κακοποιήσεων και ταπεινώσεων τους τελευταίους τρεις μήνες που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οικογένειά της.

«Όταν προσπάθησε να δραπετεύσει από τα βασανιστήρια και τις παρενοχλήσεις, η γυναίκα στην οποία εργαζόταν της έκοψε το χέρι», δήλωσε η αδελφή του θύματος.

Πολλά ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από τη γυναίκα στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται. Την ίδια ώρα Ινδοί διπλωμάτες προσπαθούν να οργανώσουν τον επαναπατρισμό της, ενώ η οικογένεια του θύματος απαιτεί αποζημίωση.

Η αδελφή του θύματος, όπως μεταδίδει η ινδική έκδοση της Huffington Post, είπε ότι η αδελφή της πρώτη φορά έφυγε για δουλειά στο εξωτερικό καθώς μετά το γάμο των τριών κοριτσιών της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της είναι αγρότες.

Ο γιος της, σύμφωνα με το BBC δηλώνει ότι από την ημέρα που πήγε για δουλειά η μητέρα του στη Σαουδική Αραβία, τον Ιούλιο, φαινόταν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά . «Δεν της επέτρεπαν να μας τηλεφωνήσει, δεν της έδινα επαρκή ποσότητα φαγητού και την ανάγκαζαν να δουλεύει πολλές ώρες» είπε ο γιος της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε πως η κυβέρνηση ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου κατηγορώντας τον για απόπειρα φόνου.

Δημοφιλή