Οι 44 ημέρες που θα κρίνουν τον αρχηγό της ΝΔ

Οι 44 ημέρες που θα κρίνουν τον αρχηγό της ΝΔ
Eurokinissi

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 2009 όταν η βάση της ΝΔ μάθαινε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο νέος της αρχηγός επικρατώντας τότε στην κούρσα διαδοχής της Ντόρας Μπακογιαννη.

Έξι χρόνια μετά, οι επιτελείς της Συγγρού, μετά από μια μαραθώνια σε χρόνο αλλά και εντάσεις συνεδρίαση, αποφάσισαν - για συμβολικούς άραγε λόγους; - και ο νέος τους αρχηγός να αναδειχθεί την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, εάν φυσικά μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 22 Νοεμβρίου δηλαδή, κανείς από τους τεσσερις διεκδικητές της ηγεσίας δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50%+1 και οδηγηθούμε έτσι σε επαναληπτικές εκλογές.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ καλείται τώρα να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα στις 15:00 προκειμένου να κλείσει τα διαδικαστικά θέματα που αποτελούν τον επόμενο μεγάλο βραχνά στο δρόμο για την εκλογική διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μετά από αρκετές στιγμές έντασης στην χθεσινή (Πέμπτη) μαραθώνια συνεδρίαση αποφασίσθηκε να υπάρξει μια μακρά παράταση της προεκλογικής περιόδου, κυρίως για λόγους καθαρά τεχνικούς, καθώς η εταιρεία που θα αναλάβει να στήσει το on line σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμη νωρίτερα από ένα μήνα.

Επιπλέον, παραμένει το αγκάθι για τον αριθμό των εκλογικών κέντρων, όσο και για το ύψος της συνδρομής για όσους θελήσουν να ψηφίσουν και δεν είναι ενεργά μέλη του κόμματος, σε μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στα ήδη άδεια κομματικά ταμεία πάνω από 700.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρότεινε να οριστεί στα 20 ευρώ το ποσό που θα πληρώσουν όσοι εγγράφονται για πρώτη φορά μέλη της ΝΔ την ημέρα της ψηφοφορίας, προκειμένου όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «να μην ψηφίσουν οι περαστικοί», ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων ζήτησαν η συνδρομή να μην ξεπερνά το ποσό του ενός ή των δύο ευρώ, ώστε να υπάρξει υψηλή προσέλευση.

Με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών που θα στηθούν οι κάλπες, οι τέσσερις υποψήφιοι μπαίνουν στη μάχη με σειρά περιοδειών ανά την επικράτεια.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συμβολική επίσκεψη στην Κύπρο, ο Βαγγέλης Μεϊμαρακης ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το σύνολο των ομιλιών του, ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταβαίνει την Παρασκευή στην Χαλκίδα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλάει απόψε στην Πάτρα, ενώ χθες εγκαινίασε τα γραφεία του στην Αθήνα.

Δημοφιλή