Ο Τόσκας θέλει να βάλει τέλος στις... στρατιές ενστόλων σε vip. Πώς ξεγλιστρούν οι αστυνομικοί-«βύσματα»

Ο Τόσκας θέλει να βάλει τέλος στις... στρατιές ενστόλων σε vip. Πώς ξεγλιστρούν οι αστυνομικοί-«βύσματα»
Eurokinissi

Με καινοτομίες αλλά και «συμβατικές» μεθόδους προσπαθεί η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να εξοικονομήσει προσωπικό για να το διαθέσει στις μάχιμες υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας.

Οι «δεξαμενές» από τις οποίες εξετάζεται να αντληθούν αστυνομικοί που θα μπουν στη μάχη κατά του εγκλήματος είναι δύο. Η πρώτη πηγή θα είναι από το προσωπικό που υπηρετεί σε ομάδες επιτήρησης διαδηλώσεων και καταστολής επεισοδίων και η δεύτερη από ενστόλους που φυλάνε… vip πρόσωπα.

«Έχουμε υπολογίσει ότι γίνονται επεισόδια 50-70 ημέρες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνδρες που τις υπόλοιπες 300 ημέρες του έτους απασχολούνται στις υπηρεσίες τους χωρίς να είναι απαραίτητοι. Οι εντάσεις εδώ και αρκετούς μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά στην Αθήνα. Κινούμαστε στο πνεύμα της ήπιας διαχείρισης των επεισοδίων και όχι στο δόγμα της μηδενικής ανοχής. Για παράδειγμα, έχουμε αποσύρει αρκετές κλούβες των ΜΑΤ από το κέντρο της Αθήνας. Αυτό έχει φέρει αποτελέσματα», λέει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι το νέο –υπό μελέτη- σχέδιο προβλέπει την «α λά καρτ» χρησιμοποίηση αστυνομικών. Οι ίδιοι άνδρες δηλαδή που επιστρατεύονται σε ομάδες καταστολής να απασχολούνται παράλληλα σε μάχιμες υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες (Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, νευραλγικές υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α.). Οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών δηλαδή που είχαν προαναγγελθεί από τον τέως υπουργό κ. Γιάννη Πανούση εξετάζεται αν μπορούν να επεκταθούν και σε «συγχωνεύσεις» αρμοδιοτήτων.

Στο ίδιο πλαίσιο μελετάται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν οι ομάδες «ΔΙ.ΑΣ.» και «Δέλτα», χωρίς να δημιουργηθεί επιχειρησιακό κενό σε ακραίες εκδηλώσεις βίας τις οποίες μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν οι άνδρες της «Δέλτα». Το σχέδιο, πάντως, του νέου υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συνεχίσει στον τομέα αυτό το πλάνο του κ. Πανούση που προέβλεψε συγχωνεύσεις των μηχανοκίνητων ομάδων.

Εκεί, ωστόσο, που θέλει να διαφοροποιηθεί ο κ. Τόσκας είναι στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης ενστόλων σε φυλάξεις vip. Ο προκάτοχός του είχε την πρόθεση να βάλει τέλος στις… στρατιές αστυνομικών σε επωνύμους αλλά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Τόσκας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή δήλωσε ότι «σε τέτοιες θέσεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2.700 αστυνομικοί», εκδηλώνοντας τις προθέσεις του για αλλαγές. Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι τα 2.700 άτομα που ανέφερε ο υπουργός δίνουν μία τάξη μεγέθους αλλά δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί υπάρχουν ένστολοι που φαίνονται στα χαρτιά ότι υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αποσπασμένοι σε φρουρές vip. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αστυνομία φυλάει περίπου 2.300 στόχους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καθένας από αυτούς έχει έστω και έναν αστυνομικό επί 24ωρου βάσης σίγουρα το νούμερο των… προνομιούχων αστυνομικών ξεπερνά κατά πολύ το 2.700 που ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή.

Ενδεικτική είναι η δήλωση τμηματάρχη αστυνομικής υπηρεσίας της Γ.Α.Δ.Α.: «Όλοι είναι στη θέση τους. Όταν είχε αναλάβει ο κ. Πανούσης είχα λάβει στα χέρια μου τις μεταθέσεις πολλών ανδρών και έτσι χάρηκα γιατί επιτέλους θα επανδρωνόταν η υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Σκεφτείτε ότι δεν μπορώ να βγάλω το βράδυ ούτε περιπολικό. Δεν είδα, ωστόσο, ποτέ κανέναν από τους καινούργιους. Όλοι τους επέστρεψαν με αποσπάσεις στους επισήμους».

Δημοφιλή