Η Χαμάς καλεί σε τρίτη Ιντιφάντα. Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ισραήλ

Η Χαμάς καλεί σε τρίτη Ιντιφάντα. Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ισραήλ
Φωτογραφία από τις συγκρούσεις Παλαιστινιων με ισραηλινούς στρατιώτες την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2015
Φωτογραφία από τις συγκρούσεις Παλαιστινιων με ισραηλινούς στρατιώτες την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2015
ASSOCIATED PRESS

Τη στιγμή που οι επιθέσεις με μαχαίρια σε βάρος στρατιωτών και πολιτών στο Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς φτάνοντας ακόμη και στην καρδία της εμπορικής πρωτεύουσας του Τελ Αβίβ, -έχουν καταγραφεί 11 επιθέσεις και σοβαροί τραυματισμοί- ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγε κάνει λόγο για τρίτη Ιντιφάντα στη Δυτική Όχθη και καλεί τους Παλαιστίνιους σε γενικευμένο «ξεσηκωμό».

Ο Χανιγιέ, απευθύνθηκε στους κατοίκους της αποκλεισμένης Γάζα κατά την προσευχή της Παρασκευής, από τζαμί της πόλης. «Ζητάμε να ενισχυθεί και να ενταθεί η Ιντιφάντα... Είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Γάζα θα φέρει σε πέρας το ρόλο της στην Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ και είναι η πιο έτοιμη από ποτέ για αντιπαράθεση...Θα δώσουμε τις ψυχές μας και το αίμα μας για την Ιερουσαλήμ, η Ιερουσαλήμ και το τέμενος αλ Άκσα είναι μέρος της θρησκείας (μας)». Σημειώνεται πως στο Τέμενος Αλ Άκσα, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση μουσουλμάνων κάτω των 50 ετών μετά τις επιθέσεις με μαχαίρια κατά Ισραηλινών, γεγονός που πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Οι δυο προηγούμενες Ιντιφάτα (εξεγέρσεις) είχαν ξεκινήσει το 1987 και το 2002.

Στο μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση Αράβων Ισραηλινών στη Ναζαρέτ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινιους.

Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζα

Στο μεταξύ, εκτός από τις επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ, με τους δράστες να μαχαιρώνουν καταμεσής του δρόμου περαστικούς και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχει «χτυπήσει κόκκινο». Οι συγκρούσεις Παλαιστινίων με ισραηλινούς στρατιώτες και ο πετροπόλεμος δεν σταματούν.

Μόνο σήμερα, Παρασκευή σκοτώθηκαν πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτές είναι οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες στην περιοχή, από την 1η Οκτωβρίου οπότε ξεκίνησε σοβαρή κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μοχάμεντ αλ Ράκαμπ, 15 ετών, σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του τείχους το οποίο περικλείει τον θύλακα άνοιξαν πυρ επειδή Παλαιστίνιοι πέταγαν πέτρες ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οι Άχμεντ αλ Χιρμπάουι, Σάντι Ντάουλα και Άμπεντ αλ Ουαχίντι, όλοι τους 20 ετών, σκοτώθηκαν σε παρόμοια επεισόδια ανατολικά της πόλης της Γάζας. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία του πέμπτου νεκρού.

Οι θάνατοι των έξι Παλαιστινίων προκάλεσαν νέο κύμα αντιδράσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές:Times Of Israel , AFP

Δημοφιλή