Ένας χάρτης γεμάτος... στερεότυπα: Πως χαρακτηρίζεται η Ελλάδα και ποιες χώρες ονομάστηκαν «πορνό» και «Μονάκριβη του Πούτιν»;

Ένας χάρτης γεμάτος... στερεότυπα: Πως χαρακτηρίζεται η Ελλάδα και ποιες χώρες ονομάστηκαν «πορνό» και «Μονάκριβη του Πούτιν»;

Ένας 17χρονος είχε μια φαεινή ιδέα. Να σχεδιάσει έναν χάρτη γεμάτο στερεότυπα. Δηλαδή αντί για το όνομα της χώρας να να βάλει τα στερεότυπα που επικρατούν για κάθε ήπειρο και κάθε χώρα, όπως «κομμουνιστές» για τη Ρωσία και «σάμπα» για την νότια Αμερική. Ή για τον Αρκτικό Ωκεανό το «ο Ωκεανός του Άι Βασίλη» και την Ανταρκτική την «Χώρα των Πιγκουίνων».

Μετά γίνεται πιο συγκεκριμένος...

Και η Ελλάδα είναι η Σπάρτα! Το Αιγαίο η θάλασσα με τα πολλά νησιά. Η Αθήνα φυσικά ονομάζεται Ακρόπολη και η Μακεδονία «ελαιόλαδο». Στα ανατολικά μας βρίσκεται το Κεμπάπ, ή αλλιώς η Τουρκία, και από την θάλασσα του Ανατολικού Μπλοκ (ή αλλιώς την Μαύρη Θάλασσα) βρίσκεται η «Μονάκριβη του Πούτιν» (τι, ακόμη να το καταλάβετε; Η Ουκρανία). Δίπλα είναι ο Δράκουλας (Ρουμανία) όπου μέσα στη χώρα υπάρχει το Τεράστιο Κοινοβούλιο ( ή αλλιώς «Το Παλάτι του Λαού», που σήμερα στεγάζει τη Βουλή της Ρουμανίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ). Πάνω και δυτικά θα βρείτε την Τσεχία, ή αλλιώς το Πορνό (άουτς). Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται το WTF? ή αλλιώς η πΓΔΜ. Η Μεγάλη Βρετανία είναι οι κάπως... ξινοί (stiff upper lip) και δίπλα οι ginger (κοκκινομάλληδες) ή η Ιρλανδία).

Ο εμπνευστής του χάρτη, Martin Vargic, λέει στο Buzzfeed ότι συνέλεξε τις πληροφορίες από πολλές πηγές. Πολλές από την τηλεόραση και online forums.

«Τα περισσότερα στερεότυπα για τις ξένες χώρες είναι αρνητικά αλλά βρίσκεις και θετικά, όπως το ότι “οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες είναι πολύ έξυπνοι”, “οι Γάλλοι είναι πολύ ρομαντικοί” και “όλοι οι Καναδοί είναι ευγενικοί”» αναφέρει. Αναγνωρίζει επίσης ότι πολλοί θα προσβληθούν από αυτά που γράφει, αλλά η ανταπόκριση μέσω του διαδικτύου είναι πιο θετική από ότι περίμενε.

Πηγή: Penguin, Buzzfeed

Δημοφιλή