Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία

Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία
In this photo made from the footage taken from Russian Defense Ministry official web site on Friday, Oct. 9, 2015, a bomb is released from Russian Su-34 strike fighter in Syria. Activists report intense fighting between insurgents and Syrian troops in the countryâs center amid new territorial gains for the government, backed by Russian airstrikes. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
In this photo made from the footage taken from Russian Defense Ministry official web site on Friday, Oct. 9, 2015, a bomb is released from Russian Su-34 strike fighter in Syria. Activists report intense fighting between insurgents and Syrian troops in the countryâs center amid new territorial gains for the government, backed by Russian airstrikes. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
ASSOCIATED PRESS

Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 64 επιχειρήσεις στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, καταστρέφονταν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Συνολικά καταστράφηκαν 53 οχυρωμένες θέσεις των τζιχαντιστών στις επαρχίες Χάμα, Λαττάκεια, Ιντλίμπ και Ράκα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν επίσης μια βιντεοδιάσκεψη με Αμερικανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν την ασφάλεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των συμμάχων του της λιβανικής Χεζμπολάχ, προωθήθηκε στη δυτική Συρία μετά τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σε περιοχές γύρω από έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει μεταξύ τους τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο στρατός και οι άνδρες της Χεζμπολάχ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ταλ Σκικ, μια ορεινή περιοχή στην επαρχία Ιντλίμπ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, το SANA.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό ενώ 50 «μαχητές του εχθρού» σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρισμούς. Το Παρατηρητήριο και το τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου al-Mayadeen ανέφεραν ότι σκοτώθηκε και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τον Στρατό της Κατάκτησης, μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, τη Χάμα και το Χαλέπι στα βόρεια είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της Συρίας.

Αποκλείει χερσαία επιχείρηση ο Πούτιν

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία είχε προσχεδιαστεί και είχαν γίνει αναγνωριστικές πτήσεις πριν ξεκινήσουν τα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσεο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.

«Οι ειδικοί του γενικού επιτελείου, σε συντονισμό με τους Σύρους εταίρους και με άλλες χώρες της περιοχής, δημιούργησαν, όπως ξέρετε, ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη και ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληροφοριών, συνέλλεξαν επιπρόσθετα δεδομένα. Έτσι, ό,τι συμβαίνει στον αέρα και την ξηρά δεν είναι μια αυθόρμητη ενέργεια αλλά εκτέλεση των προκαθορισμένων σχεδίων», τόνισε.

«Συνεχώς πραγματοποιούσαμε αεροπορικές και διαστημικές αναγνωρίσεις, συγκρίναμε τα δεδομένα που λαμβάναμε από διάφορες πηγές και τους ειδικούς του γενικού επιτελείου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συμμετοχής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.

«Αυτό δεν το συζητάμε. Ό,τι κι αν συμβεί δεν πρόκειται να το κάνουμε και οι Σύροι φίλοι μας το γνωρίζουν», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν διαδογματικό πόλεμο στη Συρία μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει για τα σχέδιά της τους Δυτικούς εταίρους της, τις ΗΠΑ και πολλούς άλλους, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κάποιοι λένε ότι το κάναμε πολύ αργά όμως θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν προειδοποιεί εμάς ότι σχεδιάζει επιχειρήσεις τέτοιου είδους», επισήμανε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της γιατί ήθελε να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασίες.

Όπως σημείωσε, η χώρα του δεν έχει πρόθεση να ανασυστήσει την αυτοκρατορία και μοναδικός σκοπός της είναι να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την εθνική της κυριαρχία. «Δεν έχουμε απολύτως καμία επιθυμία να αναδημιουργήσουμε την αυτοκρατορία, να αναβιώσουμε τη Σοβιετική Ένωση αλλά πρέπει να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία μας», κατέληξε.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ.- Sputnik)

Δημοφιλή