Παπασταθόπουλος: Γι' αυτούς τους λόγους αποτύχαμε

Παπασταθόπουλος: Γι' αυτούς τους λόγους αποτύχαμε
SPORT24

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος μίλησε στο Sport24.gr και έκανε σκληρή (αυτο)κριτική για την πορεία της Εθνικής στα προκριματικά του EURO 2016, ανέφερε τους λόγους της παταγώδους αποτυχίας και έδωσε το... στίγμα για την "επόμενη μέρα".

Έχει την τιμή να φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική ομάδα και να αποτελεί μια από τις παλιές "καραβάνες". Δεν κρύβεται στα δύσκολα, βγαίνει μπροστά και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους.

Άλλωστε, παίκτες της δικής του κλάσης και καριέρας, έχουν το "ειδικό βάρος" να πουν κάποια πράγματα παραπάνω, ειδικά τώρα που τα πράγματα μόνο καλά δεν πάνε. Στα εύκολα και στις χαρές, είναι εύκολο να μιλήσει κάποιος, το θέμα είναι τι γίνεται όταν η κατάσταση φαντάζει πιο οριακή από ποτέ.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr και ανέλυσε τους λόγους της τραγικής πορείας της γαλανόλευκης στα προκριματικά του EURO 2016, έκανε σκληρή κριτική και φυσικά δεν έβγαλε τον εαυτό του από το... κάδρο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και φυσικά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, το οποίο δεν αποποιείται.

Ο στόπερ της Ντόρτμουντ, παραδέχτηκε ότι η Εθνική υποτίμησε τους αντιπάλους του και φυσικά το πλήρωσε, αναφέρθηκε στα αίτια του αποκλεισμού, στο κλίμα στις τάξεις των διεθνών και στο θέμα του επόμενου προπονητή, δίνοντας την δική του οπτική. Παράλληλα, μίλησε και για την κριτική που ασκείται από ΜΜΕ και κόσμο, έκανε φλας μπακ στο παρελθόν και έστειλε το μήνυμά του στους Έλληνες φιλάθλους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παπασταθόπουλου στο Sport24.gr:

Ήσουν στην Εθνική με Ρεχάγκελ και Σάντος, είσαι και στη σημερινή που απέτυχε στα προκριματικά. Τι διαφορετικό είχαν οι προηγούμενες ομάδες σε σχέση με την σημερινή; Είναι θέμα προσωπικοτήτων, ταλέντου των παικτών, προπονητών, τι ακριβώς;

"Ήταν θέμα πολλών μικρών προβλημάτων, που αναπτύχθηκαν στην πορεία. Άρχισαν μικρά, αλλά έγιναν μεγάλα. Άλλαξαν στην εκκίνηση της πορείας μας πολλά πράγματα. Για το ότι δεν τα καταφέραμε φέρουμε ευθύνη εμείς, οι παίκτες, και η διοίκηση. Αν δούμε τι άλλαξε σε 1,5 χρόνο, θα καταλάβουμε ότι υπάρχουν ευθύνες και για τις δύο πλευρές. Πάνω απ' όλα αυτό που λείπει από την Εθνική είναι η σταθερότητα που είχε παλαιότερα".

Είμαστε σε έναν βατό όμιλο που προκρίνονται απευθείας δυο ομάδες και ο τρίτος πάει μπαράζ. Η Εθνική είναι τελευταία και δεν διεκδίκησε καν την παρουσία της στα τελικά του EURO, χάνοντας από νωρίς το τρένο; Αν έκανες την αυτοκριτική σου, τι θα έλεγες ότι έπαιξε ρόλο; Υποτιμήσατε τους αντιπάλους σας, δεν τους μελετήσατε όσο θα έπρεπε, οι πολλές αλλαγές στον πάγκο ή κάτι άλλο;

"Ναι, υποτιμήσαμε τους αντιπάλους. Πιστέψαμε ότι όλα θα ήταν εύκολα, επειδή είχαμε ένα επιτυχημένο παρελθόν. Επειδή είχαμε μια καλή παρουσία στο Μουντιάλ, πιστέψαμε ότι μας περιμένουν εύκολα παιχνίδια. Όμως, το δύσκολο είναι να προκριθείς στο Μουντιάλ ή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το εύκολο είναι να παίξεις στην τελική φάση.

Η τελική φάση είναι μια βιτρίνα που όλοι την κοιτούν και κανείς δεν έχει να σου πει τίποτα. Αντίθετα, στις προκριματικές φάσεις το να πηγαίνεις να παίζεις σε πλαστικά γήπεδα ή σε έδρες με 1.000 άτομα κοινό ή μέσα στις λάσπες, αυτό είναι το δύσκολο. Εμείς, όπως φάνηκε, δεν είχαμε το μυαλό να σκεφτούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε έτσι τα πράγματα.

Όταν η Εθνική είχε παίκτες με περισσότερα παιχνίδια και μεγαλύτερη εμπειρία, ξέραμε όλοι ότι έπρεπε να δουλεύουμε κάθε μέρα και εντός και εκτός γηπέδου με πολλή προσοχή και δίνοντας σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια για να νικάει η ομάδα έστω “μισό-μηδέν”. Έχει σημασία η λεπτομέρεια. Αυτό έπαψε να υπάρχει.

Παλαιότερα και όσο βρίσκομαι στην Εθνική, υπήρχε καλό κλίμα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως ποτέ δεν γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να τα έχει καλά με όλους. Αυτό ανέκαθεν ήταν αδύνατον. Παλαιότερα αυτά τα αφήναμε στην άκρη. Έτσι ήταν το κλίμα τότε και κοιτάζαμε πώς θα κερδίσει η ομάδα και μέσα από τις νίκες πώς θα κερδίσει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Τον τελευταίο χρόνο ίσως να έχει επικρατήσει το “εγώ” και όχι το “εμείς”. Μίλησα και πριν για την πορεία μας στο Μουντιάλ. Ίσως αυτή να μας έκανε να νομίζουμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που αξίζουμε να είμαστε και είμαστε".

Αν και δεν είναι αρμοδιότητα δική σου, αλλά καλώς ή κακώς είσαι από τα παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη της ομάδας, ποια είναι τα στοιχεία που κατά την γνώμη σου πρέπει να έχει ο επόμενος προπονητής που θα έρθει; Ποια φιλοσοφία ταιριάζει στην Εθνική μας;

"Το θέμα προπονητή είναι καθαρά ένα θέμα της διοίκησης. Εμείς ως Εθνική Ομάδα ποτέ δεν ήμασταν και ούτε θα γίνουμε Εθνική Βραζιλίας ή Ισπανίας ή Γερμανίας. Μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε θα πρέπει να δίνουμε το 100% και να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάτι θετικό από τα παιχνίδια ή, τουλάχιστον, να μην τα χάνουμε".

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι τα προκριματικά του Μουντιάλ. Είμαστε σε έναν όμιλο που δεν θεωρείται απαγορευτικός για να ελπίζουμε, αλλά το ίδιο λέγαμε και σε αυτά τα προκριματικά. Ο στόχος μας είναι η πρόκριση στα τελικά ή πρώτα πρέπει να ξαναγίνουμε ομάδα και μετά να βλέπουμε τόσο μακριά; Θα ήθελα την άποψή σου...

"Ο στόχος είναι να ξαναγίνουμε ομάδα. Θα πρέπει από την πλευρά της η διοίκηση να επαναφέρει τη σταθερότητα στην ομάδα. Από έναν προπονητή και το τιμ του που θα επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Από την πλευρά των παικτών, πρέπει να καταλάβουμε ότι ερχόμενοι στην Εθνική πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε εδώ και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό".

Έχει υπάρξει μεγάλη κριτική όλο αυτό το διάστημα. Ποια θεωρείς κατά τη γνώμη σου εποικοδομητική και ποια αφοριστική και χωρίς καμία ουσία;

"Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνεται κριτική. Είναι δεκτή και εποικοδομητική. Μέσα από την κριτική γίνεσαι καλύτερος. Αλλά διαφωνώ με την κριτική που ξεφεύγει από τα όρια. Διαφωνώ με την κριτική που ασκείται σε προσωπικό επίπεδο – εκτός ποδοσφαίρου- και με αυτή που είναι είτε στοχευμένη είτε “κατά παραγγελία”. Αυτό δεν το δέχομαι. Δέχομαι την κριτική, αλλά όχι τη στοχευμένη. Ούτε την κριτική του “τατουάζ” και της “παραλίας”. Καλό, βέβαια, είναι να μην δίνουμε εμείς οι ίδιοι το θάρρος σε κάποιους που ξεφεύγουν όταν ασκούν κριτική. Εφόσον υπάρχει κι αυτού του είδους η κριτική, καλό θα ήταν να προστατεύουμε κι εμείς την ομάδα μας, τους συμπαίκτες μας και πάνω από όλα τους εαυτούς μας αποφεύγοντας ενέργειες που θα δώσουν τροφή για κριτική που ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά όρια".

Ποια είναι η πιο έντονη και ευχάριστη στιγμή σου στην Εθνική από το 2008 μέχρι σήμερα και ποια η χειρότερή σου;

"Ευχάριστες στιγμές μου ήταν οι προκρίσεις. Όσες πετύχαμε για να πάμε στις τελικές φάσεις, αλλά και ιδιαίτερα αυτές που σημειώσαμε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 και του Μουντιάλ 2014. Ο πιο δυσάρεστος είναι ο τελευταίος χρόνος. Παρότι πιστεύω ότι και στους συλλόγους και στις εθνικές ομάδες έρχονται δύσκολες στιγμές, όλοι όσοι είμαστε γύρω ή μέσα στην Εθνική δεν κάναμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε".

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους Έλληνες φιλάθλους που όσο να 'ναι, έχουν στεναχωρηθεί με την πορεία της ομάδας τους τελευταίους 15-16 μήνες.

"Οι Έλληνες φίλαθλοι ξέρουν καλά ότι η Εθνική επί χρόνια τους έχει προσφέρει πολλά. Εγώ θέλω να προσπαθήσω να προσφέρω περισσότερα. Θέλω να είμαι σε μια ομάδα που να επιθυμεί να προσφέρει και να έχει εθνικούς στόχους. Μακάρι να συνεχίσει ο κόσμος να είναι δίπλα μας. Μας στήριξε ο κόσμος στα τελευταία παιχνίδια, παρότι δεν πηγαίναμε για τίποτα. Είμαστε υποχρεωμένοι όσοι βρισκόμαστε στην Εθνική Ομάδα να αντιστρέψουμε το κλίμα και να ξαναφέρουμε χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων".

Δημοφιλή