Ένας καθόλου πρακτικός αλλά πανέμορφος τρόπος για να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας

Ένας καθόλου πρακτικός αλλά πανέμορφος τρόπος για να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας

Σκεφτείτε το βιβλίο. Όχι το αγαπημένο σας βιβλίο, αυτό με τη γενναία ηρωίδα και τη συγκινητική ανατροπή στην ιστορία. Όχι, ούτε αυτό που θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη μέσα στη χρονιά. Απλά ένα παλιό βιβλίο -το φυσικό αντικείμενο που περιέχει αυτά τα γράμματα και τις λέξεις που σας έκαναν να το λατρέψετε και να μιλάτε για ώρες για αυτό.

Η καλλιτέχνης Gali Cnaani, η οποία εργάζεται κυρίως με υφαντά, δεν είχε σκεφτεί ποτέ τα βιβλία ως φυσικά αντικείμενα. Μέχρι που εργάστηκε σε μια έκθεση στο Τελ Αβίβ η οποία επικεντρωνόταν στην «κατασκευή και την αποδόμηση». Αυτή η θεματική την οδήγησε στο να παρατηρήσει προσεκτικά τη βιβλιοθήκη της, η οποία ήταν οργανωμένη με τον συνήθη, λειτουργικό τρόπο, δηλαδή με τα βιβλία τοποθετημένα σε σειρά πάνω στα ράφια, με τις ράχες τους προς τα έξω.

Επειδή λοιπόν τα βιβλία είναι φυσικά αντικείμενα και, ταυτόχρονα, σκάφη πληροφορίας και ουσίας, η Cnaani σκέφτηκε να ανακατασκευάσει τη βιβλιοθήκη της ως ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από την κλωστοϋφαντουργία. «Ως καλλιτέχνης υφαντών βλέπω πλέγματα, μοτίβα και επαναλήψεις σχεδόν στο κάθε τι γύρω μου», λέει η ίδια. «Μπορώ να ανιχνεύσω μικρές διαφορές στις αποχρώσεις και τα χρώματα».

Έτσι, έβγαλε τα βιβλία από τα ράφια της και συνέκρινε τις αποχρώσεις και τα σχήματα στο εσωτερικό τους -και όχι στις ράχες τους- όπου και ανακάλυψε ένα φάσμα λευκών και καφέ αποχρώσεων. Ενώ ταξινομούσε τα βιβλία της βάσει χρώματος, η Cnaani εντόπισε ένα μοτίβο: κατέληξε να ταξινομεί τα βιβλία κατά είδος, άθελά της, βάζοντας τα σκουρόχρωμα βιβλία επιστημονικής φαντασίας με τις καφέ σελίδες του άντρα της στη μία άκρη και τα καινούρια δικά της με τις λευκές σελίδες στην άλλη. Έπειτα τα στοίβαξε στη βιβλιοθήκη της σε διάφορα σχέδια, έτσι ώστε να θυμίζουν τα σχέδια ενός υφαντού.

«Είχε πλάκα να βλέπω τις αντιδράσεις των φίλων μας όταν έρχονταν σπίτι, όταν ξαφνικά συνειδητοποιούσαν τι έβλεπαν μπροστά τους», λέει η Cnaani. «Κανείς από την οικογένειά μου δεν μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο. Όλα ήταν κατειλημμένα από την τέχνη».

Παρότι αργότερα τα ράφια της βιβλιοθήκης της επέστρεψαν στην κανονική τους μορφή, η Cnaani λέει πως απολαμβάνει να έρχεται σε επαφή με την αισθαντική πλευρά των βιβλίων. «Όταν παρατηρείς ένα φυσικό βιβλίο, πέρα από την συνήθη του χρήση, ανακαλύπτεις ένα περίπλοκο και πολύπλευρο αντικείμενο», είπε η καλλιτέχνης. «Έχει έξι πρόσωπα και κάθε ένα από αυτά είναι διαφορετικό, μπορεί να είναι μαλακό και σκληρό ταυτόχρονα, είναι πολύχρωμο ακόμα κι όταν είναι μονοχρωματικό, διπλασιάζεται σε μέγεθος όταν το ανοίγεις, η πυκνότητά του αλλάζει όσο γυρίζεις τις σελίδες του».

Gali Cnaani

Δημοφιλή