Η φωτογράφος που έκανε αποστολή της ζωής της να απαθανατίσει τη μακροχρόνια αγάπη των gay ζευγαριών

Η φωτογράφος που έκανε αποστολή της ζωής της να απαθανατίσει τη μακροχρόνια αγάπη των gay ζευγαριών

Chris and Cris, Μασαχουσέτη, Αύγουστος 1986

Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει τον Chris και τον Cris, έναν 23χρονο απόφοιτο πανεπιστημίου και έναν 28χρονο freelance φωτογράφο, οι οποίοι είναι ζευγάρι εδώ και έξι μήνες.

«Σε όλες τις σχέσεις μου πριν από αυτή ήμουν “η σύζυγος”», λέει ο Cris, στα αριστερά, στη λεζάντα που συνδοεύει τη φωτογραφία. «Το αστείο όμως είναι πως ποτέ δεν ήθελα κάτι τέτοιο, ήθελα πάντα ισότητα... Αυτή η σχέση είναι διαφορετική για εμάς. Είναι βασισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην ισότητα».

Η φωτογράφος Sage Sohier τράβηξε αυτή τη φωτογραφία το 1986, στο πλαίσιο της αποστολής της να καταγράψει τις μακροχρόνιες σχέσεις ζευγαριών που ανήκουν στο ίδιο φύλο. Παρακινούμενη, εν μέρει, από την κρίση του AIDS, η Sohier είχε την ιδέα να συγκεντρώσει φωτογραφίες ομοφυλόφιλων ζευγαριών που δεν ήταν σύμφωνα με τα στερεότυπα της gay ακολασίας που παρουσίαζε ο Τύπος της εποχής. Ξεκίνησε λοιπόν να καταγράφει αγαπημένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αντρών και γυναικών όλων των ηλικιών, τις ιστορίες τους και τις ροπές που τους οδήγησαν εκεί, συλλαμβάνοντας με τον φακό της την ποικιλία και τη δύναμη που υπήρχε μέσα σε αυτές τις σχέσεις, που συχνά περνούσαν απαρατήρητες.

Ονόμασε το project της «At Home With Themselves» («Στο Σπίτι με τους Εαυτούς Τους»).

Stephanie & Monica, Βοστόνη, 1987

«Με ενδιέφερε το πώς, ως πολιτισμός, δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε δύο άντρες να αγγίζονται» εξηγεί η Sohier σχετικά με το έργο της. «Και μου έκανε τρομερή εντύπωση η οπτική καινοτομία και ταυτόχρονα οι εντελώς φυσιολογικές ζωές αυτών των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Η οπτική ασάφεια των σχέσεων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου μου κίνησε επίσης την περιέργεια: ήταν αδερφές ή φίλες ή εραστές ή μητέρα και κόρη;».

Η Sohier ξεκίνησε το project ζητώντας τη συμμετοχή των φίλων της και φίλων των φίλων της. Έπειτα, ξεκίνησε να δημοσιεύει αγγελίες σε εφημερίδες της gay κοινότητας και να γνωρίζει ζευγάρια σε gay bar και διαδηλώσεις. «Ήταν η αρχή ενός σημείου καμπής και με τον καιρό όλο και περισσότερα ζευγάρια ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών ήθελαν να φωτογραφηθούν, ώστε ο κόσμος να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τις σχέσεις τους».

«Βλέπω όλες μου τις φωτογραφήσεις ως συνεργασίες και αυτές δεν αποτέλεσαν εξαίρεση», εξηγεί η Sohier στη Huffington Post. «Ζητώ πάντα άδεια, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση οι φωτογραφίες να είναι εντελώς αυθόρμητες. Οι άνθρωποι αισθάνονται την παρουσία μου και, αρχικά τουλάχιστον, νιώθουν μια μικρή αμηχανία».

«Ωστόσο, αφού περνούσα τρεις με τέσσερις ώρες μιλώντας, παίρνοντας συνεντεύξεις και φωτογραφίζοντας κάθε ζευγάρι, συνήθως χαλάρωναν στην πορεία και τότε γινόταν ευκολότερο να απαθανατίσω πιο φυσικές εκφράσεις και στιγμές. Αν κάποιες φορές δεν ήμουν αρκετά γρήγορη και έχανα τη στιγμή που μου άρεσε, μπορεί να έλεγα “Μπορείς να το ξανακάνεις αυτό;». Αυτό δεν λειτουργεί πάντα, αλλά μερικές φορές λειτουργεί ή προκύπτει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον».

Μαζί με τις φωτογραφίες, η Sohier πήρε συνεντεύξεις από τα περισσότερα ζευγάρια. Τα σχόλια μερικών ζευγαριών επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία, άλλα έρχονται σε αντίθεση με αυτές. Το κείμενο και οι φωτογραφίες έχουν τοποθετηθεί δίπλα-δίπλα στο βιβλίο της Sohier «At Home With Themselves», αντανακλώντας τους φόβους, τις ανησυχίες και τις παρανοήσεις της δεκαετίας του 1980.

Αφορμή για αυτό το φωτογραφικό εγχείρημα ήταν, εν μέρει, ο πατέρας της Sohier, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος, παρόλο που ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτόν και το σύντροφό του, Lee.

Σχεδόν 30 χρόνια από όταν ξεκίνησε του project, η Sohier συγκινείται ακόμα από τον διαφορετικό κόσμο που απεικονίζεται στη δουλειά της. «Η δουλειά μου τώρα έχει την προσθήκη μιας ιστορικής προοπτικής που, κατά κάποιο τρόπο, την κάνει πιο ενδιαφέρουσα», λέει. «Δείχνει πόσο ριζικά έχουν αλλάξει τα πράγματα για την gay και λεσβιακή κοινότητα της Αμερικής. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Myanmar Photo Festival καθώς και στην Κρακοβία της Πολωνίας, μέρη όπου η ιδέα των ανοιχτά ομοφυλοφιλικών σχέσεων είναι ακόμα νέα και η επίδραση των φωτογραφιών είναι πιο κοντά σε αυτή που είχαν στις ΗΠΑ το 1980».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες της Sohier, συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα κείμενα.

Casais de Pessoas do Mesmo Sexo <3

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στη Huffington Post US.

Δημοφιλή