Γιατί οι άνδρες της Δέλτα δεν πάνε στα ΜΑΤ ούτε με αύξηση 150 ευρώ

Γιατί οι άνδρες της Δέλτα δεν πάνε στα ΜΑΤ ούτε με αύξηση 150 ευρώ
Eurokinissi

Σε διαδικασία επιλογής της νέας τους υπηρεσίας βρίσκονται οι άνδρες της ομάδας Δέλτα μετά την απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει τη μηχανοκίνητη υπηρεσία.

Την περασμένη εβδομάδα οι 280 άνδρες της ομάδας «Δέλτα» επέλεγαν σε ποια από τις τρεις υπηρεσίες που τους προτείνονται επιθυμούν να μετατεθούν (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Άμεση Δράση).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 140 αστυνομικοί δήλωσαν ότι θέλουν να υπηρετήσουν στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), οι 70 στην Άμεση Δράση και οι 70 στα ΜΑΤ. Οι επιλογές τους δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αυτομάτως δεκτές, καθώς θα πρέπει να περάσουν πρώτα από επιτροπές που θα εγκρίνουν τη μετακίνησή τους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, δημιουργείται πρόβλημα, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες θα χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη (στην Άμεση Δράση), που είναι ο στόχος που είχε βάλει ο νέος υπουργός.

Ένα επιπλέον αγκάθι είναι η απροθυμία των αστυνομικών να μετακινηθούν στα ΜΑΤ, παρότι στην περίπτωση αυτή θα λάβουν έξτρα επίδομα περίπου 150 ευρώ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στη διαρροή του νέου σχεδιασμού μέτρων τάξης στις διαδηλώσεις, όπου οι άνδρες της πρώην ομάδας «Δέλτα» θα αποτελούν τις «ομάδες συλλήψεων» που θα βρίσκονται πίσω από τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Αυτό δεν το επιθυμούν, καθώς κατά τη διάρκεια των συλλήψεων καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας. Άλλωστε αρκετοί από τους άνδρες της Δέλτα έχουν ήδη δικαστήρια να εκκρεμούν σε βάρος του όντας κατηγορούμενοι για άσκηση βίας κατά τη διάρκεια συλλήψεων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή ψυχολογία -μετά την κατάργηση της υπηρεσίας- του προσωπικού της ομάδας Δέλτα, που δημιουργεί απροθυμία στους συγκεκριμένους αστυνομικούς να μετακινηθούν σε υπηρεσία που θα τους βάλει και πάλι στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων.

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί ένας στους δύο αστυνομικούς της «Δέλτα» επιλέγει την ΟΠΚΕ, υπηρεσία με βαρύ και ακριβό εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για «νεοεισερχόμενους».

Δημοφιλή