Το ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ελβετία

Το ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ελβετία
Ballot box with flag on background - Switzerland
Ballot box with flag on background - Switzerland
Niyazz via Getty Images

Το ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στην Ελβετία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Λαϊκό Κόμμα (SVP) φτάνει το 29,5% των ψήφων έναντι 26,6% στις εκλογές του 2011 και καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο Κοινοβούλιο της Βέρνης.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το υπερσυντηρητικό SVP θα έχει ξεπεράσει το ποσοστό-ρεκόρ του 28,9% που είχε στις εκλογές του 2007 και επιπλέον θα έχει σημειώσει το καλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στις ελβετικές εκλογές από το 1919. Βουλευτική έδρα για το SVP καταλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα και η Μαγκνταλένα Μαρτούλο-Μπλόχερ, κόρη του ιδρυτή του κόμματος Στέφαν Μπλόχερ. Στη δεύτερη θέση παραμένει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SP), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια. Αντιθέτως, μεγάλη πτώση σημείωσαν τα δύο οικολογικά κόμματα της Ελβετίας, οι Πράσινοι και οι Πράσινοι-Φιλελεύθεροι.

Όπως αναφέρεται σχετικά, λόγω της ιδιομορφίας του πολιτικού συστήματος, η επιτυχία του SVP δεν αναμένεται πάντως να επιφέρει άμεση και δραματική αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Στην Ελβετία επικρατεί το μοντέλο της «συναινετικής δημοκρατίας» με ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά κόμματα, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις τους. Με απλά λόγια: η χώρα κυβερνάται διαρκώς από ένα είδος «μεγάλου συνασπισμού», στον οποίον το ξενοφοβικό SVP θα έχει πλέον δύο υπουργούς, αντί για έναν. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές θεωρούνται οι συνέπειες της «στροφής προς τα δεξιά» για τις σχέσεις της Ελβετίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο προεκλογικός αγώνας του Λαϊκού Κόμματος βασίστηκε κυρίως σε συνθήματα αντιευρωπαϊκά και ξενοφοβικά. «Όχι στο χάος του ασύλου» ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής του κόμματος Τόνι Μπρούνερ ισχυρίστηκε ότι ήταν «ένα σαφές μήνυμα σε μία εποχή που γίνεται μαζική μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο οι Ελβετοί αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία». Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) οι όποιες μετακινήσεις πληθυσμών δεν φαίνεται να επηρεάζουν την «απόρθητη» Ελβετία, η οποία το 2015 δεν έχει δεχθεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες.

Δημοφιλή