Η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης και των «κόκκινων» δανείων

Η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης και των «κόκκινων» δανείων
Sooc

Πέραν του ασφαλιστικού και του νέου φορολογικού, σημαντικούς «πονοκεφάλους» για την κυβέρνηση αποτελούν τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των «κόκκινων» δανείων, που θα πρέπει να έχουν κλείσει ως το τέλος του χρόνου- καθώς, εναλλακτικά, «καραδοκούν» το κούρεμα των καταθέσεων και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά, και αναμένεται να εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων βασικός θεωρείται η διαδικασία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, που θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα ελληνικά δεδομένα. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή κατά τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ή και νωρίτερα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η έγκριση από πλευράς των θεσμών.

Το «κακό σενάριο», εάν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τελικά δεν καλυφθούν από ιδιώτες, θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση διαδικασίας bail-in, με συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών, ενώ μέρος των αναγκών θα καλυφθεί από κρατικά κεφάλαια του ΤΧΣ. Όσον αφορά στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, έχει στηριχθεί σε υποθέσεις γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός τριών ετών, όπως αναμένεται να εξελιχθεί βάσει του τρίτου μνημονίου. Πιθανές αποκλίσεις θα έχουν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δυσμενείς συνέπειες (νέες ανάγκες κεφαλαίων), επηρεάζοντας παράλληλα τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών.

Όσον αφορά στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η αντιμετώπισή του – μέσω της μεγιστοποίησης της είσπραξης σε μακροπρόθεσμη βάση - αποτελεί σαφή προτεραιότητα για τις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη την εφαρμογή ενός «point system» - μιας «πυξίδας» κατηγοριοποίησης των δανειοληπτών με καθυστερούμενες οφειλές σε ομάδες, για να διαχωριστούν αυτοί που έχουν πραγματικά αδυναμία πληρωμής από τους κατά σύστημα κακοπληρωτές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βασικός σκοπός του συστήματος αυτός είναι οι τράπεζες να γνωρίζουν πόσο συνεργάσιμος είναι ο κάθε δανειολήπτης και κατά πόσο είναι βιώσιμο το δάνειό του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στη θέσπιση του απαιτούμενου νομικού πλαισίου για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εντός των επομένων εβδομάδων, το οποίο θα πρέπει να θεσπίζει τα σχετικά κριτήρια, να προβλέπει τις εναλλακτικές για τους δανειολήπτες και παράλληλα να δημιουργεί «δίχτυ ασφαλείας», ενώ επίσης εισάγει την έννοια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και παράλληλα να αλλάζει και τον πτωχευτικό κώδικα.

Τα βασικά σημεία εμπλοκής με τους δανειστές είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας (οι δανειστές πιέζουν για προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο των ευπαθών ομάδων, ζητώντας να πέσουν πολύ τα όρια της αξίας των προστατευομένων ακινήτων), καθώς και το θέμα της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε hedge funds και distress funds που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα δάνεια ή να οδηγήσουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Δημοφιλή