Μόντι: Αγνοώντας το «όχι» του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη παραβίασε τη δημοκρατία - Έντονος διάλογος με Κωνσταντοπούλου

Μόντι: Αγνοώντας το «όχι» του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη παραβίασε τη δημοκρατία - Έντονος διάλογος με Κωνσταντοπούλου
Mario Monti gestures at the Villa d'Este during economic workshop in Cernobbio, Como Lake, Italy, Saturday, March 14, 2015. (AP Photo/Luca Bruno)
Mario Monti gestures at the Villa d'Este during economic workshop in Cernobbio, Como Lake, Italy, Saturday, March 14, 2015. (AP Photo/Luca Bruno)
ASSOCIATED PRESS

Έναν ζωηρό διάλογο είχαν ο πρώην Επίτροπος και πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Που; Στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση με θέμα την «Επανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη» που διοργανώθηκε αυτή την εβδομάδα από το think-tank Friends of Europe.

Η συζήτηση έφτασε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, με τον Μάριο Μόντι να κατακεραυνώνει την Ευρώπη, λέγοντας ότι αγνοώντας το ηχηρό όχι του πρόσφατου ελληνικού δημοψηφίσματος, η Ευρώπη παραβίασε τη δημοκρατία.

Ο κ. Μόντι πήρε τον λόγο μετά την παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν αρκετά επικριτική προς την ΕΕ.

Σχολιάζοντας την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου, ο Μάριο Μόντι συνέστησε να μην ρίχνουμε όλο το φταίξιμο μόνο στην ΕΕ.

«Θα βοηθούσε αν μπορούσατε, επίσης, να θεωρήσετε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους δημιουργήθηκε απλώς από τους Έλληνες, όπως και στην Ιταλία, δεν είναι πολύ χρήσιμο να κατηγορείτε μόνο την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε απαντώντας στην Κωνσταντοπούλου.

«Είχατε πολύ κακές κυβερνήσεις στη δεξιά και την αριστερή πλευρά για δεκαετίες, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, και που αποτέλεσαν στην πραγματικότητα βάση για την θριαμβευτική νίκη σας τον Ιανουάριο», τόνισε.

Ο Μόντι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι συμπεριφορές όπως της Κωνσταντοπούλου καθιστούν την αλληλεγγύη στην Ευρώπη αδύνατο, «το οποίο θα είχε κόστος στους ανθρώπους σας, στη σταθερότητα και στις δυνατότητες ανάπτυξης της ΕΕ».

Παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλά λάθη από την τρόικα, «τα οποία δεν θα υπήρχαν εάν η Γερμανία δεν είχε τόσο λίγη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει την επιβολή και αισθάνθηκε ότι ήταν απαραίτητο να στραφεί προς το ΔΝΤ», αυτός είπε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Ιταλός κατέστησε σαφές ότι παραβιάστηκε η δημοκρατία.

«Πολλοί από εμάς επαινέσαμε τον Αλέξη Τσίπρα που προσέφυγε σε δημοψήφισμα, είχε μια τεράστια πλειοψηφία υπέρ του όχι, και, στη συνέχεια, αποφάσισε, πιστεύω πολύ σοφά για το συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά πολύ αντιδημοκρατικά, να πετάξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αποδεχθεί σκληρότερους όρους για τους Έλληνες» (49' στο βίντεο).

Είπε, επίσης, ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι απίστευτα ώριμη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία.

«[Οι Έλληνες] θέλουν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι θα χάσουν αν προσπαθήσουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ», είπε.

«Στην Ιταλία, η οποία επλήγη λιγότερο, υπάρχουν αυξανόμενες φωνές εναντίον του ευρώ», κατέληξε.

Κατά την παρέμβασή της η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, επέκρινε έντονα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

«Θα εμπιστευόσασταν την ΕΕ, αν σας έλεγε ότι η ψήφος σας ή οι δικαστικές αποφάσεις της χώρας σας δεν έχουν σημασία;», αναρωτήθηκε η Κωνσταντοπούλου.

Τα αγέννητα παιδιά είναι χρεωμένα

«Η Ευρώπη σταθερά υπαναχωρεί από τους θεμελιώδεις ιδρυτικούς της στόχους, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την ευημερία των λαών της και των κοινωνιών της», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σημείωσε ότι «οι Έλληνες θυσιάζονται και σταυρώνονται για περισσότερα από 5 χρόνια τώρα, για να πληρώσουν ένα χρέος το οποίο έχει εκτιμηθεί ότι είναι εντελώς μη βιώσιμη από το 2010 σε γνώση του ΔΝΤ και της ΕΕ».

«Και βαφτίστηκε ως δημόσιο [χρέος], αν και αρχικά ήταν ιδιωτικό, με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι το χρέος επιβλήθηκε με απίστευτα μέτρα λιτότητας και κάθε μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα «χρωστάει 41.000€».

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα στις 25 Ιουνίου του 2015, όπου το 62% των Ελλήνων απέρριψε τη συμφωνία διάσωσης που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι έλαβε χώρα κάτω από ασφυξία.

«Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε μια εβδομάδα, όπου έκλεισαν οι τράπεζες, με τον ίδιο τρόπο όπως η Κύπρος κλήθηκε να αποφασίσει το 2013», υπογράμμισε, αναφερόμενη στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στη Λευκωσία.

Κατηγόρησε δε την ΕΕ για ωμή παρέμβαση στο δημοψήφισμα.

«Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ και της Επιτροπής, απηύθυναν απειλές εναντίον του ελληνικού λαού σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή θα χτυπήσει τη χώρα αν επικρατήσει το όχι», είπε.

«Προκειμένου η Ευρώπη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της χρειάζεται να ανακτήσει τη δημοκρατική ψυχή της», τόνισε.

(Με πληροφορίες και από euractiv)

Δημοφιλή