O «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ άνοιξε τη φετινή σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κλέβοντας τις εντυπώσεις

O «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ άνοιξε τη φετινή σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κλέβοντας τις εντυπώσεις
ELS

Με τον αριστουργηματικό «Μαγικό Αυλό» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, άνοιξε η καλλιτεχνική περίοδος 2015-16 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Στο κατάμεστο Θέατρο Ολύμπια, το ενθουσιώδες κοινό χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της παραγωγής, η οποία συνεχίζεται έως τις 8 Νοεμβρίου.

Ο ανεξάντλητος πλούτος της ονειρικής μουσικής του Μότσαρτ, το παραμυθένιο ποιητικό κείμενο με τους πολυεπίπεδους συμβολισμούς έχουν καταστήσει τον Μαγικό Αυλό μια από τις πιο δημοφιλείς -διαχρονικά- όπερες παγκοσμίως.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η Βασίλισσα της Νύχτας, παρέχει γι’ αυτόν το σκοπό στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, των οποίων ο ήχος βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες. Σταδιακά οι στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται. Αυτό, το οποίο αποδεικνύεται καλό θριαμβεύει και το κακό κατακρημνίζεται.

Ο «Μαγικός Αυλός» είναι η πρώτη όπερα του Μότσαρτ για ευρύ κοινό. Με το έργο αυτό, ο κορυφαίος συνθέτης επιθυμούσε να γοητεύσει τους πολλούς, αλλά και να προσφέρει βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης στους πιο καλλιεργημένους. Ο λόγος για τον οποίο η όπερα αυτή εξακολουθεί να προσελκύει ταυτόχρονα, τόσο τους ελάχιστα μυημένους στο είδος και κυρίως τα παιδιά, όσο και τους ειδήμονες, είναι η πολυδιάστατη φύση της. Το ποιητικό κείμενο και η μουσική γίνονται σε πρώτο επίπεδο άμεσα κατανοητά από το πλατύ κοινό: η αφήγηση είναι απλή, γραμμική και η μουσική είναι μελωδική - ακουμπά ευχάριστα στο αυτί. Ταυτόχρονα το μουσικά καλλιεργημένο ακροατήριο δεν παύει ποτέ να ανακαλύπτει τον ανεξάντλητο πλούτο του έργου αυτού, με τους πολυεπίπεδους συμβολισμούς του κειμένου, αλλά και την ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη και γεμάτη πρωτοτυπία γραφή του Μότσαρτ.

Η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη, η νίκη του καλού, η αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και η επικράτηση της αλήθειας είναι οι αξίες που περιγράφει η μεγαλειώδης όπερα. Δεν είναι τυχαίο που ο Μαγικός αυλός θεωρείται ένας από τους τελευταίους πνευματικούς καρπούς του Διαφωτισμού. Ο Ζαράστρο, του οποίου το πνευματικό φως θριαμβεύει στο τέλος του έργου, διακηρύσσει ότι πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρώπινες αξίες και η αγάπη να επικρατήσει της εκδίκησης. Ένα μήνυμα που σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η παράσταση που υπογράφει ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης Αρνώ Μπερνάρ (αναβίωση σκηνοθεσίας Ίων Κεσούλης), είναι παραμυθένια, αστεία, αλλά και συγκινητική, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μπρούνο Σβεγκλ μεταφέρουν τον θεατή σε έναν ιδιαίτερο κόσμο ανάμεσα στο φώς και το σκοτάδι.

Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διεύθυνε την Ορχήστρα της ΕΛΣ με ρυθμό και ένταση, αναδεικνύοντας τις μουσικές αρετές του έργου. Η Χορωδία της ΕΛΣ υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο υπήρξε φωνητικά ακριβής και σκηνικά εντυπωσιακή.

Οι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Τζούλια Σουγλάκου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αγγελική Καθαρίου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρήστος Κεχρής, Νίκη Χαζιράκη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Τίμος Σιρλαντζής, Άρης Προσπαθόπουλος, Σταμάτης Μπερής και Διονύσης Τσαντίνης εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους και δέχτηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Θέατρο Ολύμπια

23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20.00

ΝΕΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€15, €25, €30, €40, €50, €55

Φοιτητικό, παιδικό €10

Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ταμεία θεάτρου Ολύμπια

Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ωράριο: Τρίτη έως Σάββατο από τις 09.00 έως τις 21.00 / Δευτέρα από τις 09.00 έως τις 16.00

Τηλεφωνικό κέντρο: 2103662100

Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

Δημοφιλή