John James Toya: Ο διάσημος αρχιτέκτονας ελληνικής καταγωγής που μόλις άνοιξε το δικό του γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο

John James Toya: Ο διάσημος αρχιτέκτονας ελληνικής καταγωγής που μόλις άνοιξε το δικό του γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο

O John James Toya είναι ο ιδρυτής του TOYAstudio, ενός αρχιτεκτονικού γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο. Το γραφείο ειδικεύεται σε σπίτια εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο και τα παραδοσιακά υλικά. Ο John έχει υπάρξει συνεργάτης της βραβευμένης αρχιτεκτονικής εταιρείας Ike Kligerman Barkley. Μετά από 13 χρόνια στη Νέα Υόρκη, άνοιξε το γραφείο της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο το 2008 και ήταν υπεύθυνος για όλα τα έργα τους στις δυτικές ΗΠΑ. Το 2014 ο John άνοιξε το TOYAstudio, το οποίο του προσέφερε περισσότερη αυτονομία στο να εξερευνήσει την τέχνη του. Αυτή την εποχή σχεδιάζει έργα στην Χαβάη,το Σικάγο και στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο.

Ο John ανέπτυξε την αγάπη του για την αρχιτεκτονική στο Σικάγο όπου μεγάλωσε, καθώς επισκεπτόταν συχνά τα αξιοθέατά του με τον αρχιτέκτονα πατέρα του και τη μητέρα του, η οποία αγαπούσε ιδιαίτερα την τέχνη. Στα ταξίδια που έκανε ως παιδί στην Ελλάδα ανέπτυξε μία περηφάνια για την κληρονομιά του και είδε την αγάπη για την αρχιτεκτονική να μεγαλώνει.

Του αρέσει πάρα πολύ η ποδηλασία και συμμετέχει στο AIDS Lifecycle, μία διαδρομή 45 μιλίων που γίνεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει χρήματα για οργανώσεις στην Καλιφόρνια. Όταν είναι στο σπίτι, ακούει μουσική από βινύλια, καθώς διαθέτει μία συλλογή που συνεχώς μεγαλώνει.

Με δικά του λόγια

Πώς έγινε αρχιτέκτονας

«Θεωρούσα ότι είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα που δεν πληρώνεται αρκετά καλά. Ακόμη κι οι γονείς μου με συμβούλευαν να μην το ακολουθήσω. Αλλά όταν ήμουν φοιτητής και σκεφτόμουν να γίνω ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας σαν το θείο μου, τα μαθήματα δεν μου άρεσαν καθόλου. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα τέχνης, τα οποία μου άρεσαν πολύ αλλά δεν έβρισκα αρκετό νόημα σε αυτά. Ήθελα κάτι που να εμπλέκεται πιο άμεσα με την κοινωνία και τον πολιτισμό. Κατέληξα να συνειδητοποιήσω πόσο πολύ αγαπώ την αρχιτεκτονική».

Η δουλειά του

«Είμαι επικεφαλής του TOYAstudio, που είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο υψηλών προδιαγραφών με ιδιαίτερο αντικείμενο

το σχεδιασμό κατοικιών.Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη. Μου αρέσουν πολύ τα φυσικά υλικά και η παραδοσιακή χρήση τους. Μας αρέσει επίσης να δουλεύουμε με τεχνίτες και ανθρώπους που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές να ακούμε τη γνώμη τους και να ενσωματώνουμε την τεχνογνωσία τους».

Οι προκλήσεις

«Εκδηλώνονται εγωισμοί, τους οποίους πρέπει να τιθασεύσεις για να διασφαλίσεις την ομαλή πορεία της δουλειάς. Αυτό από μόνο του μπορεί να απαιτεί ολόκληρες ημέρες δουλειάς. Κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα στη δουλειά είναι η στιγμή που μία κατοικία παραδίδεται στους ιδιοκτήτες της και τελικά τους βλέπεις μέσα στο χώρο για τον οποίο συζητούσατε από πάντα. Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς οι άνθρωποι ζουν σε ένα χώρο».

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

Δημοφιλή