Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ δίνει την εντύπωση ενός νωθρού κόμματος που δεν μάχεται και δεν πιστεύει πραγματικά για τις ιδέες της»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ δίνει την εντύπωση ενός νωθρού κόμματος που δεν μάχεται και δεν πιστεύει πραγματικά για τις ιδέες της»
Sooc

Η ΝΔ δίνει την εντύπωση ενός «νωθρού κόμματος», που δεν μάχεται και δεν πιστεύει πραγματικά για τις ιδέες της, υποστήριξε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη HuffPost Greece.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι χρειάζεται ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος, ενώ, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο – ωστόσο υποστήριξε πως η ηγέτης πρέπει να εκπέμπει ιδεολογική δύναμη, να είναι μαχητικός και εργατικός.

-Το 2004 ένας στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν κάτω των 35 ετών. Τον Σεπτέμβριο 2015, μόνον το 15% των ψηφοφόρων του κόμματος ήταν κάτω των 35. Γιατί χάσατε τους νέους; Τι χρειάζεται για να τους κερδίσετε ξανά; Ένας νεότερος αρχηγός; Ή ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος;

ΑΓ: Χρειάζεται ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος. Οι νέοι έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία από δύο αιτίες. Πρώτον επειδή δίνουμε την εντύπωση κλειστού κόμματος που δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους. Άρα ξέρουν ότι όσοι μας πλησιάσουν θα πρέπει να περιμένουν 30 και 40 χρόνια για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Και ο δεύτερος, οι νέοι, επειδή είναι από τη φύση τους επαναστατικοί, θέλουν να ακολουθούν ανθρώπους που πιστεύουν τις ιδέες τους και δεν ντρέπονται για αυτές.

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δίνει την εντύπωση ενός νωθρού κόμματος που δεν μάχεται και δεν πιστεύει πραγματικά για τις ιδέες της. Και έτσι οι νέοι προτιμούν, δυστυχώς, άλλους χώρους γιατί νομίζουν ότι αυτοί έχουν ιδεολογική δύναμη. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας, για να κερδίσουμε πίσω τους νέους. Πρέπει να τους πείσουμε ότι για το καλό τους, για να βρουν δουλειά, για να έχουν προκοπή, για να έχουν μέλλον πρέπει να εφαρμοστούν οι ιδέες της κεντροδεξιάς.

-Στα δεξιά της ΝΔ δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο κόμματα, που συγκέντρωσαν πάνω από 10%. Θέλετε πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους; Και πώς θα τους κερδίσετε; Πρέπει να γίνει πιο δεξιά η ΝΔ για να τους συγκινήσει;

ΑΓ: Δεν ξέρω από πού βγάζετε αυτό το 10%. Εάν αθροίζετε σε αυτό το 10% τη Χρυσή Αυγή, κάνετε λάθος. Η Χρυσή Αυγή δεν παίρνει ψήφους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και δεν έχει καμία ιδεολογική σχέση με την δεξιά. Είναι εθνικοσοσιαλιστική παράταξη. Όμως, αν γενικά θέλετε να μου πείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαρροές ψηφοφόρων, έχει και πρέπει να τους φέρει πίσω. Δεν πρέπει να γίνει πιο δεξιά ή πιο κεντρώα. Είναι κεντροδεξιά και πρέπει να παραμείνει κεντροδεξιά. Πρέπει να αλλάξει τον τρόπο της οργάνωσής της και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις ιδέες της.

-Παράδειγμα: Μια πιο «σκληρή» στάση απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, φέρνει ψήφους;

ΑΓ: Δεν χρειάζεται καμία πιο σκληρή στάση. Χρειάζεται εφαρμογή των νόμων. Εάν συνεχιστεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ψήφους, έχει να κάνει με το μέλλον μας στον τόπο που ζούμε.

Πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή να ξεχωρίζουμε αμέσως ποιοι είναι πρόσφυγες και δικαιούνται πολιτικό άσυλο και αυτοί να το λαμβάνουν και να συνεχίζουν τη ζωή τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι λαθρομετανάστες, να τους συλλαμβάνουμε και να εφαρμόζουμε σε αυτούς τη διοικητική απέλαση που προβλέπει ο νόμος. Μόνο έτσι θα στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις πιάτσες των δουλεμπόρων ότι δεν πρέπει να επιλέγουν την Ελλάδα για προορισμό.

-Πολλοί λένε ότι η ΝΔ χρειάζεται αντι-Τσίπρα. Συμφωνείτε; Και τι κάνει τον αντι-τσίπρα; Η ηλικία, το «χάρισμα», κάτι άλλο;

ΑΓ: Η ΝΔ δεν χρειάζεται κανένα αντι-Τσίπρα. Η Ν.Δ. δεν ετεροκαθορίζεται. Η Νέα Δημοκρατία έχει πίστη στις ιδέες της και θα εκλέξει τον αρχηγό της με βάση αυτά που εκείνη νομίζει. Χρειάζεται, όμως, αυτός ο ηγέτης να εκπέμπει ιδεολογική δύναμη, χρειάζεται να είναι μαχητικός, χρειάζεται να είναι εργατικός. Εάν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε την εικόνα της νωθρότητας, θα χάνουμε διαρκώς από τον Τσίπρα.

-Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ποιόν άλλον πρόεδρο της ΝΔ ξεχωρίζετε ή νιώθετε πιο κοντά σας; (Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κων/νος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς)

ΑΓ: Σέβομαι όλους τους πρώην Αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι έχουν προσφέρει στην παράταξη. Δεν μπορώ να μπω σε μία λογική να τους ξεχωρίσω, θα μου επιτρέψετε μόνο να μιλήσω με τον Αντώνη Σαμαρά δεδομένου ότι υπήρξα Υπουργός στην Κυβέρνησή του και αισθάνομαι πολύ περήφανος για αυτό.

Δημοφιλή