Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν αποτελεί πρότυπο πολιτικού. Ψάχνουμε το αντίθετό του

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν αποτελεί πρότυπο πολιτικού. Ψάχνουμε το αντίθετό του
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πρότυπο πολιτικού, για να αναζητείται όμοιό του- «ψάχνουμε το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη HuffPost Greece.

Παράλληλα, τόνισε πως αυτό που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί έχουν θέση στο κόμμα.

-Το 2004 ένας στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν κάτω των 35 ετών. Τον Σεπτέμβριο 2015, μόνον το 15% των ψηφοφόρων του κόμματος ήταν κάτω των 35. Γιατί χάσατε τους νέους; Τι χρειάζεται για να τους κερδίσετε ξανά; Ένας νεότερος αρχηγός; Ή ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος;

ΚΜ: Είναι γεγονός ότι οι νέοι δεν μας ψηφίζουν και δεν μας ακούν πια. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα γερασμένο, όχι τόσο ως προς τις ιδέες αλλά περισσότερο ως προς τα πρόσωπα. Δεν κάναμε την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται το κόμμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά και να τους εξηγήσουμε πως με κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία, τι σημαίνει ιδιωτικές επενδύσεις και πολλά ακόμα.

-Στα δεξιά της ΝΔ δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο κόμματα, που συγκέντρωσαν πάνω από 10%. Θέλετε πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους; Και πώς θα τους κερδίσετε; Πρέπει να γίνει πιο δεξιά η ΝΔ για να τους συγκινήσει;

ΚΜ: Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κινείται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Αυτός είναι ο χώρος που πρέπει να καλύψει η Νέα Δημοκρατία και αυτό σημαίνει ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί πράγματι έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία.

-Παράδειγμα: Μια πιο “σκληρή” στάση απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, φέρνει ψήφους;

ΚΜ: Να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι αυτό που χωρίζει το δεξιό από τον κεντροδεξιό δεν είναι τόσο σημαντικό πια. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι με την Αριστερά. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ανάμεσα στο ξέφραγο αμπέλι της αριστεράς και το λαϊκισμό της άκρας δεξιάς, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία των συνόρων μας. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών. Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Frontex να αναλαμβάνει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών. Διαφορετικά θα εξακολουθούν να καθορίζουν την είσοδο μεταναστών οι διακινητές και το χρήμα. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Πρέπει να ενισχυθούν διοικητικά και οικονομικά τα κράτη – πύλες εισόδου όπως η Ελλάδα με δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποβοήθησης για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους. Να μην επιτρέπονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαφυλαχθεί η ελευθερία μετακίνησης ως βασική αρχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ρόλο κλειδί στο πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει η Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει καταφύγιο και αξιοπρέπεια σε όσους διώκονται με τη δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέντρων υποδοχής σε χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα.

-Πολλοί λένε ότι η ΝΔ χρειάζεται αντι-Τσίπρα. Συμφωνείτε; Και τι κάνει τον αντι-τσίπρα; Η ηλικία, το “χαρισμα”, κάτι άλλο;

ΚΜ: Ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί πρότυπο πολιτικού για να ψάχνουμε όμοιό του. Ψάχνουμε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό το οποίο δεν θέλω είναι να ψάξουμε στη Νέα Δημοκρατία να βρούμε έναν αρχηγό με τα κριτήρια που επιβάλλει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο. Αυτό θεωρώ ότι είναι ο κ. Τσίπρας, ένα πολύ καλό επικοινωνιακό πακέτο, το οποίο όταν μπήκε στην ουσία της πολιτικής φάνηκε η απόλυτη κενότητα και ρηχότητά του. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράξει πολιτική και θα προτάξει μια ομάδα στελεχών που θα μπορεί την επόμενη ημέρα να διαχειριστεί την τύχη της χώρας. Βεβαίως και το πρόσωπο του αρχηγού παίζει ρόλο και πρέπει να σταθεί στη Βουλή απέναντι στον κ. Τσίπρα. Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση.

-Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ποιόν άλλον πρόεδρο της ΝΔ ξεχωρίζετε ή νιώθετε πιο κοντά σας; (Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κων/νος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς)

ΚΜ: Σέβομαι και τιμώ όλους τους τέως Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τον τιμώ όχι μόνο γιατί είναι ένας εξαιρετικός πατέρας, αλλά και ως έναν πολιτικό που υπήρξε ασυμβίβαστος και μπροστά από την εποχή του. Νομίζω ότι υπήρξε ο πιο αδικημένος από τους μεγάλους πολιτικούς της γενιάς του. Όμως ευτυχώς έχει προλάβει να αισθανθεί δικαίωση για πολλά που έκανε και είπε κατά το διάστημα που κυβέρνησε τη χώρα.

Δημοφιλή