Βαρουφάκης: Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ. Ο Τσίπρας θα αποτύχει και το ξέρει

Βαρουφάκης: Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ. Ο Τσίπρας θα αποτύχει και το ξέρει
Visita al Ayuntamiento de Barcelona14/10/2015
Visita al Ayuntamiento de Barcelona14/10/2015
marclozanobosch/Flickr

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να επιτύχει, και ο ίδιος το ξέρει, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει πως ο λόγος της παραίτησής του ήταν ότι δεν επιθυμούσε να υπογράψει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η εφαρμογή του οποίου θα ήταν αδύνατη. «Έχουμε τώρα αυτή τη γελοία κατάσταση όπου οι δυνάμεις που ηγούνται της Ευρώπης- περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης- υποκρίνονται ότι εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα το οποίο ξέρουν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Ερωτηθείς για το ρήγμα μεταξύ του ίδιου και του κ. Τσίπρα, σημειώνει πως δεν ήταν εύκολη απόφαση ούτε για τον ίδιο ούτε για τον πρωθυπουργό. «Δεν είναι ποτέ εύκολο να αποδεχτείς την παράδοση. Ήταν μια αυθεντικά λυπηρή στιγμή. Αλλά δεν μετανιώνω αυτό που έκανα, επειδή δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω επαγγελματίας πολιτικός, αλλά για να κάνω αυτό που θεωρούσα σωστό». Όσον αφορά στις παρούσες σχέσεις τους, λέει ότι δεν υπήρξε καυγάς μεταξύ τους - «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε»- αλλά, ακόμη και αν έχουν συναντηθεί, δεν έχουν μιλήσει πραγματικά. «Ας είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν λίγα για να πούμε όταν ο ίδιος είναι αφοσιωμένος σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο θεωρώ ολέθριο». Παρόλα αυτά, αναφέρει πως καταλαβαίνει πως επρόκειτο για μια σκληρή επιλογή, αλλά δεν συμφωνεί μαζί του.

Μιλώντας για την Ευρώπη γενικότερα, αναφέρει ότι «ως Ευρωπαίος, είμαι πάρα πολύ περήφανος για την καγκελάριο Μέρκελ όσον αφορά στην στάση της, με αρχές, στο ζήτημα των προσφύγων. Αυτό είναι παράδειγμα του πόσο λάθος είναι οι επικρίσεις στη Γερμανία, που την παρουσιάζουν ως την πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη...η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ μπορεί να είναι προάγγελος καλών πραγμάτων για την Ευρώπη. Όταν κάποιος ο οποίος είναι πεινασμένος, τον έχουν πυροβολήσει, είναι τραυματισμένος, χτυπά την πόρτα σου, έχεις μια ηθική υποχρέωση – και νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ το καταλαβαίνει- να ανοίξεις την πόρτα, όποιο και αν είναι το κόστος, και να τον δεχτείς μέσα».

Ερωτηθείς για το αν κάποια στιγμή θέσει ξανά υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, απαντά ότι αυτό θα γίνει όταν υπάρξει πιθανότητα να αλλάξει κάτι από ένα εκλεγμένο αξίωμα. «Έχουμε φτιάξει την Ευρώπη με τέτοιον τρόπο ώστε αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα ίσως να είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν την εξουσία».

Δημοφιλή