Ο φωτογράφος που αποδομεί τις πόλεις και δημιουργεί υπνωτικές φωτογραφίες γεμάτες χρώμα και γεωμετρία

Ο φωτογράφος που αποδομεί τις πόλεις και δημιουργεί υπνωτικές φωτογραφίες γεμάτες χρώμα και γεωμετρία

Σκεφτείτε μια πόλη που αγαπάτε. Γιατί την αγαπάτε; Ίσως λόγω του εξαιρετικού δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της. Ή για το λαχταριστό street food της. Ή επειδή υπάρχει εκείνος ο μπάρμαν που σας αναγνωρίζει και σας χαιρετά κάθε φορά που περνάτε την πόρτα του μαγαζιού.

Ή ίσως να είναι κάτι άλλο, κάτι που δεν μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο ενώνονται οι δρόμοι και ο ουρανός και τα κτήρια και τα πεζοδρόμια και όλα όσα βρίσκονται ενδιάμεσα και δημιουργούν την σκηνή στην οποία ζείτε τη ζωή σας.

Μέσα από τη σειρά του «Chroma» και «Anti-Chroma» ο Ben Thomas, ένας φωτογράφος από την Μελβούρνη, βάλθηκε να αποδομήσει το χώρο της πόλης χρησιμοποιώντας το χρώμα ως το χειρουργικό του νυστέρι. Οι φωτογραφίες στο «Chroma» είναι τα χρώματα ενός μπουφέ με παγωτά, το χρώμα της παραλίας του Μαϊάμι και των δεξαμενών σε ένα ενυδρείο. Από την άλλη, το «Anti-Chroma» παρουσιάζει παγωμένους και θαμπούς μπλε τόνους που σε κάνουν να νιώθεις σαν να βλέπεις τον κόσμο μέσα από γυαλιά ηλίου ή πως βρίσκεσαι μέσα στο βυθό της θάλασσας.

«Η αρχική μου έμπνευση είναι η αγάπη μου για την αρχιτεκτονική και το χρώμα», εξήγησε ο Thomas στην αμερικάνικη Huffington Post, «η οποία με τη σειρά της με έκανε να αναζητήσω την αρχιτεκτονική και το design που δίνουν σε κάθε πόλη αυτό το χαρακτηριστικό συναίσθημα που αποπνέει. Ήθελα να αποδομήσω αυτές τις πόλεις μέχρι να φτάσω στα πιο βασικά τους χρώματα και σχήματα, μια αισθητική που είναι καθαρά απεικονιστική και επίπεδη».

Οι φωτογραφίες που τράβηξε ως αποτέλεσμα αυτού του σκεπτικού, φέρνουν στο νου την cool γεωμετρία των έργων ζωγραφικής του Edward Hopper και την κορεσμένη pop αισθητική των σελίδων ενός κόμικ. Καθηλωτικά τοπία μετατρέπονται σε αιχμηρές απεικονίσεις, προσεκτικά γεμισμένες με τις σκιές που φέρνουν τους χώρους στη ζωή. Όπως το περιγράφει ο Thomas «Η ελπίδα μου είναι πως οι άνθρωποι, αφού δουν τη δουλειά μου, θα νιώσουν την ανάγκη να βγουν έξω και να εξερευνήσουν σε βάθος την αρχιτεκτονική και το design που τους περιβάλλει κάθε μέρα».

Ben Thomas

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post US.

Δημοφιλή