Όταν οι εφημερίδες μεταμορφώνονται σε δαντελωτά έργα τέχνης και αφυπνίζουν το θεατή

Όταν οι εφημερίδες μεταμορφώνονται σε δαντελωτά έργα τέχνης και αφυπνίζουν το θεατή

Κάθε πρωί η Myriam Dion επισκέπτεται το κιόσκι με τις εφημερίδες που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της. Αγοράζει μια εφημερίδα και την διαβάζει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έπειτα, την πετσοκόβει.

Η Dion είναι μια νεαρή καλλιτέχνης από το Montreal που χρησιμοποιεί της εφημερίδες ως μέσο για τη δουλειά της. Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία αποκομμάτων από εξώφυλλα, στα οποία η αρχική εκτύπωση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ώστε η καλλιτέχνης να δημιουργήσει ένα νέο, δικό της μήνυμα.

«Κόβοντας την εφημερίδα βάζω στην άκρη το κείμενο και την πληροφορία, το αντικείμενο χάνει τη λειτουργία του και ο θεατής αναγκάζεται να το δει με άλλη ματιά«, λέει η Dion στην αμερικάνικη Huffington Post.

Έτσι, ένα κείμενο σχετικά με ένα παιδάκι από τη Συρία που ετοιμάζεται να παίξει τον «Βασιλιά Λιρ» σε μια θεατρική παράσταση, επισκιάζεται πλήρως από την την λεπτεπίλεπτη χαρτοκοπτική της Dion και τα εντυπωσιακά γεωμετρικά σχέδια που δημιουργεί με αυτή. Το μόνο που μένει είναι η εικόνα του παιδιού με τη στολή στο κέντρο του αποκόμματος, πάνω από μια λεζάντα που προτρέπει να διατηρούμε μια αίσθηση χαράς μέσα στη βία.

Σε ένα άλλο κομμάτι, η Dion κάλυψε μια φωτογραφία που απεικόνιζε μια ομάδα επισκόπων να τιμούν των Πάπα, με μικροσκοπικά τετράγωνα και τριγωνικά μοτίβα, μετατρέποντας έτσι μια τετριμμένη εικόνα σε ένα φανταστικό έργο τέχνης.

«Το εργαστήριό μου είναι γεμάτο με εικόνες από κομμάτια χειροποίητων έργων, τα οποία αποτελούνται κυρίως από δαντέλα, κεντήματα και υφαντά», λέει η Dion. Αντλεί έμπνευση από την χαρτοκοπτική παράδοση της αρχαίας Κίνας, την οποία και έμαθε από κορίτσια της επαρχίας για διακοσμητικούς σκοπούς.

Η ματιά της πάνω στη διακόσμηση είναι ξεκάθαρη, ειδικά σε ένα έργο όπου φρεσκάρει ένα κείμενο των Financial Times σχετικά με τις εκλογές στην Ινδία. Η πρωτότυπη φωτογραφία δείχνει μια ουρά πολιτών οι οποίοι, προφανώς περιμένουν να ψηφίσουν. Η Dion όμως πρόσθεσε υφές και σχήματα στα ρούχα τους και στο γύρω περιβάλλον και έφερε κοντά τους εντελώς διαφορετικούς ψηφοφόρους, περιτριγυρίζοντάς τους από μια αμοιβαία αποδεκτή αισθητική.

«Δημιουργώντας προσεγμένα ψηφιδωτά από παγκόσμια γεγονότα, θέτω υπό αμφιβολία την όρεξή μας για εκκωφαντικές ειδήσεις και εντυπωσιακή τέχνη και δείχνω την ήρεμη δύναμη ενός υπομονετικού χεριού και ενός ανήσυχου ματιού», λέει η Dion. «Δημιουργώ μια νέα εφημερίδα που μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πιο βαθιά σχετικά με τις ειδήσεις που καταναλώνουμε τόσο εύκολα».

Myriam Dion's Newspaper Art

Δημοφιλή