Απελευθερώθηκαν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις - Προστατευμένη παραμένει η πρώτη κατοικία

Απελευθερώθηκαν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις - Προστατευμένη παραμένει η πρώτη κατοικία
Childrens drawing of unhappy family evicted from home after mortgage repossession
Childrens drawing of unhappy family evicted from home after mortgage repossession
Philby Illustration via Getty Images

Σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, τέθηκε έπειτα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, η αναστολή των κατασχέσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών για χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και τρίτους. Προστατευμένη παραμένει ωστόσο η πρώτη κατοικία έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21−7−2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31−8−2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».

Στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης που η συγκεκριμένη διάταξη απέτρεπε περιλαμβανόταν η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχε ανασταλεί η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας ή και μετά τη λήξη της. Στην ίδια απόφαση προβλεπόταν πως οι υπόχρεοι κατά νόμο, υποχρεούνται να καταβάλλουν τα ποσά που αναφέρονται ενώπιον της αρμόδιας αρχής, εντός πέντε εργασίμων ημερών από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου.

Ποιους αφορά άμεσα η νέα αυτή εξέλιξη;

Άμεσα απειλούνται 100.000 ασφαλισμένοι με οφειλές στα Ταμεία οι οποίοι είτε δεν έχουν μπει σε ρύθμιση είτε έχουν μπει και δεν πληρώνουν σωστά τις δόσεις τους καθώς από τον Δεκέμβριο ξεκινά η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Τα χρέη που έχουν μεταφερθεί ήδη στο ΚΕΑΟ αντιστοιχούν σε 275.000 οφειλέτες και είναι ύψους 12,9 δισ. Από αυτούς οι 100.000 χρωστούν αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 ευρώ και είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο.

Με ποιο ποσό οφειλής απειλούνται με πλειστηριασμό, κατάσχεση ή έξωση;

Το μέτρο που αφορά για όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω και ισχύει ουσιαστικά άμεσα καθώς εξέπνευσε και η τελευταία παράταση που υπήρξε με υπουργική απόφαση στις κατασχέσεις έως 31 Οκτωβρίου.

Τι θα ισχύσει για όσους οφειλέτες έχουν διασπαστικές αποφάσεις εναντίον τους;

Στο στόχαστρο θα μπούν και τα περιουσιακά στοιχεία λόγω οφειλών μια και ξεπαγώνουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις από σπίτια) για όσους έχουν σε βάρος τους σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Με την μη παράταση της ισχύος της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στα μέσα Ιουλίου λόγω των capital controls, «ξεμπλοκάρουν» και οι αναγκαστικές εκτελέσεις όπως επίσης και η καταβολή των δικαστικών παραβόλων, πράξεις οι οποίες επίσης είχαν «παγώσει».

Δημοφιλή