Τελικά, ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείτε; Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα;

Τελικά, ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείτε; Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα;
Group of friends doing pushups with dumbbells in crossfit gym
Thomas Barwick via Getty Images
Group of friends doing pushups with dumbbells in crossfit gym

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά η καλύτερη ώρα για να γυμναστεί κανείς είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αφού υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις.

Αν και δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση, η κάθε ώρα της ημέρας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εσείς, αρκεί να ανακαλύψετε ποια ώρα σας ταιριάζει και σας βολεύει περισσότερο.

Πλεονεκτήματα της πρωινής γυμναστικής

Θα έχετε ενέργεια όλη την ημέρα

Η γυμναστική απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες που ανεβάζουν τη διάθεση. Όπως αναφέρει και ο Δρ. Cedric Bryant, Ph.D., «η πρωινή γυμναστική έχει ως αποτέλεσμα τα ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και εφοδιάζει το άτομο με ψυχική οξύτητα και αφύπνιση».

Θα κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

Το 2011, ερευνητές από το Appalachian State University διαπίστωσαν ότι η συστηματική σωματική άσκηση το πρωί βοηθά στον ύπνο το βράδυ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όσοι γυμνάζονταν στις 7 το πρωί είχαν 10% πτώση στην αρτηριακή πίεση, η οποία παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα για όλη την ημέρα. Επιπλέον, βιώναν 25% πτώση στην αρτηριακή πίεση το βράδυ, κοιμούνταν περισσότερο και είχαν πιο υγιή ύπνο, τις ημέρες που γυμνάζονταν σε σχέση με εκείνες που δεν γυμνάζονταν.

Η γυμναστική το πρωί μπορεί να γίνει πιο εύκολα ρουτίνα

Ο Bryant αναφέρει ότι η πρωινή γυμναστική μπορεί να γίνει πιο εύκολα συνήθεια επειδή το άτομο έχει λιγότερες πιθανότητες να ακυρώσει μία προπόνηση, λόγω πολλής δουλειάς ή επειδή έχει κανονίσει κάτι άλλο.

Μειονεκτήματα πρωινής γυμναστικής

Πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς, πολύ νωρίς

Εάν δεν είσαι πρωινός τύπος, το ξύπνημα μπορεί να σε δυσκολέψει, ειδικά κάθε μέρα. Ο Bryant προειδοποιεί ότι αν δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί και αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει γυμναστική θα έχει ως αποτέλεσμα να μην βάζετε τα δυνατά σας, όσο θα τα βάζατε το απόγευμα. Επιπλέον, αν δεν προσέξετε μπορεί να διαταράξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Πρέπει να κάνετε περισσότερο ζέσταμα

Το πρωί το σώμα είναι περισσότερο κρύο, το οποίο σημαίνει ότι οι μυς και οι αρθρώσεις σας θα είναι πιο σκληρές, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε σωστό ζέσταμα για να μην τραυματιστείτε.

Πλεονεκτήματα απογευματινής γυμναστικής

Τα πρωινά σας θα είναι πιο ήρεμα

Όχι μόνο θα κοιμάστε λίγο περισσότερο, αλλά δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το γεγονός ότι πρέπει να φτιάξετε την τσάντα σας, να φάτε πρωινό και να ετοιμαστείτε γρήγορα για να πάτε στην δουλειά.

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεσπάσετε μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά

Περάσατε μία δύσκολη μέρα στη δουλειά; Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε το άγχος και τον εκνευρισμό σας. Ο Bryant αναφέρει ότι η απογευματινή γυμναστική βοηθά το άτομο να «νικήσει» το άγχος και να καθαρίσει το μυαλό του από όλα όσα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, είναι ωραίο να υπάρχει μία μεταβατική περίοδος από την δουλειά, μέχρι να πάει κανείς στο σπίτι.

Το σώμα είναι περισσότερο έτοιμο το απόγευμα

Οι μυς και οι αρθρώσεις είναι πιο ευέλικτες το απόγευμα, κάτι που σημαίνει λιγότερους τραυματισμούς.

Μπορείτε να κάνετε περισσότερη γυμναστικής

Δεν έχετε το άγχος ότι πρέπει να φύγετε γρήγορα για να ετοιμαστείτε για την δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε όρεξη να κάνετε μερικούς κοιλιακούς παραπάνω, μπορείτε!

Μειονεκτήματα απογευματινής γυμναστικής

Υπάρχουν πολλοί πειρασμοί που μπορεί να σας κάνουν να ακυρώσετε το γυμναστήριο

Ποτό μετά την δουλειά, δείπνο με φίλους ή απλά η ζεστασιά του καναπέ σας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ακυρώσετε το γυμναστήριο. Και μερικές φορές χρειάζεται πολλή πειθαρχία για να μην ακυρώσετε το γυμναστήριο.

Μειώνει τις επιλογές σας για το είδος της άσκησης που κάνετε

Ειδικά αν η άσκηση που κάνετε γίνεται έξω και όχι σε γυμναστήριο, το κρύο που έχει αργά το απόγευμα και το γεγονός ότι νυχτώνει νωρίς, σίγουρα δεν θα σας διευκολύνει.

Έχει περισσότερο κόσμο

Μην απορήσετε αν δεν μπορείτε να βρείτε ούτε γωνίτσα στο γυμναστήριο για να κάνετε τις ασκήσεις σας ή διάδρομο για να τρέξετε, αφού τα γυμναστήρια γεμίζουν πάντοτε από τις 7 και μετά, όταν περισσότεροι τελειώνουν την δουλειά τους.

Εάν ασκήστε κοντά στην ώρα που κοιμάστε μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος σας

Η προπόνηση 2 με 3 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας, αναφέρει ο Bryant. «Επειδή μετά τη γυμναστική ο ενθουσιασμός είναι σε υψηλά επίπεδα, είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσει κανείς και να τον πάρει ο ύπνος», προσθέτει. Αν και σίγουρα εξαρτάται από το πόσο έντονη είναι η άσκηση. Για παράδειγμα, η γιόγκα, μπορεί να είναι το ιδανικό «κλείσιμο» μίας έντονης ημέρας.

Το συμπέρασμα:

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να γυμνάζεστε, ανεξάρτητα με το ποια ώρα το κάνετε. «Είναι σημαντικό να βρείτε μία ρουτίνα που σας βολεύει και μπορείτε να την κάνετε σε συνέπεια. Φροντίστε να είστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι, ώστε να μην στερήσετε από τον εαυτό σας την άσκηση και τα οφέλη της», αναφέρει ο Bryant.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.