Ο ΟΠΑΠ απαιτεί από την Κυβέρνηση. Τι ζήτησε ο επικεφαλής του Οργανισμού σε μυστική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο

Ο ΟΠΑΠ απαιτεί από την Κυβέρνηση. Τι ζήτησε ο επικεφαλής του Οργανισμού σε μυστική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο
sooc

Στην ανάγκη της Κυβέρνησης για έσοδα (όπως την περιέγραψε πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος κ. Jiri Smejc) «ποντάρει» η διοίκηση του Οργανισμού για να κερδίσει έδαφος σχετικά με τους όρους λειτουργίας του. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Ζίγκλερ συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κκ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, προκειμένου να τους παραδώσει «τελεσίγραφο» σχετικά με τους όρους που θέτει ο Οργανισμός για να «δεχτεί» την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ως ισοδύναμο για τη μη επιβολή φόρου 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, στη συνάντηση της Πέμπτης, ο κ. Ζίγκλερ έθεσε με εμφατικό τρόπο, τρεις όρους προκειμένου να αποδεχτεί την επιβολή του νέου φόρου κατά 5 λεπτά στη στήλη κάθε παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Μάλιστα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Ζίγκλερ εμφανίστηκε εξαιρετικά αδιάλλακτος, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ έθεσε τρία αιτήματα προς τους υπεύθυνους του σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης:

•Πρωτίστως, ζήτησε την αποπομπή του Προέδρου της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων), κ Στεργιώτη, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τη λειτουργία της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών. Στον ΟΠΑΠ τον θεωρούν υπεύθυνο για τη θέσπιση του κανονισμού για τα φρουτάκια που έθετε κανόνες όπως η τήρηση αποστάσεων από σχολεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και η προστασία του καταναλωτή με παικτικό ημερήσιο όριο. Ο κ Ζίγκλερ θεωρεί τον κ. Στεργιώτη persona non grata για τον ΟΠΑΠ και απαίτησε να μην ανανεωθεί η θητεία του το Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι ο κ.Στεργιώτης είναι πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, τοποθετημένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με γνώμονα μάλιστα τη γνώση της αγοράς, την εμπειρία του καθώς και την ακεραιότητά του. Είναι εξαιρετικά οξύμωρο αλλά και επικίνδυνο ο ελεγχόμενος να επιχειρεί να επιβάλλει κανόνες στον ελεγκτή, ιδίως αν πρόκειται για μια θεσμοθετημένη ανεξάρτητη αρχή. Η παρέμβαση είναι προφανές ότι κινητοποίησε τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που επιχειρούν εδώ και χρόνια να επιβάλλουν την πραγματική ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών.

•Σε συνέχεια του πρώτου αιτήματος και θεωρώντας δεδομένη την αποπομπή του κ. Στεργιώτη, ο κ. Ζίγκλερ με μαξιμαλιστικό τρόπο ζήτησε την κατάργηση όλων των περιορισμών για τα φρουτάκια με ό,τι αυτό σημαίνει για το κίνδυνο καζινοποίησης της κοινωνίας.

•Ζήτησε επίσης την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και στο διαδικτυακό στοίχημα. Ουσιαστικά ζήτησε την αλλαγή της νομοθεσίας και το κλείσιμο των ανταγωνιστών του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιά έσοδα και τις θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 λειτουργούν νόμιμα στη χώρα 24 εταιρείες καθώς προχώρησαν σε υπαγωγή τους στο μεταβατικό καθεστώς που προέβλεψε ο Νόμος ( 4002/2011). Ο ΟΠΑΠ παρά το νόμο και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι του ανήκει μέχρι το 2020 και το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα διεκδικώντας ουσιαστικά τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου ιδιωτικού μονοπωλίου στα χέρια των Τσέχων που θα περιλαμβάνει τα πάντα πλην καζίνο, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στο εξωτερικό και που δεν είχε καταφέρει να επιβάλει ο ΟΠΑΠ ούτε την περίοδο που άνηκε στο δημόσιο.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια μπαράζ δημοσιευμάτων κατά του Προέδρου της ΕΕΕΠ και κατά του κανονισμού για τα φρουτάκια της ανεξάρτητης αρχής, γεγονός που υποχρέωσε την ΕΕΕΠ να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από πλευράς Ζίγκλερ που σε πολλές περιπτώσεις στερούνται ακόμη και νομικής βάσης. Σχολίαζαν μάλιστα τον τρόπο που μια «ιδιωτική εταιρεία παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο τις αξιώσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση συμπεριφερόμενη σαν να είναι ακόμη κρατικός οργανισμός»

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η απαίτηση για μονοπώλιο και στο διαδικτυακό στοίχημα την στιγμή που η κυβέρνηση ήδη από την πρώτη θητεία της έχει μιλήσει για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για τις οριστικές άδειες διεκδικώντας μάλιστα σημαντικά έσοδα για τα δημόσια οικονομικά από αυτές.

Παράλληλα συνεχίζονται να διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη δυνατότητα άρσης των περιορισμών για τους κουλοχέρηδες που ο κ Στεργιώτης και η ΕΕΕΠ έθεσαν καθώς αυτή θα αποτελούσε μια δυνητική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοφιλή