Μακελειό στο Charlie Hebdo: Όταν το Παρίσι «χόρευε» ξανά στον αιματοβαμμένο ρυθμό της τρομοκρατίας

Μακελειό στο Charlie Hebdo: Όταν το Παρίσι «χόρευε» ξανά στον αιματοβαμμένο ρυθμό της τρομοκρατίας

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη για το μακελειό που σημειώθηκε χθες Παρασκευή στο Παρίσι με 153 άνδρες νεκρούς και πάνω από 80 τραυματίες. Είναι η δεύτερη φορά που το Παρίσι χορεύει στους αιματοβαμμένους ρυθμούς της τρομοκρατίας. Ήταν 7 Ιανουαρίου 2015 όταν τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν γραφεία του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στην καρδιά του Παρισιού.

Οι τρεις άνδρες ανοίγουν πυρ με καλάσνικοφ κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονται εκείνη την ώρα στα γραφεία του Παρισιού. Οι δράστες φώναζαν Allahou Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος). Δώδεκα άνθρωποι πέφτουν νεκροί.

Μεταξύ αυτών τέσσερις σκιτσογράφοι του περιοδικού οι οποίοι υπέγραφαν ως Charb, Cabu, Tignous και Wolinski πέφτουν νεκροί. Πρόκειται για τους Stéphane Charbonnier (Charb) ετών 47 - ο οποίος ήταν και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού - Jean Cabut (Cabu), 76 ετών, Bernard Verlhac (Tignous) 47 ετών και Georges Wolinski, 80 ετών. Νεκρός ακόμη είναι ο δημοσιογράφος Μπενράρντ Μαρί, οικονομολόγος και συγγραφέας.

Νεκροί όμως πέφτουν στη συνέχεια και δύο αστυνομικοί. Οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το κτίριο και εκείνη την ώρα έπεσαν πάνω σε δύο αστυνομικούς. Χωρίς δισταγμό ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο νεκροί.

Το Παρίσι κηρύσσεται σε κατάσταση συναγερμού και αμέσως εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών. Οι ένοπλοι εγκαταλείπουν το όχημα που οδηγούσαν. Οι στιγμές είναι δραματικές. Ως δράστες της επίθεσης εμφανίζονται δύο αδέλφια γαλλικής υπηκοότητας οι Σερίφ και Σαγίντ Κουασί, αλγερινής καταγωγής. Όπως ανέφερανεκδικήθηκαν για λογαριασμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του αρχηγού του, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γιατί το περιοδικό έβαλε κατά του, ενώ και παλιότερα, το 2011, είχε δεχτεί επίθεση γιατί δημοσίευσε προκλητικά σκίτσα κατά του προφήτη Μωάμεθ.

Τα δύο αδέρφια θα εντοπιστούν λίγο μετά στην πόλη Νταμαρτέν-αν-Γκέλ, βόρεια του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Έχουν εισβάλλει σε τυπογραφείο και κρατούν και έναν όμηρο. Οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας επεμβαίνουν και τα δύο αδέρφια πέφτουν νεκρά.

Δημοφιλή