Ο αρχιτρομοκράτης της επίθεσης στο Παρίσι είχε ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια των αστυνομικών στην Ελλάδα

Ο αρχιτρομοκράτης της επίθεσης στο Παρίσι είχε ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια των αστυνομικών στην Ελλάδα
youtube

Συναγερμός είχε σημάνει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τον Ιανουάριο του 2015 μετά από πληροφορία ότι ο 27χρονος αρχιτρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ βρίσκεται στην Αθήνα και συντονίζει πυρήνα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο «κοριός» της ΕΥΠ είχε πιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλία του τρομοκράτη που φέρεται ως «εγκέφαλος» του χτυπήματος στο Παρίσι από την περιοχή της Ομόνοιας.

Οι αστυνομικοί είχαν προσαγάγει την περίοδο εκείνη –τον Ιανουάριο- ύποπτους τζιχανστιστές στο Παγκράτι, οι οποίοι φέρονταν να σχετίζονται με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες ήθελαν τους προσαχθέντες να συντονίζονται από τον «αρχηγό» που ήταν ο 27χρονος, ο οποίος θα τους χρησιμοποιούσε για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών χτυπημάτων εντός Ευρώπης.

Στο Παγκράτι είχαν εντοπιστεί Αλγερινοί αλλά ποτέ οι ελληνικές Αρχές δεν κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος φρόντιζε να έχει ελάχιστες τηλεφωνικές επικοινωνίες και να έχει διαφορετικά κρησφύγετα από αυτά των ατόμων που συντόνιζε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 27χρονος ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών και στη συνέχεια διέφυγε από την Αθήνα αντιλαμβανόμενος ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω του.

Οι έρευνες για τον πυρήνα τζιχαντιστών στην Ελλάδα ξεκίνησαν ύστερα από πληροφορία της ΕΥΠ από μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και άλλων χωρών.

Τα σήματα

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι προσαγωγές Αλγερινών συνεργών του 27χρονου αρχιτρομοκράτη είχαν γίνει τον Ιανουάριο κατόπιν παρακολούθησης αλλά και συνομιλιών που “άκουσε” ο κοριός της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο ο άνδρας που αναζητούσαν οι Αρχές είναι μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ (συνοικία των Βρυξελλών) και ανήκει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για φανατικό ισλαμιστή που εμφανίζεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο να οδηγεί όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα που έχουν ακρωτηριαστεί από τζιχαντιστές.

Ο 27χρονος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του πυρήνα τζιχαντιστών του Βελγίου που διαλύθηκε λίγο πριν εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη και υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης πως οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος μπορεί να είχε έρθει στη χώρα μας ή να είχε περάσει από την Ελλάδα και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες.

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI», έγραφαν βελγικές εφημερίδες.

Δημοφιλή