Η πορεία του βομβιστή - «φάντασμα» Almohammad μετά τη Λέρο

Η πορεία του βομβιστή - «φάντασμα» Almohammad μετά τη Λέρο
eurokinissi

Την ανυπαρξία ελέγχων στην Τουρκία αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες έφερε στο φως η αποκάλυψη της πορείας που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στο Παρίσι ο 25χρονος Ahmad Almohammad, ο οποίος έχει μπει στο μικροσκόπιο των γαλλικών και ελληνικών Αρχών μετά την εύρεση διαβατηρίου στο όνομά του δίπλα από νεκρό βομβιστή στο «Stade de France».

Ο Σύρος έφτασε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015 μαζί με ακόμα 198 άτομα που είχαν επιβιβαστεί σε υπερφορτωμένες λέμβους από τα τουρκικά παράλια. Οι τουρκικές Αρχές, όπως είναι η συνήθης τακτική τους, δεν πραγματοποίησαν τον παραμικρό έλεγχο, σε αντίθεση με τις ελληνικές, που παρότι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν το σύνολο των μεταναστών, σε αυτή την περίπτωση έδειξαν αντανακλαστικά.

Ο Ahmad Almohammad καταγράφηκε από το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης Eurodac(δαχτυλικά και παλαμικά αποτυπώματα) στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου. Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια ημέρα εκδόθηκε βεβαίωση παραμονής στη χώρα διάρκειας έξι μηνών. Ο 25χρονος, ωστόσο, δεν έκανε χρήση του εγγράφου παραμονής, καθώς είχε άλλα σχέδια. Δύο ημέρες αργότερα εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά με στόχο να πάρει το μακρινό δρόμο για τη Γαλλία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι να φτάσει στο Παρίσι πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τουλάχιστον πέντε χώρες ακόμα. Με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Σερβία και την Κροατία πουθενά αλλού δεν καταγράφηκε. «Ο νεαρός δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν και για το λόγο αυτό στη Λέρο δεν υπήρξε ένδειξη για συναγερμό με αποτέλεσμα να φύγει.

Το θέμα είναι άλλο. Ένας τρομοκράτης πέρασε σαν φάντασμα από τόσα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν μπορεί να ζητάνε από την Ελλάδα να σηκώσει τέτοιο βάρος από το μεταναστευτικό και αυτοί να μην κάνουν στοιχειώδεις ελέγχους στα σύνορά τους. Η Ευρώπη πρέπει πάση θυσία να πιέσει την Τουρκία. Από εκεί ξεκινούν τα ανεξέλεγκτα καραβάνια προς την Ευρώπη», λέει αρμόδια πηγή.

Το διαβατήριο του 25χρονου που βρέθηκε δίπλα από το νεκρό βομβιστή δεν αντιστοιχεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ στο CBS, σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις Αρχές της Συρίας, συνεπώς είναι πλαστό. Διαφορετική άποψη εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κάνουν λόγο για γνήσιο διαβατήριο που πέρασε νόμιμα τον έλεγχο.

Πέρα, ωστόσο, από την πιστότητα του εγγράφου αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί είναι το κατά πόσο τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεκρού βομβιστή θα ταυτοποιηθούν με αυτά που καταχωρήθηκαν στη Λέσβο από το άτομο με το όνομα Ahmad Almohammad. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι το άτομο που πέρασε από τη Λέρο είναι ο νεκρός βομβιστής του Παρισίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε χθες οι γαλλικές Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών μόνο για την ταυτοποίηση του 25χρονου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Αστυνομία ερεύνησε και δεύτερο ύποπτο που έφτασε στη Λέρο στις 7 Αυγούστου 2015. Στα έγγραφά του υπήρχε ένας αναγραμματισμός που δημιούργησε σύγχυση στους αστυνομικούς που κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για τον άνδρα που αναζητούν οι γαλλικές Αρχές, καθώς τα δαχτυλικά του αποτυπώματα δεν ταυτοποιήθηκαν.

Δημοφιλή