Πως τρεις χήρες εισέπρατταν 24 συντάξεις - Στο στόχαστρο οι πολυσυνταξιούχοι

Πως τρεις χήρες εισέπρατταν 24 συντάξεις
Sooc

Τον Ιούλιο 14.533 άνθρωποι εισέπρατταν από πέντε έως δέκα συντάξεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως χήρες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και ανεξάρτητα απασχολούμενων που είχαν περάσει και από το δημόσιο, οι οποίες εισέπρατταν τις συντάξεις των συζύγων τους που είχαν πεθάνει. Τα περισσότερο εμπλεκόμενα Ταμεία που εμπλέκονται συνήθως είναι του Δημοσίου, το ΕΤΑΑ, το ΜΤΠΥ, το ΕΤΕΑ, το ΙΚΑ, το ΜΤΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τρειςμόνο γυναίκες λάμβαναν συνολικά 24 συντάξεις. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή μιας χήρας στρατιωτικού γιατρού, η οποία παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή μιας χήρας που δικαιούται επτά συντάξεις. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.

Η τρίτη περίπτωση είναι εκείνη μιας χήρας χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 2013 οι συνταξιούχοι που λάμβαναν δέκα συντάξεις ήταν δύο, ενώ φέτος έφτασαν τους τέσσερις. Με τον ίδιο τρόπο, δύο άτομα έπαιρναν 9 συντάξεις, ενώ σήμερα 7, 21 έπαιρναν 8 συντάξεις, ενώ σήμερα 53, 199 δικαιούνταν επτά παροχές, ενώ σήμερα 371 και 1.729 λάμβαναν 6 συντάξεις, ενώ σήμερα αυτοί έχουν φτάσει τους 4.802.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολυσυνταξιούχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, καθώς στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα προβλεφθεί νέο πλαφόν για το άθροισμα των εισπραττόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο στα 2.500 ή 2.000 ευρώ. Αυτή την στιγμή, πάνω από 2.000 ευρώ σε συντάξεις εισπράττουν 48.800 άτομα.

Από τη διαδικασία της απογραφής διαπιστώθηκε παραβατικότητα κατ' αρχάς σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, για 5.400 συντάξεις χηρείας δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων γι' αυτό και στάλθηκαν ειδοποιητήρια στις δικαιούχους. Από τις 5.400 χήρες οι 2.100 δεν προσήλθαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ούτε προσκόμισαν στοιχεία. Γι' αυτές η πληρωμή έγινε τον τρέχοντα μήνα μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και όχι μέσω τραπέζης, ως πρόσθετο μέσο πίεσης προκειμένου να αναγκαστούν να εμφανιστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τέλος, υπολογίζεται ότι περίπου 1.200 χήρες δεν έχουν παρουσιαστεί για να διεκδικήσουν την σύνταξή τους. Σύμφωνα, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2015 προστέθηκαν στο σύστημα 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) είναι κάτω των 62 ετών. Στα ειδικά Ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 φτάνουν έως και το 80%. Το πλήθος των συνταξιούχων έφτασε τον Ιούλιο στα 2,6 εκατομμύρια και η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 26 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Μάιο.

Δημοφιλή