Λούκα Κατσέλη: Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Λούκα Κατσέλη: Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί με επιτυχία
Sooc

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα, που, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση σε μικρομετόχους. Αυτή και μόνο η απόφαση σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η τράπεζα σε όλους τους πελάτες και τους μετόχους της και την καθιστά Εθνική Τράπεζα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, απευθυνόμενη στους μετόχους της τράπεζας, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Η κ. Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, το ενδιαφέρον μεγάλο, οι καθαρές αποδόσεις εκτιμώνται θετικές και οι κίνδυνοι διαχειρίσιμοι. Στο τέλος της διαδικασίας, η τράπεζα θα είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Με τη ρευστότητα που ήδη διαθέτει και τα περιθώρια που έχει για αύξηση των δανείων της σε σχέση με την καταθετική της βάση, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών, πρόσθεσε η κα Κατσέλη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του: «Τη σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πρώτη πρόκληση - η επαναφορά των καταθέσεων - προϋποθέτει συλλογική και επίμονη προσπάθεια σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Τράπεζα Ελλάδος. Η επαναφορά τους εντός του τραπεζικού συστήματος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και επιστροφή στην ομαλότητα και κανονικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Η δεύτερη πρόκληση, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδέεται τόσο με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας όσο και με την επίλυση του σοβαρότατου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης. Η επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία με την οποία οι τράπεζες θα διαχειρισθούν τα κόκκινα δάνεια. Αναμένουμε την Τρίτη τις ανακοινώσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα στο οποίο θα κληθούμε να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μαζική κατάσχεση ακινήτων και η πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων αντίκειται στο συμφέρον της τράπεζας.

Συμφέρον της τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο, προσφέροντας μια σειρά προϊόντων ρύθμισης για ιδιώτες δανειολήπτες και εξατομικευμένες λύσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη. Η προσπάθεια και η προσοχή μας θα στραφεί σε όσους δανειολήπτες πραγματικά και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους και αφετέρου στους συνεπείς δανειολήπτες μας, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα, παραμένουν ενήμεροι. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η ρύθμιση τέτοιων δανείων, κυρίως κοινοπρακτικών, συνδέεται με την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, θα λάβουμε τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Ως Εθνική Τράπεζα έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα για τη ρύθμιση και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο επίπεδο της λιανικής μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν εισπραχθεί από προϊόντα ρύθμισης περίπου 500 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα αποτελέσματά μας με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα κάθε οφειλέτη που αναζητεί καλοπροαίρετα λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης».

Τρεις είναι οι προτεραιότητες της Στρατηγικής της Εθνικής, όπως ανέφερε η πρόεδρος της.

«Πρώτον, χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε, είπε, τις παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτύσσουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα για τη στήριξη αλυσίδων αξίας, για την προώθηση των εξαγωγών και της καινοτόμου και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, το ΤΧΣ και την Τράπεζα Ελλάδος, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου, καθώς και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Τρίτον, η οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία. Με το παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Μια σχέση που θα υποδηλώνει ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται δίπλα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τις κινητοποιεί και τις στηρίζει, συμβάλλοντας μ' αυτό τον τρόπο στο μεγάλο στοίχημα που ως χώρα πρέπει να κερδίσουμε: Την κινητοποίηση επενδύσεων για την οικοδόμηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε μια σειρά ενεργειών και βημάτων που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, ώστε το τραπεζικό σύστημα συνολικά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από ισχυρή θέση τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με το κύρος, τη παράδοση και τη πρωτοπορία που διαχρονικά τον χαρακτηρίζουν, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την ελληνική κοινωνία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Η πορεία της τράπεζάς μας είναι μεγάλη. Όλοι γνωρίζετε πως είμαστε στο 175ο έτος λειτουργίας μας και αναλογιζόμαστε την ιστορία των ετών αυτών, τις συνθήκες τις οποίες υπερέβη η τράπεζα αυτή. Αυτή η πορεία διαγράφηκε επιτυχώς, χάριν στη συνεχή αφοσίωση των μετόχων μας, των εργαζομένων μας και των πελατών μας. Αυτό τον καιρό, αυτή τη στιγμή, για άλλη μια φορά, καλούμαστε ο καθένας από το πόστο του και το ρόλο του, να υπερβεί τα εμπόδια και να διασφαλίσει τη θέση και την ισχύ της τράπεζάς μας. Ο καθένας με τις δυνάμεις του και τη θέλησή του. Ο δρόμος έχει υπάρξει δύσκολος και σίγουρα τα τελευταία χρόνια δυσκολότερος. Όμως, αντέξαμε και θα βγούμε από αυτόν ακόμα ισχυρότεροι. Μετά τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης και το κεφαλαιακό μας πλάνο, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αφήσει την τράπεζα ισχυρή κεφαλαιακά, με επαρκείς προβλέψεις και σε προνομιακή θέση ρευστότητας, κάτι που θα μας επιτρέψει να πρωτοστατήσουμε στον ιστορικό μας ρόλο της υποστήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Έχοντας ήδη ξεκινήσει την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, θεωρούμε χρέος μας προς τους μετόχους μας που μας στηρίζουν, να ανοίξουμε τα βιβλία μας στους Έλληνες επενδυτές, μεγάλους και μικρούς. Αυτοί είναι οι παραδοσιακοί μας μέτοχοι και σας θέλουμε δίπλα μας και στη συνέχεια. Παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, κάτι για το οποίο δεν είχαμε επιλογή στην παρούσα συγκυρία και θεσμικό πλαίσιο, θεωρώ πως είναι τιμή μας να δίνουμε το δικαίωμα στους μετόχους μας να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίησή μας και στον αγώνα για την επόμενη μέρα.

Το γεγονός πως οι μέτοχοι της Εθνικής καλούνται να συμμετέχουν στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, νομίζω πως αποδεικνύει και την ιδιαίτερη και ισχυρή σχέση μετόχων-τράπεζας στην Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα στηρίζει τους μετόχους της, όπως οι μέτοχοι στηρίζουν την τράπεζα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει πως προτιθέμεθα να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες, κυρίως, από τις αγορές, καθώς και από τις δικιές μας κεφαλαιακές δράσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και στην πρόθεση πώλησης του 100% της Finansbank, κάτι για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Η τράπεζα έχει δεσμευτεί για την πώληση και δεν έχει την επιλογή να ακολουθήσει κάποια άλλη στρατηγική στο θέμα αυτό. Οι συνθήκες της τράπεζάς μας και της οικονομίας, όταν εξαγοράσαμε την Finansbank, ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικές από τις σημερινές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά της Τουρκίας. Να είστε, όμως, σίγουροι πως η διοίκηση θα κάνει ό,τι μπορεί στη σημερινή κατάσταση, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μας. Άλλωστε, η Finansbank, αυτό το τόσο μεγάλο κομμάτι του ομίλου μας, είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα, σε δεύτερο χρόνο, να αποπληρώσουμε μέρος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε, κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό και μεγάλο. Η πηγή της ενότητάς μας, των εργαζομένων, της διοίκησης και των μετόχων, είναι πως η ισχυρή τράπεζα που εδώ και 175 χρόνια στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία είναι μία, η δική μας. Νιώθω χρέος απέναντι στην έννοια της συνέχειας της τράπεζας και όχι της απλής χρονικής συνέχειας, αλλά και της συνέχειας σε θέση ισχύος. Αυτή η συνέχεια διαγράφεται όχι μόνο στην ιστορία μας, αλλά και στην παρούσα εικόνα μας: Αυτή την στιγμή, η νεότερη υπάλληλος είναι 19 ετών και ο γηραιότερος υπάλληλος είναι 89 ετών, ενώ ο άνθρωπος με τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα έχει 43 έτη μαζί μας.

Οι πελάτες μας έχουν εύρος ηλικίας από κάποιων ημερών μέχρι άνω των 95 ετών. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε αυτή την συνέχεια και την ισχύ μας, η οποία είναι η πηγή της ανθεκτικότητάς μας, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόμαστε, για να καλύψουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών και για να γινόμαστε καλύτεροι. Έχουμε πολλά να περιμένουμε στο μέλλον, θα κληθούμε να συνδράμουμε στην επιστροφή της ανάπτυξης και της διοχέτευσης της ρευστότητας στην οικονομία και θα το κάνουμε επιτυχώς, όπως το έχουμε κάνει τόσες φορές στην ιστορία μας. Έχοντας εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά μας και με σεβασμό στο μέτοχο, τον εργαζόμενο και τον πελάτη, θα δουλέψουμε σκληρά, για να κρατήσουμε και να εντείνουμε την ισχυρή μας θέση, να προωθήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική εξέλιξη του τρόπου που δουλεύουμε και της οικονομίας και να στηρίξουμε την κοινωνία, όπως ανέκαθεν κάναμε. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ας είμαστε όλοι μας μέρος της επιτυχημένης συνέχειας της ισχύος της τράπεζάς μας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή