Τουλάχιστον 46.000 τζιχαντιστές προπαγανδίζουν το μίσος μέσω Twitter - Νέα έρευνα μας αποκαλύπτει την δράση του ISIS στο διαδίκτυο

Τουλάχιστον 46.000 τζιχαντιστές προπαγανδίζουν το μίσος μέσω Twitter

Έρευνα για την ευρεία χρήση του Twitter από μέλη και οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους διεξήγαγαν ο συγγραφέας και αναλυτής σε θέματα εξτρεμισμού, J.M. Berger, και ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και στατιστικής, Jonathon Morgan.

Οι δύο ερευνητές, σε συνεργασία με την επιστημονική τους ομάδα, συνέλεξαν στοιχεία και δημοσίευσαν την «Απογραφή χρήσης του Twitter από το ISIS», με στόχο να δοθούν στην δημοσιότητα δημογραφικά στοιχεία των υποστηρικτών της εξτρεμιστικής Οργάνωσης, να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία που αυτοί χρησιμοποιούν και να εξεταστεί εκτενέστερα το δίλημμα του τι είναι πιο αποτελεσματικό: η διαγραφή των προφίλ των εξτρεμιστών ή στενή παρακολούθησή τους.

Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Μελετώντας τα προφίλ 20.000 υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπήρξαν τουλάχιστον 46.000 προφίλ τζιχαντιστών και υποστηρικτών τους, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στην Συρία και το Ιράκ. Ένας στους πέντε έχει επιλέξει να μεταδίδει μηνύματα στα αγγλικά. Πέρυσι, το Twitter διέγραψε χιλιάδες προφίλ τζιχαντιστών, γεγονός που δείχνει ότι τέτοιου είδους προφίλ πιθανότατα να ήταν πολύ περισσότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερα από 90.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα φιλικά προς το Ισλαμικό Κράτος προφίλ θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: υποστηρικτές του ISIS που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πιστεύω τους χωρίς επιτυχία, κατάσκοποι του ISIS που κρατούν χαμηλό προφίλ και κατάσκοποι των αντίπαλων δυνάμεων με ισχυρό εξτρεμιστικό προφίλ που στόχο έχουν τον εντοπισμό των υποστηρικτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός προφίλ ανήκει, όπως είναι αναμενόμενο, στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Κινητά

Εκτιμάται πως ο κάθε χρήστης έχει αναρτήσει κατά μέσο όρο 2.219 tweets, ενώ το μέσο προφίλ είχε 1.004 ακολούθους. Όσον αφορά τα κινητά με τα οποία συνδέονταν οι χρήστες, σε μεγάλη πλειοψηφία (69%) ήταν Android.

Τοποθεσίες

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 20.000 χρήστες που εξετάστηκαν, οι 292 είχαν ενεργοποιήσει την τοποθεσία τους σε τουλάχιστον ένα tweet, κάνοντας εφικτό τον εντοπισμό τους. Πιο συγκεκριμένα, το 28% είχε βάση το Ιράκ και την Συρία, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί (27%). Καμιά άλλη χώρα δεν παρουσίασε ποσοστό μεγαλύτερο από 6%. Αυτό οδήγησε το Ισλαμικό Κράτος να διατάξει τον Δεκέμβριο του 2014 τα μέλη του να απενεργοποιήσουν το GPS από τα κινητά τους. Όποιος δεν εφάρμοζε την οδηγία μέσα σε ένα μήνα, θα αναγκαζόταν να παραδώσει το κινητό του, το οποίο θα καταστρεφόταν.

Εκτός από την τοποθεσία GPS, πληροφορίες για την τοποθεσία των εξτρεμιστών ελήφθησαν και από άλλες πηγές, όπως είναι οι ωριαίες άτρακτοι, το μίνι «βιογραφικό» των χρηστών του Twitter και άλλα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι χρήστες στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, ένας μεγάλος αριθμός εντοπίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως όμως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει αναντιστοιχία τοποθεσίας GPS και επιλεγμένης τοποθεσίας, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια των εξτρεμιστών να τρομοκρατήσουν τους Αμερικανούς. Όσον αφορά τις ωριαίες ατράκτους, οι περισσότεροι εξτρεμιστές επέλεξαν εκείνη της Βαγδάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη ώρα της Αθήνας έρχεται τρίτη σε επιλογή, όμως δεν πρέπει αν ξεχνάμε ότι σε αυτή προσαρμόζονται και πολλές χώρες της Ανατολής.

Γλώσσες

Τα στοιχεία της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία 18.000 χρήστες. Το 73% αυτών επέλεξαν να δημοσιεύουν στα αραβικά, το 18% στα αγγλικά και το 6% στα γαλλικά. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα περισσότερα προφίλ δημοσίευαν μηνύματα σε διάφορες γλώσσες ή τοποθετούσαν αγγλικά hashtags δίπλα σε αραβικές φράσεις.

Ονόματα

Παρόλο που τα ονόματα που επιλέγουν οι εξτρεμιστές να εμφανίζονται στα προφίλ τους ποικίλλουν, κυριαρχούν ορισμένες τάσεις, όπως είναι η λέξη «Dawla» που στα αραβικά σημαίνει «κράτος», ως συντομογραφία για το «Ισλαμικό Κράτος». Πολλοί χρήστες ήθελαν μάλιστα να τονίσουν από που προέρχονται, χρησιμοποιώντας λέξεις που σχετίζονται με την χώρα προέλευσής τους. Εκείνοι που κατοικούσαν σε κάποια χώρα της Δύσης, τείνουν να χρησιμοποιούν ονόματα την λέξη «muhajir» που σημαίνει «μετανάστης» ή «ghuraba» που σημαίνει «ξένος».

Πιο αναλυτικά, από τους 20.000 χρήστες, οι 1394 χρησιμοποίησαν ονόματα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, 500 τόνισαν ότι είναι «ξένοι πολεμιστές», 293 προτίμησαν αναφορές στην Συρία, 178 αναφορές στο Ιράκ κ.α..

Δημιουργία προφίλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 23% των προφίλ δημιουργήθηκαν το 2014, ενώ μεγαλύτερη κίνηση σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Την ίδια περίοδο, το Twitter άρχισε να διαγράφει προφίλ εξτρεμιστών, λόγω της δημοσίευσης βίντεο που έδειχναν σκηνές αποκεφαλισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 0,01% των προφίλ είχε δημιουργηθεί από το 2008 και νωρίτερα.

Οι φωτογραφίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα avatars που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τα προφίλ τους. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι τα μικρά προφίλ με λιγότερους από 150 ακολούθους δεν ανεβάζουν κάποια φωτογραφία. Τα μεγαλύτερα προφίλ επιλέγουν εικόνες που δεν σχετίζονται με τον ISIS, για να γλιτώσουν την διαγραφή. Παρόλα αυτά, η πιο δημοφιλής εικόνα δείχνει την ασπρόμαυρη σημαία της Οργάνωσης. Δεύτερη έρχεται εκείνη του αρχηγού τους, του Abu Bakr al-Baghdadi, ενώ ακολουθεί ο ιδρυτής της Αλκάιντα, Osama bin Laden και τιμημένα μέλη του ISIS, όπως είναι ο «Τζιχαντιστής Τζον».

Hashtags

Σύμφωνα με τα 200 πιο πρόσφατα tweets των 20.000 χρηστών που εξετάστηκαν, 232.728 αφορούσαν στο Ισλαμικό Κράτος, 51.174 στις διαγραφές προφίλ, 27.583 στην Συρία, 24.275 στο κατ επείγον του θέματος, 20.485 στην λέξη «Daish» (αραβικό ακρωνύμιο για το ISIS) και 18.129 στο Ιράκ.

Σύνδεσμοι

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα links (σύνδεσμοι) που διαμοίραζαν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους κομμένους (short link) συνδέσμους που χρησιμοποίησαν προφίλ ισλαμιστών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι χρήστες πόσταραν ένα σύνδεσμο για κάθε 2,5 tweets. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι πολλά από τα links οδηγούσαν σε σελίδες που βοηθούν στην αυτόματη αναδημοσίευση υλικού (spam).

Μοτίβα αναρτήσεων

Για τον εντοπισμό των μοτίβων ανάρτησης εξετάστηκαν 18.000 προφίλ ισλαμιστών που ήταν ενεργοί χρήστες μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, μόλις το 2,4% αναρτούσε περισσότερες από 50 φορές την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο προφίλ δημοσίευε tweets 7,3 φορές την ημέρα.

Ακόλουθοι

Το 73% των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους έχουν λιγότερους από 500 ακόλουθους ο καθένας. Μόλις το 4% απευθυνόταν σε κοινό που ξεπερνούσε τα 5.000 προφίλ. Μπορεί ο αριθμός να ακούγεται μικρός, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον μέσο χρήστη. Κατά μέσο όρο, τα προφίλ των Ισλαμιστών είχαν 177 ακόλουθους, την στιγμή που ο μέσος χρήστης του Twitter έχει μόλις 61.

Προφίλ που ακολουθούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 90,7% των Ισλαμιστών ακολουθεί λιγότερους από 1.000 λογαριασμούς, το 81% λιγότερους από 500, το 45% λιγότερους από 200 και το 23% λιγότερους από 100. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66% των ισλαμιστών είχαν λιγότερους ακόλουθους από τον αριθμό προφίλ που ακολουθούσαν.

Διαγραφές προφίλ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 -Ιανουαρίου 2015, διαγράφηκαν 790 προφίλ ισλαμιστών. Τα 678 ήταν προφίλ που είχαν μεγάλο κοινό και ακολουθούνταν κατά μέσο όρο από 1.995 χρήστες.

Πρέπει να διαγράφονται τα προφίλ των ισλαμιστών;

Οι ερευνητές μελέτησαν μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για την διαγραφή προφίλ ισλαμιστών:

  • Είναι ηθικό να καταπιέζεις τον πολιτικό λόγο, ακόμα και όταν είναι αποκρουστικός;
  • Μήπως με τις διαγραφές προφίλ καταστρέφονται σημαντικές πηγές για τις υπηρεσίες πληροφοριών;
  • Πόσο καταστροφικές είναι οι διαγραφές για το δίκτυο του ISIS;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Ισλαμικό Κράτος δεν παρουσιάζει πολλά ηθικά διλήμματα, δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης βίας εναντίον των αντιπάλων τους. Παρόλα αυτά στο μέλλον, αυτή γραμμή που ξεχωρίζει τα προφίλ των Ισλαμιστών από άλλα ακραία προφίλ, ίσως να μην είναι τόσο ξεκάθαρη. Επίσης, ο αποκλεισμός μελών του ISIS από τα κοινωνικά δίκτυα είναι ως ένα βαθμό ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή της εξάπλωσης του μηνύματός τους. Την ίδια στιγμή όμως έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιου είδους οργανώσεις τείνουν να αποκλείουν τα μέλη τους από τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που ενισχύει τον ριζοσπαστισμό. Με τον ίδιο τρόπο, ο αποκλεισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο φαινόμενο.

Δημοφιλή