Έρχονται αλλαγές στη Σένγκεν και αυστηρότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Έρχονται αλλαγές στη Σένγκεν και αυστηρότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
French Gendarmes stand guard at the airport of Montpellier, southern France, on November 20, 2015. The European Union agreed on November 20 to rush through reforms to the passport-free Schengen zone by the end of the year amid growing concerns about border security in the wake of the Paris attacks. The November 13 Paris attacks left 130 people dead and over 350 injured. The placard at left reads 'State of Emergency'. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT (Photo credit should read PASCAL GUYOT/AFP/Getty Images)
French Gendarmes stand guard at the airport of Montpellier, southern France, on November 20, 2015. The European Union agreed on November 20 to rush through reforms to the passport-free Schengen zone by the end of the year amid growing concerns about border security in the wake of the Paris attacks. The November 13 Paris attacks left 130 people dead and over 350 injured. The placard at left reads 'State of Emergency'. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT (Photo credit should read PASCAL GUYOT/AFP/Getty Images)
PASCAL GUYOT via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έως το τέλος της χρονιάς προτάσεις που θα φέρουν αλλαγές στους κανόνες της Σένγκεν προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια στην ΕΕ έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να παρουσιάσει έως το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την μεταρρύθμιση της Σένγκεν που θα επιτρέπει συστηματικούς και υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και όσων ανήκουν στις κράτη μέλη της ΕΕ» δήλωσε ο Καζνέβ έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Είναι ζωτικής σημασίας αλλαγή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Επίσης το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίαζε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες αποφάσισε να κάνει, προσωρινά, πιο αυστηρούς του ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως από εδώ και στο εξής δεν θα ελέγχονται μόνο τα διαβατήρια των ταξιδιωτών αλλά θα διασταυρώνονται και προσωπικά στοιχεία μέσω βάσεων δεδομένων.

Οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ.

Έτσι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Προσέθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών-μελών.

Ακόμη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR). Ως τώρα οι συζητήσεις για το PNR προσέκρουαν στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ετιέν Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν τις 3 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Το PNR είναι απαραίτητο εργαλείο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός, το οποίο μαζί με τη βάση δεδομένων Σένγκεν θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο Καζνέβ ανέφερε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε πως η Frontex θα ενισχύσει τους ελέγχους. Ο Γάλλος υπουργός προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, και αυτό –είπε- θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με τη Γαλλία, ο Καζνέβ δήλωσε πως το Παρίσι αποφάσισε να τους διατηρήσει όσο υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας για τους Γάλλους πολίτες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τους πολίτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Τέλος, τόνισε ότι το σημερινό Συμβούλιο συμφώνησε στην εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Η θέση της Ελλάδας

Τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να συνδυαστεί «η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλέστεροι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά χωρίς να διαταραχθεί το δημοκρατικό πλαίσιο, το πλαίσιο των θεσμών και του πολιτισμού μας».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως στο ζήτημα της καταχώρισης πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της ΕΕ (PNR) αναμένεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το ζήτημα η ελληνική θέση είναι να διατηρούνται οι πληροφορίες όσο χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο από δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απενεργοποίηση του ελαφρού οπλισμού, ο Ν. Τόσκας επισήμανε πως υπήρξε «απόλυτη ταύτιση» στο Συμβούλιο ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα όπλα στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου να υποβάλλονται σε έλεγχο και οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδό τους στη ζώνη Σένγκεν, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «αυξάνεται ο βαθμός ελέγχου» υπό την πίεση των «ξένων μαχητών» που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Τέλος, αναφορικά με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και υπηρεσιών, ο Ν. Τόσκας σχολίασε πως υπάρχουν «πολλές ευαισθησίες» στα κράτη-μέλη σχετικά με το διάστημα που θα κρατούνται οι πληροφορίες αυτές. Όπως ανέφερε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, έτσι ώστε «να μην διαταραχθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη μας».

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ιδιαίτερη υποστήριξη έλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν άμεσα οι ελληνικές αρχές ως προς τη φύλαξη των περιοχών γαλλικού ενδιαφέροντος, αλλά και με την άμεση ανταπόκρισή τους στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Τέλος, οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στην εμπλοκή της Europol στα hotspots, διευκρίνισαν πως θα γίνει υπό τον έλεγχο των εθνικών αρχών και πως αυτό που επιζητείται είναι η γρήγορη διασταύρωση πληροφοριών, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών και της τρομοκρατίας.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή