Παραμένει ο ύψιστος συναγερμός στις Βρυξέλλες - Αναταραχή μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Παραμένει ο ύψιστος συναγερμός στις Βρυξέλλες - Αναταραχή μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τόσο το μετρό όσο και τα σχολεία.

«Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με το επίπεδο συναγερμού να παραμένει για τις Βρυξέλλες στο επίπεδο 4, στον ύψιστο βαθμό και στην υπόλοιπη χώρα στο επίπεδο 3. Νέα αξιολόγηση της κατάστασης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στις Βρυξέλλες

Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες μετέδιδαν ότι μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Κυριακής κοντά στην Grand Place, με την αστυνομία να ζητά από τους πολίτες να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Οι γύρω δρόμοι είχαν αποκλειστεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το αν πρόκειται για καταδίωξη τρομοκρατών. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που διακινήθηκαν στα social media από πολίτες και δημοσιογράφους, η αστυνομία ζήτησε να τηρηθεί σιγή ασυρμάτου για τις επιχειρήσεις της, ενημερώνοντας ότι η γενική εισαγγελία «θα δώσει συνέντευξη Τύπου όταν όλα θα έχουν τελειώσει».

Επίσης σύμφωνα με την L' Echo η αστυνομία επιχειρεί και στο Casernes, στην περιοχή Etterbeek των Βρυξελλών.

Βίντεο από τον ανταποκριτή του ABC News τη στιγμή που η αστυνομία ανοίγει τον δρόμο.

Αναφορές ότι το ξενοδοχείο Radisson Blu τέθηκε σε κατάσταση lockdown.

Αστυνομία: Μην τουιτάρετε για την επιχείρηση

Η αστυνομία ζήτησε από τους χρήστες των social media να μην ποστάρουν φωτογραφίες ή στοιχεία για τα σημεία των επιχειρήσεων, καθότι οι πληροφορίες μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια. Μετά τη συγκεκριμένη οδηγία η L' Echo ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταδώσει άλλες πληροφορίες για την επιχείρηση.

Συστήνεται επίσης στους πολίτες από το κέντρο διαχείρισης κρίσης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το Eurogroup της Δευτέρας θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ανακοινώθηκε.

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον φυγά Σαλάχ Αμπντεσλάμ – έναν από τους επικεφαλής των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι- που εκτιμάται ότι φέρει γιλέκο αυτοκτονίας. Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών και στόχος του είναι να καταφθάσει στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη ήταν η βάση των τρομοκρατών του ISIS που αιματοκύλισαν στο Παρίσι, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν, είπε ότι η υπάρχουσα απειλή είναι μεγαλύτερη αυτής που συνιστά από μόνος του ο Αμπντεσλάμ, προσθέτοντας ότι αναζητούνται διάφοροι ύποπτοι και όχι μόνο ο 26χρονος τρομοκράτης

Πόλη-φάντασμα οι Βρυξέλλες

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο των Βρυξελλών, με τα εμπορικά καταστήματα και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια να παραμένουν κλειστά. Η εικόνα στο κέντρο της πόλης με την παρουσία του στρατού και των οπλισμένων αστυνομικών που κάνουν αδιακόπως περιπολίες στους δρόμους, κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι για τους ελάχιστους περαστικούς.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι βελγικές αρχές για την ασφάλεια των πολιτών είναι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εκ των οποίων και η αγορά του σταθμού του «Μιντί», που είναι και η μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες.

Ανήσυχοι δηλώνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι περισσότεροι κάτοικοι για τη Δευτέρα: «Θα λειτουργήσει το μετρό; Θα μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά μας; Θα ανοίξουν τα σχολεία;». Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο 1771 του κέντρου κρίσεων που έχει τεθεί σε λειτουργία από το πρωί της Κυριακής. Ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει η βελγική κυβέρνηση, μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Πόλη φάντασμα οι Βρυξέλλες

Δημοφιλή