Απόπειρα ενότητας στην ΚΟ της ΝΔ χωρίς συμμετοχή Μεϊμαράκη

Απόπειρα ενότητας στην ΚΟ της ΝΔ χωρίς συμμετοχή Μεϊμαράκη
Alexandros Michailidis / SOOC

Σε βαρύ κλίμα μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της ΝΔ, διεξήχθη η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος το απόγευμα παραιτήθηκε από τη θέση του μεταβατικού προέδρου, παραδίδοντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη τη μεταβατική προεδρία. Παράλληλα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την αναβολή των εκλογών, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος παραιτήθηκε από την προεδρία της ΚΕΦΕ.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ, κατέβαλαν προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι «όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ». Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, συνέχισε, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:

1) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.

2)Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ» συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προέταξε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα. «Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Να γίνει συνδιάσκεψη και να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

«Αποδέχομαι με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη» είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο νέο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο σημειώνοντας πως «είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας, «ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ».

«Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας» τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε όλους.

«Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο. Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας» επισήμανε και κάλεσε τους πάντες άλλα κυρίως τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους.

Δημοφιλή