Νέο Ασφαλιστικό: Ενιαίο Ταμείο, Ενιαίοι Κανόνες και Εθνική Σύνταξη - Στόχος η ψήφισή του αρχές Δεκεμβρίου

Νέο Ασφαλιστικό: Ενιαίο Ταμείο, Ενιαίοι Κανόνες και Εθνική Σύνταξη - Στόχος η ψήφισή του αρχές Δεκεμβρίου
Sooc

Ομοφώνως εγκρίθηκε από τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) το νέο Ασφαλιστικό και όλες οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του εξήγησε ότι η νέα κατεύθυνση του Ασφαλιστικού κινείται με προσανατολισμό τη δημιουργία ένός βιώσιμου συστήματος το οποίο θα δίνει δίκαιες συντάξεις και κυρίως όπως τόνισε θα δίνει συντάξεις σε αυτούς οι οποίοι σήμερα είναι νέοι εργαζόμενοι. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πηγαίνουμε σε μία οργανωτική αναδιάρθρωση με Ενιαίο Ταμείο και Ενιαίους κανόνες για όλους για να μην υπάρχουν προνομιουχες ομάδες».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ΚΥΣΚΟΙΠ, ο νέος χαρακτήρας του συστήματος θα είναι αναδιανεμητικός με το ποσοστό αναπλήρωσης ωστόσο να μην έχει αποσαφηνιστεί ακόμη κι επομένως ο ασφαλιζόμενος είτε νέος είτε παλαιός να μην μπορεί προς το παρόν να υπολογίσει το ύψος στο οποίο θα κυμανθεί η σύνταξή του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός, παρείχε πληροφορίες για την εισαγωγή του νέου θεσμού της εθνικής σύνταξης ο οποίος θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα λειτουργεί ως το χαμηλότερο ύψος σύνταξης που μπορεί ο ασφαλισμένος να λάβει και πάνω στο οποίο θα οικοδομείται το συνολικό ποσό σύνταξής του. Ο υπολογισμός των νέοων συντάξεων θα γίνεται σύμφωνα με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος και ειδικότερα σύμφωνα με το αναδιανεμητικό προκαθορισμένων παροχών.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογική σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται για τους μισθωτούς από την προσμέτρηση του μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το εισόδημα και συνολικά σύμφωνα με το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος και το ενημερωτικό σημείωμα από της Αντιπροεδρίας κάνουν λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος με έμφαση στη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικών πόρων και την αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως υπογραμμίζεται προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της εισπραξιμότητας και η αποδυνάμωση της μαύρης εργασίας. Στις δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος».

Η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των εισφορών και επιδιώκει η συζήτηση και ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου να γίνει εντός Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή