Πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για αποκλιμάκωση

Πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για αποκλιμάκωση
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Tayyip Erdogan attend an opening ceremony for the newly restored Moscow Cathedral Mosque on September 23, 2015 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Tayyip Erdogan attend an opening ceremony for the newly restored Moscow Cathedral Mosque on September 23, 2015 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Sasha Mordovets via Getty Images

Το θερμό επεισόδιο Μόσχας -Άγκυρας στα 6.000 πόδια πάνω από τα χερσαία τουρκοσυριακά σύνορα με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 ακολούθησε ένας πόλεμος σκληρών δηλώσεων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που για έστω για λίγο «πάγωσε» τον πλανήτη. Την επαύριο αυτού του δύσκολου 24ωρου και οι δύο πλευρές φάνηκαν, σε επίσημο τουλάχιστον επίπεδο να προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας ενώ υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο οι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Όσο όμως η σκληρή ρητορική φαίνεται να υποχωρεί με τις παραινέσεις – οι παρασκηνιακές πιέσεις πρωτίστως προς την Τουρκία- των ηγετών της Δύσης και του ΝΑΤΟ που δεν παρασύρθηκε από την Τουρκία σε ακραίες ενέργειες κατά της Μόσχας, φαίνεται πως μπαίνουμε για τα καλά στην περίοδο ενός «πολέμου προπαγάνδας».

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν βαλθεί να αποδείξουν με κάθε διαθέσιμο μέσο πως το μαχητικό που καταρρίθηκε δεν είχε ή είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, στοιχείο από το οποίο εξαρτάται και η νομιμότητα της απάντησης που υπήρξε από τα τουρκικά F-16. Ο Konstantin Murakhtin, πιλότος του ρωσικού αεροσκάφους έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει περίπτωση αεροσκάφος τους να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αλλά αυτή, είναι πάντα η άποψη ενός μόνο άνδρα, ένστολου, ορκισμένου να υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας τους. Οι δηλώσεις του όμως έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκατομμύρια Ρώσους και μη που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν ήρωα.

Από την πλευρά του ο τουρκικός στρατός διέρρευσε ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγονται οι πιλότοι των F-16 να προειδοποιούν το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψουν. Στο βίντεο ακούγεται μία φωνή στα αγγλικά να λέει: «Αλλάξτε άμεσα την πορεία προς Νότο. Σας μιλά η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προσοχή. Πλησιάζετε σε τουρκικό εναέριο χώρο». Στο βίντεο όμως ακούμε μόνο μια προειδοποίηση και όχι 10 σε μόλις λίγα λεπτά, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία σε επίσημο έγγραφό της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης ακούμε τη φωνή του πιλότου να προειδοποιεί τον πιλότου του ρωσικού αεροσκάφους να μην εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο αλλά όχι και τον προειδοποιεί αφού, σύμφωνα πάντα με την Τουρκία, το έπραξε.

Αυτά βέβαια είναι μόλις τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά σε αυτόν τον εν εξελίξει «πόλεμο» για το ποιος θα κερδίσει σε επίπεδο πια εντυπώσεων και όχι ουσίας. Την ίδια στιγμή όμως όλοι φαίνεται να αναμένουν πως θα αντιδράσει η Ρωσία και αναζητούν – ή ενδεχομένως κατασκευάζουν- σε κάθε περιστατικό μια πράξη ρωσικών αντιποίνων.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του βομβαρδισμού φορτηγών στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας- Συρίας. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και τουρκικές πηγές που όμως δεν κατονομάζονται έσπευσαν να δηλώσουν πως επρόκειτο για κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία στη Συρία και επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής. Μέλη του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής που βρίσκονται στην περιοχή ανέβασαν και σχετικό βίντεο στο λογαριασμό που διατηρούν στο Twitter κάνοντας επίσης λόγο για ρωσικά πυρά. Παραδόξως όμως ο πρόεδρος του Ιδρύματος, μιλώντας στο Reuters αρνήθηκε πως γνωρίζει την ταυτότητα των βομβαρδιστικών ή σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά...Η Ρωσία λοιπόν άρχισε τις πράξεις αντιποίνων ή όχι;

Και τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη μάχη της πένας στην οποία η Ρωσία μάλλον «κερδίζει». Από την Τρίτη το μεσημέρι πολλοί σκιτσογράφοι αντανακλούν στα σκίτσα τους της δική τους οπτική για όσα συμβαίνουν, με έναν ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν παίζουν και εκείνοι, ηθελημένα ή αθέλητα, σε αυτό το παιχνίδι...

Δημοφιλή