Το ασφαλιστικό φέρνει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Αναζητά νέα τακτική αποφυγής ενδοκυβερνητικών τριγμών και τριβών με τους θεσμούς

Το ασφαλιστικό φέρνει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Αναζητά νέα τακτική αποφυγής ενδοκυβερνητικών τριγμών και τριβών με τους θεσμούς
sooc

Μάχες σε πολλά μέτωπα προκαλεί η διαπραγμάτευση αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό. Με μόνο δεδομένο ότι θα γίνουν και νέες περικοπές μετά τη ψήφιση ενός ακόμα μνημονιακού νόμου για το ασφαλιστικό που θα μειώνει συντάξεις, η κυβέρνηση αναζητά το πλαίσιο που θα εφαρμοστούν οι απαιτήσεις των θεσμών χωρίς να προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και παράλληλα θα ικανοποιεί τους δανειστές.

Σημαντικός παράγοντας προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό είναι ο χρόνος που θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση έως την αρχή του χρόνου προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο μέχρι να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να αποκλείουν επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην περίπτωση που προκύψουν αδιέξοδα. Σε αυτή την περίπτωση η τελική διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο όταν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει, τη νέα χρονιά πλέον, στη ψήφιση του νομοσχεδίου με όλες τις αλλαγές.

Αρκετά ωστόσο είναι τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται η συγγραφή του νέου ασφαλιστικού να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου η ψήφιση του να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτές οι εισηγήσεις γίνονται στο πλαίσιο αποφόρτισης της ατζέντας της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να μην μετατραπεί σε θρίλερ, αλλά και την ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης που εισηγούνται ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Δεκεμβρίου είναι και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας φέρεται να εισηγείται ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σταδιακή εφαρμογή του με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου το νέο Ασφαλιστικό σύστημα θα προβλέπει εθνική σύνταξη (περίπου 384ευρώ από 487ευρώ σήμερα), η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης

Το σύστημα θα παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι εισφορών, ενώ θα προβλέπεται η δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους.

Σημαντικό κομμάτι στη διαπραγμάτευση παραμένει η κυβερνητική επιμονή για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους παραμένει “κόκκινη γραμμή” για τους δανειστές, θεωρώντας το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό.

Η εξίσωση βέβαια προκειμένου να βρεθεί η λύση για το νέο Ασφαλιστικό παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ακόμα σε μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, την αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ και την αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ.

Δημοφιλή