Η εξάπλωση του ISIS: Οι πόλεις που έχουν καταλάβει και ο τρόπος που κυβερνούν το "σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο"

Η εξάπλωση του ISIS: Οι πόλεις που έχουν καταλάβει και ο τρόπος που κυβερνούν το "σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο"

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, που σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο αλλά και μέρος του Ιράκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η καρδιά του ISIS στη Συρία είναι η πόλη Ράκα η οποία κατελήφθη στον Ιούνιο του 2013 από τους μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας και έγινε πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Από τον Ιούνιο του 2014, οι κάτοικοι της Μοσούλης, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, βρίσκονται και αυτοί κάτω από τον ζυγό του ISIS. Από τη στιγμή που το ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη επιχειρεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα εδάφη αυτά με τις αρχές της πλέον ακραίας ερμηνείας της Σαρίας, του Ισλαμικού ιερού νόμου.

Κομβικό σημείο είναι η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ Άνμπαρ. Εκτός από αυτή την επαρχία, οι τζιχαντιστές ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα στα βόρεια, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επαρχία Χάσακε, βορειοανατολικά, και στην επαρχία Χάμα, κεντρικά.

Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πλέον τη μόνη βασική απειλή στη Μ. Ανατολή. Το πρώτο μέτρο που έκαναν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όταν καταλαμβάνουν μια πόλη, είναι να βάλουν πανό που αναγράφουν τους κανόνες της σαρία. Θυμίζουν κυρίως στις γυναίκες ότι πρέπει να είναι καλυμμένες από το κεφάλι ως τα πόδια.

ΠΗΓΗ ΒΊΝΤΕΟ: businessinsider.com

Δημοφιλή