Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας με φόντο το ασφαλιστικό

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας με φόντο το ασφαλιστικό
eurokinissi

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε σήμερα, Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και του ζήτησε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του κ.Προκόπη Παυλόπουλου από τη Ρώμη. Με βάση δε και το πρόγραμμα Τσίπρα η συνάντηση μπορεί να γίνει είτε το Σάββατο είτε από Τρίτη και μετά, καθώς μεσολαβούν οι επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα ζητήσει από το κόμματα της αντιπολίτευσης, συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό αλλά πρωτίστως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Αυτό σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει:

«Η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση.

Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Η κίνηση αυτή αναμενόταν εδώ και ημέρες και κυρίως μετά την επίσκεψη του κ.Τσίπρα στον ΠτΔ, μια ημέρα μετά το πολυνομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή αλλά με δύο απώλειες για το «μέτωπο» της κυβερνητικής πλειοψηφίας- αυτές των κκ Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντίστοιχα. Από τη μάχη αυτή η «δύναμη» της κυβέρνησης περιορίστηκε στην στην εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αριθμός που φαίνεται να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ψήφισης ενός νομοσχεδίου σαν το ασφαλιστικό που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Σε αυτή την συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο ο κ.Τσίπρας είχε ζητήσει από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να βοηθήσει ώστε να διαμορφωθεί ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και από τότε υπήρχαν πληροφορίες πως σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται στήριξη και στο θέμα του ασφαλιστικού που αποτελεί μια υψηλού ρίσκου μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται πάντως πως πέραν αυτού του νομοσχεδίου η κυβέρνηση ανοίγει και δύο άλλα «καυτά θέματα». Το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει και τον διάλογο για την εκπαίδευση και μάλιστα για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες.

Βέβαια η κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ πιθανότατα δεν ευνοεί τη δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο βρίσκεται εν μέσω της δίνης μιας πολύ επώδυνης εσωκομματικής αναμέτρησης, όπως αποδείχθηκε, αλλά φαίνεται να υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων στο δίλημμα εάν θα πρέπει ή όχι να «στηρίξουν» τον Τσίπρα.

Δημοφιλή