Ο πρώτος Δυτικός δημοσιογράφος που είχε πρόσβαση στον ISIS θυμάται: "Οι τζιχαντιστές είναι πολύ πιο ισχυροί και πολύ πιο επικίνδυνοι"

Ο πρώτος Δυτικός δημοσιογράφος που είχε πρόσβαση στον ISIS θυμάται: "Οι τζιχαντιστές είναι πολύ πιο ισχυροί και πολύ πιο επικίνδυνοι"
Twitter

"Οι τζιχαντιστές είναι πολύ πιο ισχυροί και πολύ πιο επικίνδυνοι από ότι αντιλαμβανόμαστε". Αυτά τα λόγια ανήκουν στον 74χρονο διάσημο Γερμανό δημοσιογράφο Jürgen Todenhöfer ο οποίος ήταν ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος στον οποίο τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους επέτρεψαν πλήρη πρόσβαση στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν καταλάβει.

Ταξίδεψε μέσω της Τουρκίας στη Μοσούλη. Εκεί έφτασε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες του ISIS. Μαζί τους έμεινε δέκα ημέρες με αποτέλεσμα να έχει πλήρη εικόνα της ζωής στο εσωτερικό του χαλιφάτου.

Όπως τονίζει το ISIS έχει τη συντριπτική υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. "Οι νέοι άνθρωποι που ήταν εντελώς ασήμαντη στις χώρες τους νιώθουν ότι είναι πολύ σημαντική μέσα στο χαλιφάτο. Για πρώτη φορά στη ζωή τους, κάποιος τους λέει ότι είναι σημαντικοί", είπε ο δημοσιογράφος.

Όπως είπε ο Todenhöfer μια από τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν να μην έχει την ίδια τύχη με τον James Foley.

"Κάθε μέρα φτάνουν εκατοντάδες πρόθυμοι μαχητές από κάθε σημείο του κόσμου», λέει. Και είδε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να είναι εξοπλισμένοι με γερμανικά πολυβόλα Heckler & Koch MG3. Οι τζιχαντιστές μαχητές πιστεύουν ότι «όλες οι θρησκείες που συμφωνούν με τη δημοκρατία, πρέπει να πεθάνουν".

Οι τζιχαντιστές κοιμούνται σε στρατώνες, οι οποίοι έχουν στηθεί μέσα σε ερείπια βομβαρδισμένων σπιτιών και μόνο στη Μοσούλη φτάνουν τις 5.000. Σύμφωνα με τον 74χρονο δημοσιογράφο, οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να νικηθούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. "Για να τους νικήσουν θα πρέπει να μετατρέψουν σε ερείπια ολόκληρη τη Μοσούλη" είπε, σημειώνοντας πως για κάθε βόμβα που σκοτώνει έναν άμαχο, οι τζιχαντιστές αυξάνονται.

Στη μάχη κατά των τζιχαντιστών με βομβαρδισμούς σε στόχους στη Συρία, επανήλθε η Βρετανία, αντιδρώντας δυναμικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron κάλεσε στις 26 Νοεμβρίου το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είναι στη Ράκα όπου σχεδιάζονται και οργανώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον αυτής της χώρας", προειδοποίησε, λέγοντας πως οι επτά επιθέσεις που ματαιώθηκαν από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών "συνδέονταν ή εμπνεύστηκαν" από το ΙΚ.

"Πρέπει να τους στερήσουμε [από το να αποκτήσουν] ένα καταφύγιο στη Συρία", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί "να αναθέτει εργολαβικά την ασφάλειά του σε άλλες χώρες".

Από την πλευρά ο Jeremy Corbyn, ηγέτης του εργατικού κόμματος αντιτάχθηκε σθεναρά των επιθέσεων.

Δημοφιλή