Ο ιμάμης που ζούσε στην Ελλάδα και το κήρυγμα του μίσους. «Σηκώστε σπαθί εναντίον των άπιστων»

Ο ιμάμης που ζούσε στην Ελλάδα και το κήρυγμα του μίσους. «Σηκώστε σπαθί εναντίον των άπιστων»
eurokinissi

Ένας ιμάμης στο πακιστανικό σουνιτικό τζαμί Ταρίκ των Μεγάρων συνελήφθη στη χώρα μας, αρχές του 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ιμάμης στο παρελθόν, είχε διαφύγει στο Πακιστάν και επιχειρούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει το κήρυγμα μίσους στους ομοθρήσκους του.

Ο ιμάμης φέρεται να καταγγέλθηκε από συμπατριώτες του όταν τον Νοέμβριο του 2014 προχώρησε σε ένα κήρυγμα σε τζαμί του Αιγάλεω που το σύνολο των προέδρων της πακιστανικής κοινότητας χαρακτήρισε «κήρυγμα μίσους ενάντια σε άλλους μουσουλμάνους και χριστιανούς».

Ο ιμάμης ζούσε στην Ελλάδα 6-7 χρόνια και είχε επανειλημμένα διακριθεί για ακραίου περιεχομένου κηρύγματα έχοντας δραστηριοποιηθεί, εκτός από το μικρό τζαμί στη δυτική Αττική και στο Διαδίκτυο. Οι συμπατριώτες του λένε ότι όσο ήταν στο Πακιστάν επηρεαζόταν από την ιδεολογία της εξτρεμιστικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba («ο στρατός του Θεού» ή «ο στρατός των δικαίων» ή «ο στρατός των αγνών», κατά τη μετάφραση από τα Ουρντού - το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για «στρατό»).

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε στο Αφγανιστάν με χρήματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τη μυστική υπηρεσία του Πακιστάν (ISI Interservices Intelligence) και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ινδική χερσόνησο.

Η πρεσβεία του Πακιστάν

Τα κηρύγματά του είχαν κεντρίσει αρνητικά την προσοχή των ομοεθνών του που είχαν απευθυνθεί το 2013 στην πρεσβεία του Πακιστάν. Τον Νοέμβριο του 2014 ο ιμάμης είχε κληθεί σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε τζαμί του Αιγάλεω, όπου κατά τη διάρκεια του κηρύγματος αποκάλεσε άλλους μουσουλμάνους και χριστιανούς «απίστους» και ζήτησε από τους (αληθινούς) πιστούς να «σηκώσουν σπαθί εναντίον τους».

Οι πρόεδροι των πακιστανικών κοινοτήτων αλλά και προσωπικότητες -συνολικά 18 άτομα- των 50.000 Πακιστανών που ζουν στην Αθήνα, αποφάσισαν να κινηθούν χωρίς να απευθυνθούν μόνο στην πακιστανική πρεσβεία.

Συνέταξαν εξώδικη διαμαρτυρία, που αφού την κοινοποίησαν στον ίδιο και πέντε ακόμα άτομα που συμμερίζονταν ως ένα βαθμό τις ιδέες του, την παρέδωσαν και στις υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Στο εξώδικο, ο αυτόκλητος ιμάμης καταγγέλλεται σύμφωνα με την «Καθημερινή» για ομιλία «ακραία, φανατική,

επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας».

Ο ιμάμης, ωστόσο, είχε προλάβει να «πετάξει» στο Πακιστάν. Από εκεί επιχείρησε να εισέλθει ξανά στη χώρα μας δύο μήνες μετά την καταγγελία. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο, μετήχθη στην Αμυγδαλέζα και απελάθηκε στο Πακιστάν.

Δημοφιλή