Ντόναλντ Τραμπ: Το 2001 οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι πανηγύριζαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Ντόναλντ Τραμπ: Το 2001 οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι πανηγύριζαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
shutterstock

O Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του με τους οποίους κατάφερε να πυροδοτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα μια νέα διαμάχη: το 2001, οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο πανηγύριζαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ήταν πριν από 14 χρόνια όμως εγώ το είδα στην τηλεόραση. Είδα τις εικόνες όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι. Μου τηλεφώνησαν εκατοντάδες άνθρωποι (…) και μου είπαν «το είδαμε, χόρευαν στους δρόμους» δήλωσε σήμερα ο Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Εδώ έχουμε έναν τεράστιο πληθυσμό μουσουλμάνων και αυτό είναι καλό (…) όμως όταν οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν, αυτό (το γιόρτασαν) σε ολόκληρο τον κόσμο και το γνωρίζαμε καθώς αυτό είχε σαφώς προβληθεί εκείνη την εποχή» επέμεινε ο μεγιστάνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι είχε δει εικόνες που είχαν καταγραφθεί τον Σεπτέμβριο του 2001 και έδειχναν τους Αμερικανούς μουσουλμάνους, ιδίως στο Νιου Τζέρσεϊ (ανατολικά) να πανηγυρίζουν για τις επιθέσεις. Λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ είχαν διαψεύσει ότι οι κάτοικοι της πόλης του Τζέρσεϊ είχαν ξεσπάσει σε χειροκροτήματα βλέποντας τους Διδύμους Πύργους να ισοπεδώνονται.

Ωστόσο ο Τραμπ όχι μόνο δεν ανακαλεί αλλά επιμένει.

«Το είδα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι το είδαν. Επομένως, γιατί να ανακαλέσω; Δεν θα ανακαλέσω» τόνισε ο Τραμπ.

Τις τελευταίες δε ημέρες επικαλέστηκε ένας άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2001 και ανέφερε ότι οι αρχές του Νιου Τζέρσεϊ είχαν ανακρίνει πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν πανηγυρίσει για τις επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος που έγραψε το εν λόγω άρθρο αμφισβήτησε την ερμηνεία του δισεκατομμυριούχου. Ένα γεγονός που δεν αποθάρρυνε τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επανέλαβε αυτό το Σαββατοκύριακο κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Φλόριντα:

«Ο καθένας γνωρίζει ότι οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο έκαναν σαν τρελοί» στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Έχω πολύ καλή μνήμη. Το είχα δει κάπου στην τηλεόραση πριν από χρόνια και δεν θα το ξεχάσω ποτέ» υπογράμμισε στο NBC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών για τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο καθώς η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο μεγιστάνας βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες και από 43% συγκεντρώνει πλέον 31%, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που κατέγραψε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ολόκληρη την χώρα. Εντούτοις, προηγείται των αντιπάλων του με μεγάλη διαφορά.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή